Saját KB bal
Saját KB jobb

A United Airlines a felelősségre vonás helyett 40 kutyafajta utaztatását tiltja be a járatain

Furcsa döntésre jutott a United Airlines, mióta tragikus eset történt az egyik gépe fedélzetén. Egy francia bulldog hordozója nem fért el az utastérben, ezért a stewardess azt kérte a gazdától, hogy tegye be a fejük fölött lévő poggyász tartóba, aminek az utas eleget is tett. A kutya több órán keresztül szenvedett, majd meghalt a levegőtlen helyen. A vétkesek felelősségre vonása helyett a légitársaság inkább egy új, kiskedvencekre vonatkozó szabályrendszerrel állt elő, aminek alapja a szigorú tiltás.

 

Hatalmas kritika-hullám árasztotta el a légitársaságot, miután az eset napvilágot látott. Így Amerika egyik legnagyobb légi szállítmányozását végző társasága egyszerűen júniustól bevezet egy tiltólistát, amin mintegy 40 kutyafajta és több macska fajta fog szerepelni. A listán szereplő fajták szállítását többé nem vállalják.

A társaság egészségügyi okokra hivatkozva utasítja vissza mostantól bizonyos fajták egyedeit, a raktérben csak a megengedett fajták utazhatnak, és más állatokat egyáltalán nem vállalnak. Június 18-ától leginkább a nyomott orrú fajták lesznek hátrányban, mint a mopsz, a boston terrier vagy a francia bulldog. A nagyobb erős állkapcsú kutyák is tiltólistára kerültek, mint az amerikai pit bull terrier, a bordeaux-i dog, a masztiffok 16 típusa és a belga juhászkutya (malinois) – utóbbik tiltása pláne nem érthető, hiszen nem nem veszélyezteti alapjaiban életüket a repülés. Sokkal inkább ismerősek ezek a fajták a veszélyes kutyák tiltólistájáról.

A macskák közül nem utazhat mostantól a perzsa, a himalájai, a burmai és az egzotikus kopasz macska sem.

– Azért vezetjük be a tiltást, hogy minimalizáljuk a kockázatot és biztosítani tudjuk az állatok kényelmét az utazás alatt – mondta el Charles Hobart, a United Airlines szóvivője. – Számtalan állatfajt utaztattunk eddig: ludat, rókát, leopárdot, most ez is változni fog. Csakis bizonyos kutyákat és macskákat fogunk szállítani, akik az utasok házikedvencei. Sok fajtájú állat légzésbeli kihívásokkal küzd a torkuk és orruk anatómiája miatt, és a kockázat csak növekszik az utazással vagy a környezetváltozással járó stresszel. –

Ráadásul az időszakot is korlátozzák, amikor állat utazhat bizonyos gépeken: május 1 és szeptember 30 között nem szállíthatók bizonyos úticélokba az extrém hőség miatt.

A társaság lehetővé teszi bizonyos háziasított macskák, kutyák, nyulak és madarak utazását a fedélzeten a legtöbb járaton, feltéve, ha megfelelő szállító eszközben utazik, és minden egyes útért plusz 125 dollárt fizet a tulajdonos. A segítő- és terápiás állatokat továbbra is felengedik, ha megfelelő papírt hoznak „végzettségükről”. Azt nem tudni, hogy hogyan garantálják, hogy nem lesz még egyszer olyan légiutaskísérő dolgozójuk, aki betesz egy élő állatot egy zárt, szűk poggyász térbe…

Kokito, a francia bulldog esete azért volt különleges, hiszen maga a légiutas kísérő kérte meg a tulajdonost, hogy tegye be a fenti poggyásztartóba az állatot, így egyáltalán nem arról van szó, hogy a kutya a fajtája miatt küzdött légzési nehézségekkel vagy a járat hőmérséklet problémái miatt kellett meghalnia. Mivel 3 órán át tartották bezárva egy zárt, levegőtlen helyre egy plusz hordozóban, így természetes, hogy a kiskutya szervezete nem bírta a terhelést és meghalt az út végére.

Most a felelőtlen dolgozó és az érthetetlenül cselekvő tulajdonos – vagy akár a többi nemtörődöm utas miatt – újabb szigorítás vár a kutyásokra, és még inkább korlátozza az amúgy is nagy országban az utazási lehetőségeket.  

 

Nem voltak egyszerű hónapjai a United Airlines-nak:

Törvény születik a repülőn megfulladt kutya esetéből

Egy kutya megfulladt a repülőn – Miért nem állt ki senki azért a szerencsétlen állatért?

Óriási baki: a légitársaság tévedésből Japánba küldte el a család kutyáját

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: npr.org

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...