Saját KB bal
Saját KB jobb

8 évre eltiltották az állattartástól a mélykúti állatkínzó férfit – egy év telt el és tele van állattal a tanyája

Mi is beszámoltunk korábban arról a megdöbbentő esetről, ahol 2018 áprilisában állatkínzás miatt emeltek vádat egy mélykúti férfi ellen, akinek állattetemek borították a tanyája területét, lovairól, 52 (!) szaporításra is használt kutyájáról és juhairól nem gondoskodott, az állatok olyannyira elhanyagolt állapotban voltak, hogy már egymást támadták, döghúson éltek. Akkor jogerősen 8 évre eltiltották az állattartástól, de az egy év alatt nem telt el úgy hét, hogy ne érkezzen rá újabb panasz. Az állatvédők ellenőrizték: tanyája újra tele van állatokkal.

 

A mélykúti tanyatulajdonosnál tavaly már olyan durva állapotok uralkodtak, hogy az állatok teljesen lesoványodtak, majd három ló meg is betegedett. A vádlott azonban a beteg lovak gyógykezeléséről sem gondoskodott, így két állat elpusztult. A férfi ezután a tetemeket sem szállítatta el.

Egy állatorvos és állatvédők 2017 nyarán lakossági bejelentés alapján találták meg a lovak tetemeit, valamint a telephelyen és a házban összesen 52 kutyát. A férfi az ebek gondozását szintén elhanyagolta, gyakran elhullott állatokkal etette őket. Néhányukat rövidre kötve tartotta és durván bántalmazta. A szabadon lévő kutyák gyakran egymásra, illetve a telepen tartott, szintén elhanyagolt 18 juhra támadtak.

Az illetékes kormányhivatal a helyszínen talált állatokat elkobozta és állatvédő szervezeteknek adta, egyúttal a vádlottat a Bács Kiskun megyei Kormányhivatal megyei főállatorvosa egyes állatok tartásától nyolc évre eltiltotta.

Akkor a férfi nyilatkozata szerint nála minden rendben volt, juhai, kutyái „kövérek voltak, mint egy disznó”, és nehezményezte, hogy biztosan a szomszédai jelentették fel.

A Patásmentő Alapítvány beszámolójából most az derült ki, hogy ugyan még csak egy év telt el, de az állattartástól való eltiltás mit sem jelent a gyakorlatban, ha nincs, aki ellenőrizze vagy betiltassa.

– Azóta is rengeteg bejelentés érkezett hozzánk. Nem egy hirdetését láttuk a gazdának jófogáson, melyben spánieleket, bichonokat és vízfejű csivavákat hirdetett. Felvettük a helyi orvossal, aki hatósági allatorvos is Mélykúton, a kapcsolatot. Mivel az az információ is eljutott hozzánk, látták a gazdát a doktor úr rendelőjében. Kiskutyákat vitt chipeltetni és oltatni. – olvasható a Patásmentő Alapítvány oldalán. A szervezet munkatársai arról is beszámoltak, hogy felvették a kapcsolatot az orvossal, aki állítólag nem tud ilyen érvényben lévő eltiltásról.

A bejelentések az alapítványnál egyre szaporodtak, nem telt el úgy egy hét sem az elmúlt egy évben, hogy ne jelezte volna valaki, hogy kutyaugatást, birka bégetést hallottak. – A gazdát látták fotózni a kölyökkutyákat, az óvodánál a sziklakertnél (mindig oda hordja a kicsiket fényképezni, mert nyilván, ha az emberek látnák a plafonig álló ürüléket és a putrit, ami a házában van, nem vennének kutyát tőle) írta szintén az alapítvány az oldalán.

A szervezet munkatársai végül maguk mentek a helyszínre, ahol tisztán kivehetők voltak az állathangok, kiskutyák nyüszítése, idősebbek ugatása. Így az állatvédők elhatározták, hogy újra kézbe veszik az ügyet, hogy az eltiltás valóban eltiltás legyen, sőt, azokat az orvosokat jelentik az állatorvosi kamaránál, akik szerintük asszisztáltak a gazda további állattartásához.
 

Az előzményeket itt megtalálod.

Miért nem kap valaki letöltendő börtönbüntetést, ha az ügyészség azt kér?

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: Patásmentő Alapítvány

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...