Saját KB bal
Saját KB jobb

A kutyák és az emberek régebb óta barátok, mint azt eddig hittük

A tudósok rengeteg időt és energiát fektetnek annak kutatásába, hogy mai kutyáink honnan származnak, mikortól vannak mellettünk. Egyre több olyan eredmény lát napvilágot, ami azt igazolja: régebb óta fonódik össze a fejlődésünk.

10? 15? 30 ezer?

A kutyák eredete nagyon vitatható, gyakran vizsgálják, de a kérdés rendkívül bonyolult. Általában véve úgy gondolják, hogy a kutyákat 10.000-30.000 évvel ezelőtt háziasították, de mindig újabb adatokat találnak ahhoz, hogy a háziasításról szóló vita fennmaradjon.

2013-ban egy tudósokból álló nemzetközi csapat 32 ezer évnél is korábbra tette át háziasodás dátumát. Ennek meghatározására a csapat három kínai őshonos kutyát (a legegyszerűbb kutyafajtákat, amelyek a szürke farkasokhoz legközelebb állnak), négy szürke farkast és három modern fajtát (német juhászkutya, belga malinois és tibeti masztiff) tesztelt.

Párhuzamos genetikai fejlődés

Az eredmények különböző dolgokat mutattak. Egyrészt megerősítették, hogy a kutyák valószínűleg Délkelet-Ázsiából származnak, mivel a délkelet-ázsiai kutyák szoros genetikai közelségben vannak a szürke farkasokkal. A DNS-bizonyítékok azt mutatják, hogy a kutyák párhuzamos evolúciót mutatnak az emberekkel, korai populációjuk együtt haladt az emberrel Kína északi részén, majd később az amerikai kontinensen való terjeszkedéssel is összefonódott. Ez azt jelenti, hogy a kutyákkal génjeinkben együtt fejlődtünk.

Később, 2015-ben két kutató ugyanabból a tanulmányból új kutatást mutatott be, amelyben ázsiai őshonos kutyákat, afrikai falusi kutyákat, szürke farkasokat és több modern fajtát tanulmányoztak. Ezúttal azt hozták ki eredményül, hogy a ma ismert kutyák származási helye Délkelet-Ázsiában volt, mintegy 33 ezer évvel ezelőtt.

Nem lehet mindenkit lenyűgözni

Sok ilyen tanulmány áll rendelkezésre – és így a vitára, és néhányan jó okból. Gregor Larson biológus szerint a modern kutyák DNS-e igencsak nyakatekert lett a viktoriánus tenyésztési gyakorlatok nyomán. Mivel annyi modern kutya-DNS-t használnak a háziasított kutyák eredetének nyomon követésére, Dr. Larson reméli, hogy hamarosan létrejön egy DNS-adatbázis az ősi és modern kutya-DNS-ekből, hogy végre megfejtsék az évszázad régi rejtélyét.

Kétségtelenül további kutatásokra lesz szükség, hogy biztosabban megválaszolják a kérdéseket. De mostanra három fontos dolgot biztosan tudunk: a kutyák együtt fejlődnek velünk, és hosszú évezredek óta legjobb barátaink az állatvilágból.

 

Ide kapcsolódó tartalmak:

A háziasításhoz ház is jár

Új módszerrel korrigálják a háziasítás idejét

9000 éves leleteket találtak pórázon lévő kutyákról

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: barkpost
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...