Több mint 800 kutya él élelem és fedél nélkül egy törökországi szemétlerakón – mindössze pár állatvédő próbál segíteni

Crystal Carson sosem gondolta, hogy otthonától távol, Törökországban fog majd állatokat menteni. Otthon, Texas-ban is ezt tette, háza mindig tele volt ideiglenesen befogadott kutyákkal. Azonban amikor egy ismerősétől meghallotta, hogy milyen állapotok uralkodnak egy török szemétlerakón élő kutyák között, azonnal útnak indult.

 

 

Corum-ban (Törökország) létezik egy hatalmas szeméttelep, ahol több mint 800 kutya él. Egyetlen hölgy, Gokce Erdogan nap mint nap küzdött, hogy valamennyi kutyán segítsen – meglátva instagram fotóit, Crystal azonnal elindult Texasból, hogy segítsen neki.


Gokce a szeméttelepen

A kutyák étel és fedél nélkül élnek: akkor esznek, amikor találnak valamilyen ételmaradékot a szemét között ásva. Gokce mindössze 23 éves, de az elmúlt négy évét azzal töltötte, hogy annyi kutyát próbált megetetni és új otthonba adni, amennyit csak lehetett.

A legtöbb kutya már eleve kóbor állat volt, de volt, akit kidobtak. Az ottani tél nem olyan, mint nálunk: van, hogy mínusz 30 fok is lehet. Nincs hova bújni a hideg elől, maximum a szemét alá – meséli Crystal.

2017-ben végül páran összeálltak, és megalapították a Rescuers Without Borders (RWB – Mentők határok nélkül) elnevezésű szervezetet. Pénzt gyűjtenek, tengerentúli örökbe adásokat szerveznek, és folyamatosan látogatják a szeméttelepen élő kutyákat, állatorvosi ellátást intéznek nekik, ételt, italt osztanak.

Legtöbbször a szeméthalmok alól kell kihúzniuk a kutyákat, hiszen az az egyetlen megmaradt biztonságos hely számukra. Kocsijuk ajtajait nem tudják nyitva hagyni, mert azonnal ellepik a kutyák, ha elindulnak, üldözik az autókat – furcsa, de szomorú sorsuk ellenére általában nagyon imádják a hozzájuk látogató embereket, cseppet sem agresszívek. Akik tartózkodóak, azok sokkal inkább félnek és elfutnak, mint támadnak.

– Nagyon nehéz választani, hogy kit vigyünk el. Általában először a kölyköket szoktuk vinni, mert nekik semmi esélyük nem lenne túlélni ott. Tavaly majdnem minden almot elvesztettünk a fagyok és az éhezés miatt. Az idősebb kutyákat is elvisszük, hiszen ők sem élnék túl, ha nem avatkoznánk közbe – mondja Crystal.

Az egyik legemlékezetesebb esetük Leo volt. – Leo-t az utolsó pillanatban találtuk, alig élt. Olyan rossz állapotban volt, hogy bőre teljesen elfeketedett az amúgy bézs színű kutyának, feje be volt törve. Hónapokig kezelték a kórházban, mire megerősödött. Azóta Wisconsin-ban él, egy hatalmas ranchon, gazdája mindenhova magával viszi, és van egy tesója, Tucker is. – A fotók alapján megdöbbentő, hogy nézett ki akutya előtte, és hogy most, új életében.


Leo a megtaláláskor

Leo és új barátja, Tucker (Leo jobbra)

Nagyon meglepő, mikor a helyről elvisznek egy kutyát: a mentők szerint olyannyira törődnek egymással az ott élő állatok, hogy kimutatják a távozó kutya felé, hogy hiányozni fog nekik. 

Előfordult olyan is, hogy Gokce megmentett egy kutyát, Jovie-t a telepről, hazavitte, de az állat szinte semmit nem csinált, nem játszott, nem törődött semmivel. Mikor Gokce hazavitt egy másik kutyát is ugyanonnan, Dali-t, Jovie teljesen kivetkőzött magából örömében. Úgy viselkedtek, mint két rég nem látott testvér. Természetesen egy család később együtt fogadta örökbe őket.


Jovie és Dali

Tavaly a szervezet 47 kutyát tudott elhozni, a többinek pedig rendszeresen biztosított ételt, italt és állatorvosi ellátást. Több faluban felállítottak etető helyeket, és igyekeznek az egész ország kóbor kutya problémáját kezelni.

Mindeközben a világban:

A taiwan-i család mindent feláldoz, hogy a 3,000 menhelyi kutyáról gondoskodjon

Így mentette meg az egyik kutya a másik életét

Álommenhely Costa Rica-n

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: the dodo

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...