Keresik az autóst, aki majdnem elütött egy férfit és vakvezető kutyáját Budapesten

Napok óta borzolja a kedélyeket az a videó, amit a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége töltött fel közösségi oldalára. A felvételen az látszik, hogy egy férfi épp vizsgázik vakvezető kutyájával, mikor az egyik zebráról lelépve egy nagy sebességgel érkező autó majdnem elüti őket. A kocsi még magával is sodorja egy darabon Dorkót, a képzett ebet. Szerencsére senkinek sem esett baja, de az autós kérdezés nélkül tovább hajtott.

 

Hajszál híja volt, hogy ne fulladjon tragédiába a vizsgázó páros útja. Viktor épp a vizsga útvonalán haladt végig Dorkóval, a szakképzett vakvezető ebbel. A felvételen jól látszik, hogy a kutya szabályosan jelzi a megállást a gyalogátkelő szélén gazdájának a vakvezetőkutya Közlekedésbiztonsági vizsgán a Róbert Károly körút és a Csata utca sarkán.

Dorkó egyértelműen megállt, bejelezte az akadálymentesített lelépőt. A gazda megfigyelte a forgalmat és csak akkor indította a kutyát, amikor érzékelte, hogy jobbról az autós megállt. Akkor tűnt fel a videón a balról hátulról érkező autós, aki olyan gyorsan közelítette meg a jól látható, külön színnel kijelölt zebrát, hogy nem csak a kutya látóterében nem volt benne, de sem a páros mögött több méterrel haladó vizsgáztatók, sem a páros mögött közvetlen haladó kiképző sem tudott időben közbe lépni.

A piros autó sofőrje kanyarodáskor autójával megütötte a vizsgázó vakvezető kutyát, majd segítségnyújtás nélkül elhajtott. Szerencsére az első ijedtség után azonnal volt, aki leolvasta a kocsi rendszámát, így ez alapján a jármű vezetője ellen szabálysértés és közúti veszélyeztetés miatt rendőrségi feljelentést tett a szervezet.

Azóta hírül adták, hogy sem a kutyának, sem gazdájának nem lett komoly baja. Dorkó jó idegrendszerű, stabil eb, nem rázta meg lelkileg az, ami vele történt. A gazdi is bátran folytatta a vizsgát, amit végül sikeresen le is tettek.

Sajnos az biztos, hogy ha a páros egy kicsit is előrébb jár a gyalogátkelőn, tragédia is lehetett volna belőle. És ami talán legalább ennyire szomorú, az az, hogy a MVGYOSZ közösségi oldalán többen voltak, akik a vizsgázó párost illetve a kutyát hibáztatták a történtek miatt. „Az úttestre gyalogos csak akkor léphet, ha meggyőződött róla, hogy biztonságosan át tud kelni, az itt egyértelműen nem történt meg” – jelent meg például az egyik kommentben, egy vak ember vizsgájánál, akinek igencsak korlátozottak a lehetőségei, ami a biztonságos átkelésről való meggyőződést illeti.

 

Még több fantasztikus dolgozó eb:

Elolvadsz a Váci börtön legújabb négylábú alkalmazottjától

Fékezhetetlen harag Olaszországban – megmérgezték az egyik hős mentőkutyát

A segítő kutyák csodálatosak: Oakley így ismeri fel a pánikrohamot és nyugtatja meg gazdáját

A kávézó dolgozói megtagadták, hogy vizet adjanak a vakvezető kutyának a melegben

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: MVGYOSZ
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...