Saját KB bal
Saját KB jobb

Majdnem agyonverte szívességből valaki kutyáját, de leesett a kalapács feje – felfüggesztettet kaphat, de a kalapácsot át kell adnia

Mintha csak egy szatírát néznénk, de az is lehet, hogy mi ülünk fordítva a moziban. A történet maga a nagy magyar valóség: Heves megyében egy férfi megállapodott egy másikkal a kocsmában, hogy agyonveri a kutyáját – szívességből. Az agyonverés majdnem sikerült, csak a kőtörő kalapács feje repült le „munka” közben. Az ügyészség felfüggesztett büntetést kért az elkövetőre, de kikötötték, hogy a kalapácsot el kell kobozni. Vége.

 

„Szó eláll” – kategória: nincs is nagyon mit mondani ezen kívül. Egy férfi egyszer csak elhatározta, hogy nem eteti tovább a kutyáját, inkább megöleti valakivel – írta meg a 444.hu. Hova máshova menne, ha munkalehetőségről van szó, mint a kocsmába? El is ment, ahol talált is egy idős embert, akinek még pénzre sem volt szüksége: elvállalta ingyen a „felemelő megbízatást”, és megígérte, hogy elintézi az állatot.

Hazafelé menet beugrottak az önkéntes hóhérhoz, hogy magához vegye a kőtörő kalapácsot, ami kitűnő fegyver, ha valaki egy kutyát készül agyon verni szívességből. Hátra vitték az állatot egy kihalt, bokros területre, kikötötték, a tulajdonos pedig ott is hagyta őket, ő a saját részét el is végezte. Az idősebb felkészült, de amikor le akart sújtani, a kalapács feje lerepült, így „csak” súlyos sérüléseket tudott okozni az állatnak.

Ez feldühíthette, mert újabb tervet eszelt ki: a kalapács nyelével folytatta a feladatot, de a kutya gyorsabban vergődött a láncon, mint ahogy ő dolgozni tudott volna, így végzetes ütéseket nem tudott rámérni. Egy idő után biztosan elfáradt a testedzésben, mert feladta, és a nyelet, a kalapács fejét és a súlyosan sérült kutyát hátrahagyva elhagyta a helyszínt.

Ha eddig a történet ne lett volna eléggé groteszk, akkor a fiatal férfi hazament, és azt gondolván, hogy kutyája már túlvan a nehezén, azt mondta az anyjának, hogy valaki agyonverte az állatot. A hölgy kilóg a meséből, mert benne volt annyi jószándék, hogy értesítse a rendőrséget, akik még életben találták a kutyát.

Az eb koponyája berepedt, több hét kezelés eredménye, hogy életben maradt. Az igaz történetben volt minden: előre megfontolt szándék, egy gerinces állat életének kioltására tett próbálkozás, súlyos bántalmazás, cserbenhagyás – de ha vissza akarunk térni a meseszerű világból a valóságba, akkor csak meg kell hallgatnunk az ügyészség indoklását, akik újfent felfüggesztett fogházbüntetést kértek az elkövetőre.

A 444.hu értesülései alapján Sánta Szabolcs Miklós ügyvéd szerint ez nem is számít annyira enyhe ítéletnek. – Ha tekintetbe vesszük, hogy valószínűleg állatkínzás a vád, és más bűncselekmény nem merül fel (nincs tehát halmazat), akkor 2, vagy (és ez a valószínűbb) 3 évig terjedően büntetendő cselekményről van szó. Ezekben az esetekben tapasztalataim szerint ritka az, amikor letöltendő szabadságvesztést szab ki a bíróság, sőt, még a felfüggesztett sem nagyon gyakori, a pénzbüntetés, közérdekű munka, próbára bocsátás, vagy az elzárás többször előfordul, de minden az ügy körülményeitől függ. –

De mi kell akkor ahhoz, hogy valakit akár ténylegesen le is ültessenek egy gerinces állat megkínzása miatt? – kérdezte jogosan a 444.

– Általában olyankor indítványoz az ügyészség ilyen súlyos szankciót ilyen enyhe súlyú cselekmények esetén (még egyszer: a második legsúlyosabb szankciót egy – büntetőjogi értelemben – viszonylag enyhén büntetendő cselekmény esetén), ha vannak súlyosító körülmények is, mint pl. büntetett előélet, különös kegyetlenséggel történő elkövetés (bár ezt a Btk. lényegében minősített esetként szankcionálja jelen esetben oly módon, hogy az állatnak különös szenvedés okozását szankcionálja súlyosabban), a cselekmény elszaporodottsága, stb., de jelen ügyben erről semmit nem tudunk meg az ügyészség közleményéből. –

És a végére a szatíra műfajának mindennemű kimerítése: a magyar Büntető Törvénykönyvnek van külön passzusa arra, hogy a kalapácsot el kell kobozni, amivel a brutális cselekményt elkövették. Az állatkínzó valószínűleg börtönbe nem megy, de méltó büntetés lesz, hogy meg kell válnia szeretett és hasznos kőtörő kalapácsától, ami jó kis szerszám – még akkor is, ha néha rossz pillanatban esik le a feje.

 

Isten hozott a valóságban:

Felfüggesztett fogházat kér az ügyészség a hajdúnánási férfira, aki leszúrta és kidobta az erkélyről a kutyát

Gutorföldei céllövölde: egy 83 éves férfi megölt egy kutyát, majd elrejtette fegyvereit a tyúkólban

Súlyosbították a pulit vasvillával leszúró pár büntetését – de még így is felfüggesztettel jöttek ki

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: 444
Fotók: Kundrák András
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...