Saját KB bal
Saját KB jobb

Megvan a sofőr, aki majdnem elütött egy vakvezető kutyát és gazdáját vizsga közben

Nem érzi magát hibásnak az a sofőr, aki kis híján elütött egy vakvezető kutyát és látássérült gazdáját. Az autót vezető hölgy az ATV Híradónak elmondta: a kutya és gazdája akkor lépett le a járdáról, amikor ő már befordult az autójával. A szakértő szerint a gyalogosoknak ilyen esetben mindenképpen elsőbbsége van – írta meg az atv.hu.

 

Pár napja számoltunk be az esetről, amiről a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége töltött fel egy videót közösségi oldalára. Azért készült felvétel a történtekről, mert a látássérült férfi épp vizsgázott vakvezető kutyájával, mikor az egyik zebráról lelépve egy nagy sebességgel érkező autó majdnem elütötte őket. A kocsi még magával is sodorta egy darabon Dorkót, a képzett ebet. Szerencsére senkinek sem esett baja, de az autós kérdezés nélkül tovább hajtott. Ezért a MVGYOSZ a rendszám alapján feljelentést tett.

A kutyának a fejét elkapta a hátsó sárvédővel, és egy hatalmasat koppant. Mindnyájan nagyon megijedtünk, főleg én a kutya miatt, mert magamon éreztem, hogy velem nem lesz gond. A kocsi az továbbhajtott – mesélte az ATV-nek Viktor.

Az ATV Híradójánál jelentkezett a sofőr, aki arccal és névvel nem akart nyilatkozni, de elmondta álláspontját. Szerinte ő már befordult autójával, amikor a kutya és gazdája lelépett a járdáról. Úgy gondolja, a felvételen is látszódik, hogy nem ő ütötte el az ebet, hanem az ment neki az autójának. Ezzel szerinte meg is bukott a közlekedésbiztonsági vizsgán. Hozzátette: azért hajtott tovább, mert nem érzékelte, hogy elsodorta a jószágot.

Az ATV megkereste Köves Szilárd vezetéstechnikai szakértőt, hogy fejtse ki a véleményét a látottakról. Szerinte az autós tempójával volt a gond. – Ilyet mindenki elkövet, sajnos, de a helyes eljárás az az, hogy lassan érkezek, ránézek az ott álló gyalogosra, ha és amennyiben mutat szándékot, hogy elindul, akkor átengedem. Ha nem, akkor fokozott óvatossággal és nagyon lassú tempóval megpróbálhatok elmenni előtte. Én a felvételen úgy láttam, hogy viszonylag lendületesen érkezett az autó – mondta a szakértő.

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola vezetője, Dr. Mezősi Tamás szerint sem a kutya, sem vezetője nem hibázott: a férfi helyesen mérte fel a helyzetet, és a KRESZ szerinti elsőbbség birtokában léptek le az útra.

 

Az előzményeket ide kattintva megtaláljátok.

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: ATV

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...