Több mint 100 kutyakaki kuka lesz a 2. kerületben – de miért nincs így mindenhol?

Ha ezt a kérdést feltettük már magunkban, akkor jó gazdihoz híven valószínűleg rendszeresen összeszedjük az ürüléket kedvencünk után. Nagyon örömteli, hogy a 2. kerületi vezetés végre kapcsolt, és év végéig több mint 100 kutyakakit befogadni képes kukát tesznek ki. De miért nincs ez így máshol?

 

Az év végére már több mint száz helyszínen lehet majd kidobni a kutyagumit a külön erre a célra telepített gyűjtőedényekbe a 2. kerületben – írta meg az ittlakunk.hu. Ezek speciális kialakítású, kizárólag kutyaürülék gyűjtésére alkalmas edények (noha azért a járókelők megpróbálkoznak néha másfajta szeméttel is).

A kerület még idén 35-tel bővíti a kutyaürülék-gyűjtő edények számát. A ládákat olyan pontokon üzemelik be, ahol a lakossági visszajelzések alapján a legnagyobb szükség van rájuk. A fejlesztés első ütemében év végéig összesen nyolcvan új, egységes kialakítású és nem utolsó sorban könnyen kezelhető kutyaürülék-gyűjtő kukát helyeznek ki. Ezzel összesen 104 edény biztosítja a felelős ebtartóknak a lehetőséget, hogy környezetük tisztaságát megőrizzék – írja az önkormányzat oldala.

A következő évben a már régóta üzemben lévő, régebbi típusú edények cseréje történik meg, de továbbra is figyelik, hogy hol van legnagyobb szükség újabbak kihelyezésére. Erre és az üzemeltetésre az önkormányzat évente körülbelül 16 millió forintot költ a kutyafuttatók fenntartására, a gyűjtőedények üzemeltetésére és tartalmuk elszállítatására.

Nem mindenhol van ez így, sőt. Még a fővárosban is alig találunk kifejezetten kutyaürülék gyűjtő kukákat, sokszor még a gondos gazdi is kétszer meggondolja, hogy felszedje-e a potyadékot, ha azután még kilométereken keresztül kell magával cipelnie (természetesen ennek ellenére felszedjük). A kérdés nem pusztán esztétikai, és nem csak arról van szó, hogy a nem kutyás társadalmat és a felelős kutyatulajdonosokat zavarja. Ugyanis az ebek ürüléke veszélyes hulladéknak minősül. Ha bedobjuk a rendes kukába, amihez más állatok hozzáférnek, vagy sajnos különböző okokból a kukába nyúló emberek is hozzáérhetnek, már meg is van a paraziták körforgása.

Mivel hazánkban hatalmas hiány van kutyakaki kukákból (még rendes utcai szemetesből is), sok kutyás wc-ként kezeli a sétáltató helyeket és futtatókat, mert nincs hova dobni az eredményt. A közigazgatás sem kezeli jól a problémát: a jogszabállyal semmi baj sincs, miszerint többtízezer forintra lehet büntetni azt, aki otthagyja a kutyakakit. A törvényt be kellene tartatni, de biztosítani kellene, hogy az ürüléket megfelelő módon lehessen kidobni, kezelni, gyűjteni.

 

Kapcsolódó cikkek:

Három kutya wc-t adtak át Győrben

Összefogott Dronti és a kakitündér

Az új kutyakaki szégyen térkép felkeltette az Egyesült Királyság felsővezetésének érdeklődését

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: ittlakunk.hu

 

 

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...