Saját KB bal
Saját KB jobb

A legújabb trend az instadog – ha azonban nem elég divatos az instagramra, mehet a menhelyre

Ijesztő és hihetetlen trend ütötte fel a fejét: a kutyáknak indított közösségi profil. A világhírnévért vetekednek az ismertebbnél ismertebb „instadogok”, akik valamilyen oknál fogva olykor milliós követőtáborral is rendelkeznek. Az őrült gazdik bármit megtesznek, hogy az ő kedvencük legyen a legismertebb: legutóbb valaki feltöltött egy videót arról, hogy kutyáját a mosógépbe tette és beindította. A menhelyek is megérzik az instadog őrület hatását: aki nem elég trendi, azt lepasszolják a menhelyre.

 

Instagram-háború

Tamara Rotman bármit megtenne, hogy instagram oldala nézettségét akár kevéssel is emelje. Legutóbb azonban olyannyira túllőtt a célon, hogy egész profilját törölnie kellett. Nem tudni, hogyan jutott eszébe, hogy ez a videó követőket hoz majd neki, mindenesetre a népharagot sikerült magára zúdítani. Történt ugyanis, hogy Coco nevű westie-jét betette a mosógépbe és beindította a gépet. A felvételen látszik, ahogy a rettegő kutyus forog a dobban, próbálja mancsaival kitámasztani magát, feje többször az ajtó üvegéhez koppan. Olyan súlyos kommenteket kapott az „insta-hölgy”, hogy azonnal törölte – nem csak a videót, de saját magát is. Később újra regisztrált, és cuki videóval próbálta szemléltetni, hogy Coco-nak nem esett baja, és amúgy ő szereti a kutyáját – valószínűleg súlyosan elvesztette az instadog oldalak versenyét.


Tuna a leghíresebb

Az egyik leghíresebb internetes eb a világon Tuna, a csivava-tacskó keverék, aki milliomossá tette gazdáját, karrierje lassan tíz éve ível felfelé. A súlyos előre harapással, apró tűhegyes fogakkal és túlméretezett fülekkel megáldott eb nem a szépségével tarolt, hanem zseniális mémjeivel, így hódítva meg mindenki szívét.


Azonban a virtuális élet fekete oldala nem csak a mosógépbe rakott kutyában nyilvánul meg. A menhelyek gyakran szembesülnek azzal a magyarázattal egy-egy kutya leadásakor, hogy nem elég trendi az eb, hogy az instagramon szerepeljen. Nem elég divatosak, ilyet nem tartanak a sztárok – mondják.

Egy, az Egyesült Államokban elvégzett kutatás szerint a celebvilágban kedvelt és megjelenő fajták fokozzák egyes fajták népszerűségét, másokét pedig erőteljesen csökkentik. Jelenleg a mopszok és a francia bulldogok tarolnak, míg más fajtáktól származó egyedek megszaporodtak az otthontalan állatok közt.

Ijesztő tendencia

Talán egy átlagos gazdi nem hiszi el, de egyre nő a tendencia arra nézve, hogy egy fajta kiválasztásakor egy ismert embert, celebet kövessenek a jövendőbeli tulajdonosok, illetve egyre többen döntenek úgy, hogyha az általuk követett embernek nem olyan fajtájú kedvence van, mint nekik, akkor már nekik sem kell az a kutya.

Az is jól mutatja a folyamatot, hogy az ún. divatos fajták sokkal gyorsabban kerülnek gazdához a menhelyekről, mentő szervezetektől, mentális, fizikai állapottól és tulajdonságoktól függetlenül. A menhely vezetők szerint a hírességek követése áll minden ilyen folyamat mögött. Az egyik első olyan sztár, akit koppintani kezdtek kézben hordozott, „trendi” kutyája miatt, az Madonna volt.

Jelenleg a leggyakoribb fajták az amerikai menhelyeken:

  • Staffordshire Bull Terrier
  • Akita
  • Agár
  • Jack Russell Terrier
  • Német juhászkutya
  • Rottweiler
  • Bulldog
  • Labrador
  • Angol szetter
  • Beagle

– Természetesen nem minden olyan embert inspiráltak sztárok, aki divatos fajtát választ, de egyértelmű összefüggés mutatható ki a menhelyen megtalálható fajták és a sztárok által kedvelt és az instagramon jól futó fajták között. – magyarázta Ryan O’Meara, az egyik kutyás blog tulajdonosa. – Sajnálatos módon a mára kevésbé népszerű kutyák, mint például a boxer vagy a német juhászkutya szintén a menhelyek egyik leggyakoribb fajtája, mivel a tulajdonosok nagyobb valószínűséggel fogadnak örökbe divatos fajtákat és adják le őket. Kutatásaink azt mutatják, hogy a leadott kutyák átlag életkora mindössze két év és két hónap, amely szintén összefüggést mutat az állandóan változó társadalmi népszerűség gyors üteme és az ebek leadása között. –

 

Más celebek inkább mást tartanak fontosnak hangsúlyozni:

John Stamos több sztárral és mentett kutyákkal buzdít az örökbefogadásra

Kevin Costner repülővel viszi Kanadába az altatás előtt álló kaliforniai kutyákat

A Jackass sztárja szerelembe esett egy perui kóbor kutyával, és csodálatos módon fogadta örökbe

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: metro, the sun
Kutyás fotók: dogsblog.com, Tuna: nemkutya, Madonna fotó: pinterest
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...