Saját KB bal
Saját KB jobb

Egy kínai város reggel 7 és este 10 között kitiltja a kutyákat az utcáról

Kína egyik délkeleti tartományában van egy város, ahol drasztikus lépésre szánták el magukat a település vezetői: mostantól megtiltják a gazdiknak, hogy reggel 7 és este 10 óra között kutyát sétáltassanak. Még a póráz hosszát is megszabják. Céljuk a támadások csökkentése és a veszettség visszaszorítása.

 

Wenshan városának lakói az önkormányzat honlapjáról értesültek a cseppet sem sok jóval kecsegtető hírekről. Mostantól a kutyákat kizárólag reggel 7 óra előtt vagy este 10 óra után lehet kivinni az utcára, azt is csak egy méternél rövidebb pórázon tehetik meg, és kizárólag felnőttek sétáltathatják a kedvenceiket.

A város állategészségügyi ellenőre azzal indokolta a durva szigorításokat, hogy másképp képtelenek visszaszorítani a kutyatámadásokat és a veszettség terjedését. Természetesen a lakossági bejelentések és panaszok is meghallgattattak a témában, ez is nyomott a latba, mikor a döntést meghozták.

A reggeli időpontot a munkába menet átlagos időpontjához szabták, reggel 7 óra után már rengetegen vannak az utcákon. Állítólag a változások bevezetése előtt számos telefonhívást kapott a hivatal kutyatámadásokról, de a szabályok életbe lépése óta egyáltalán nem érkezett panasz.

Büntetést nem osztottak ki (eddig), a hatóságok figyelmeztetik és információkkal segítik a „szabálysértőket”. Rengetegen támogatják az újítást, és remélik, hogy az ország többi részén is hasonló szabályok lépnek majd érvénybe.

Mások szerint viszont a rendelet egyáltalán nem vette figyelembe a gazdik életvitelét vagy a kutyák igényeit. Az talán a legkisebb gond, hogy korán kell felkelniük és későn tudnak csak lefeküdni. Az utcákon ilyen későn a kutyásoknak sem mindig biztonságos sétálni, ráadásul 15 óra séta és az egészségügyi szükségletek elvégzése nélkül nagyon hosszú idő. „Miért nem egyszerűen csak megtiltják a kutyatartást?” – kérdezte pikírten egy hozzászóló a témában.

Kínában a kutyatulajdonosoknak elvileg kötelező beoltatni kedvenceiket veszettség ellen, mégis, a járvány hatalmas méreteket ölt, ráadásul az emberekre is veszélyt jelent. A kutyatartásra engedélyt is ki kell váltaniuk és díjat is kell fizetniük, ami a kutya méretétől függően 2,000 yuan (81,000 forint) is lehet. Az engedélyt minden évben meg kell újítani, de a legtöbb gazdi nem regisztrálja kutyáját.

 

Kínában nagyon felemás a kutyatartás, mindkét szélsőség megtalálható:

Egy kutyának köszönheti a kínai fiú az életét – azóta gazdag és sikeres lett és minden percét kutyájának szenteli

200,000 mérgezett nyilat foglaltak le, amivel kutyákat öltek volna a húsukért

Egy kínai milliomos minden pénzét kutyák megmentésére költötte

Száz kutyát mentett meg egy kínai nő

Kínában 50 millió valóban megbecsült házikedvenc is van

Uszoda nyílt Kínában kizárólag kutyáknak

 

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: scmp
Fotók: scmp (1), wikimedia (2,3)

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...