Saját KB bal
Saját KB jobb

Az Egyesült Királyság betiltja a kisállat árusítást végző pet shopokat

Michael Gove politikus nevéhez számos kezdeményezés fűződik, de a kutyások között biztosan a kölykök megmentőjeként vonul be a történelembe. A történet persze nem ilyen egyszerű, de hatalmas előrelépés és fontos iránymutatás, ha egy ország úgy dönt: többé nem lehet kutyákat boltokban árulni. És még sok más intézkedés van tervben!

A tiltás annyit jelent, hogy többé nem működhetnek kisállatokat árusító boltok, ún. pet shopok, amik nálunk ugyan nem megszokottak, de eddig az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban hatalmas negatív szerepet töltöttek be, ami a szaporítók eladó kutyáit illeti.

Innentől kezdve a kutyák iránt érdeklődőknek közvetlenül a tenyésztővel kell majd felvenni a kapcsolatot, így láthatja majd, honnan, milyen körülmények közül származik leendő kutyája.

A környezetvédelmi titkárság jelentette be, hogy a kormány hamarosan tárgyalni fogja az indítványt, amely a pet shopok teljes tiltását tartalmazza, így kívánják visszavetni a szaporítók lehetőségeit. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a harmadik fél bevonásával egy hatalmas illegális piac alakult ki a kutyák szám nélküli szaporítására, hiszen semmilyen nehézséget nem okoz eladni az almokat, ez ellen pedig fel kell lépni.

– Minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk annak érdekében, hogy meggyőződhessünk arról: a nemzet nagyra becsült háziállatai a megfelelő kezdettel indulhatnak az életben – mondta Michael Gove politikus, a tervezet kiötlője, aki hiszi: minden kutyának joga van a minőségi, egészséges élethez. – Ez egy további lépés az állatjóléti törvények megemelésére. Az összes vágóhídon bevezetjük a kötelező monitorozást (90 napra visszamenőleg rögzített videóanyag fog a hatóságok rendelkezésére állni minden vágóhídról számos kamera állásból), és tízszeresére emeljük az állatkínzóknak járó börtönbüntetést. –

Miután bevezették a pet shopokban való kutya értékesítés betiltását, a tenyésztők és az eladók ellenőrzése a következő lépés: csakis engedéllyel rendelkezőket fog megtűrni a rendszer. A kölyökkutyákat anyjukkal együtt kell majd bemutatni az alom ellenőrzésen, és az eladást a vevő jelenlétében kell lebonyolítani. A tenyésztők csak azokat a kutyákat értékesíthetik majd, akik náluk születtek.

Paula Boyden, a Dog Trust szervezet vezető állatorvosa arra is figyelmeztet, hogy még a radikális lépések nyilvánosságra hozása előtt intézkedni kell arról is, hogy a szaporítók nehogy létre tudjanak hozni szabályozatlan és látszat-menhelyeket, ahol tovább folytatják tevékenységüket nonprofit szervezetnek álcázva.

– A kutyatenyésztők és az eladók engedélyezésének és ellenőrzésének is szigorúbban kell működnie annak biztosítása érdekében, hogy a kereskedelem összes résztvevője a hatóságok felügyelete alá kerüljön – nyilatkozta Boyden. – A kormánynak kezelnie kell ezeket a kiskapukat, hogy biztosak legyünk abban, hogy a tilalommal olyan sikert érünk el, amit mindannyian szeretnénk látni. –

A legnagyobb állatvédő szervezet, az RSPCA helyettes vezérigazgatója, Chris Wainwright szerint örömmel fogadják a kezdeményezést. – Mindig is azt mondtuk, hogy a harmadik féltől származó értékesítés megtiltása önmagában nem elegendő ahhoz, hogy megoldjuk a kölyökkutya kereskedelem szörnyű állapotait, és örülünk annak, hogy ezt a tenyésztők fokozott engedélyezési feltételeivel párhuzamosan vizsgálják. –

A véglegesítés májusra várható. Gratulálunk hozzá!

 

Ezek is ide kapcsolódnak:

Kalifornia államban is nemrég tiltották be a pet shopokat

Így ismerd fel a szaporítót

Magyar piacokról, csempészekről és szaporítókról számol be a külföldi sajtó

 

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: metro
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...