Saját KB bal
Saját KB jobb

18+ Két tragikus állatkínzás pár napon belül – még mindig ezen a szinten állunk?

Szinte nincs olyan hét, amikor ne történne újabb és újabb állatkínzás itthon. Az elmúlt napokban két szörnyű eset is napvilágot látott. A legtöbb felelős gazdiban ilyenkor mindig ugyanaz a kérdés merül fel: még mindig itt tartunk? És közben messiásként várjuk a bírót, aki egyszer majd döntésével elismeri egy állat életének valódi értékét.

 

2018. április 5-én állatkínzás miatt emeltek vádat egy mélykúti férfi ellen, aki a lovairól, 47 (!) szaporításra használt kutyájáról és juhairól nem gondoskodott. Az állatok olyannyira elhanyagolt állapotban voltak, hogy már egymást támadták, döghúson éltek – számolt be róla az MTI.

A 63 éves őstermelő 2015 és 2017 között mélykúti telephelyén tartott lovait nem gondozta, ezért az állatok lesoványodtak, majd három meg is betegedett. A vádlott azonban a beteg lovak gyógykezeléséről sem gondoskodott, így két állat elpusztult. A férfi ezután a tetemeket sem szállítatta el.

Egy állatorvos és állatvédők 2017 nyarán lakossági bejelentés alapján találták meg a lovak tetemeit, valamint a telephelyen és a házban összesen 47 kutyát. A férfi az ebek gondozását szintén elhanyagolta, gyakran elhullott állatokkal etette őket. Néhányukat rövidre kötve tartotta és durván bántalmazta. A szabadon lévő kutyák gyakran egymásra, illetve a telepen tartott, szintén elhanyagolt 18 juhra támadtak.

Az illetékes kormányhivatal a helyszínen talált állatokat elkobozta és állatvédő szervezeteknek adta, egyúttal a vádlottat egyes állatok tartásától nyolc évre eltiltotta, de állítólag, ha a férfi rendezi körülményeit, egy részüket visszakaphatja. A Kiskunhalasi Járási Ügyészség a szabadlábon lévő vádlottat állatkínzással vádolja, és börtönbüntetés kiszabását indítványozta. A férfi bűnösségéről a Kiskunhalasi Járásbíróság dönt majd – olvasható az ügyészségi közleményben. 

Ez a szint…

Ezeket a híreket olvasva mindig felmerül a kérdés: jutottunk előrébb bármit az állattartási kultúránkban? Mikrochip (ami amúgy kötelező) nélküli ebek, láncon, ház nélkül megfagyó házőrzők, bántalmazást elszenvedő négylábú „családtagok”, erkélyről potyogó állatok. Annyi szervezet dolgozik azon, hogy a felelős állattartás szabályait megismertesse minden állattartóval, de kérdezünk valami ennél is fontosabbat: hol marad a jóérzés, az empátia, az állatok szeretete, tisztelete? Miért kell az állattartást szigorú szabályokkal regulázni, folyamatos tiltásokat bevezetni, miért nem természetes ma 2018-ban az, hogyha valaki állatot tart, az figyelembe veszi annak jóllétét, igényeit, törődik vele, netán még szereti is? Mert úgy néz ki, sajnos ezek még mindig nem természetes alapértékek. Más ilyenkor sajnos nem marad, mint a szigorú büntetés, a példa statuálás, de nekünk még ezünk sincs…

Késelés és újabb erkélyről kidobott kutya Hajdúnánáson

Ezzel párhuzamosan az ország másik felében a hajdúnánási rendőrök őrizetbe vették azt a férfit, aki a gyanú szerint egy késsel súlyosan megsebesítette a kutyáját, majd kidobta az erkélyről – tudtuk meg a police.hu oldaláról.

A rendőrségre 2018. április 2-án érkezett bejelentés arról, hogy egy hajdúnánási társasház első emeleti lakásának erkélyéről különböző tárgyakat dobál egy férfi, valamint folyamatosan kiabál. A rendőrök a helyszínre mentek, ahol elfogták a 46 éves férfit, aki a gyanú szerint egy késsel megsebesítette a kutyáját, majd az erkélyről kidobta az ebet, valamint egy fém tárggyal betörte egy parkoló autó szélvédőjét.

A rendőrök őrizetbe vették a férfit, aki később beismerő vallomást tett, és elmondta a nyomozóknak, hogy egy családi vita hevében követte el a bűncselekményeket. A kutyát az állatorvos megvizsgálta, az eb a bántalmazás következtében súlyos sérüléseket szenvedett.

L. Zsolttal szemben a Hajdúnánási Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya állatkínzás és rongálás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást.

Annyi állatkínzásos vádemlésről adunk hírt, de csak elvétve tudunk olyan ítéletről beszámolni, ahol tényleges szabadságvesztés születik. A felelős kutyások messiásként várják azt a bírót, aki egyszer csak lesöpri az asztalt végre, és azt mondja: nem tűrjük tovább, az ártatlan állat élete is ér annyit, mint bárki másé.

 

Mindeközben itthon:

Állítólag sokat javult a kutyatartási kultúránk, de szerintünk még nagyon van hova fejlődni

Nonszensz: a vádlott és az ügyészség is enyhébb ítéletért fellebbez a süni gyilkosság ügyében

Két veszélyes husky-t lőttek ki a vadászok – miért nem volt senkinek joga korábban cselekedni?

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrrás: MTI, police, rtl klub
Fotó: RTL, police.hu

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...