Saját KB bal
Saját KB jobb

Javaslat született, hogy a los angeles-i menhelyi kutyák térjenek át vegán étrendre

Megosztja a hozzáértőket és a laikusokat egyaránt a legújabb los angelesi javaslat, mely szerint a menhelyi kutyákat vegán étrenden kellene tartani. Mint mindennek, ennek is vannak előnyei és hátrányai. 

A helyi állatjóléti bizottság még tavaly egyhangúlag rendelte el a növény-alapú étrend teljes körű elemzését annak előnyeivel és hátrányaival. Az összefoglaló februárra várható, utána fognak szavazást tartani, hogy bevezessék-e teszt üzemmódban.

A kezdeményező az egyik bizottsági tag, Roger Wolfson, televíziós forgatókönyvíró környezetvédelmi és egészségügyi okokból hivatkozik arra, hogy állítsák át a kutyák étrendjét.

Nagyjából 20,000 csirke, 10,000 pulyka és 1,000 bárány hal meg évente azért, hogy Los Angeles 33,000 menhelyi kutyáját etetni tudják.

– El kell kezdenünk valahol, hogy ne öljünk meg ártatlan állatokat – nyilatkozta Wolfson. – A menhelyeken a kutyákon kívül élnek malacok, csirkék, pulykák is, és nem hiszem, hogy rájuk ételként néz bárki. Szóval, ha ki tudjuk elégíteni a kutyák táplálási igényeit úgyis, hogy ne öljünk állatokat, akkor javasolni fogjuk a los angeles-i embereknek, hogy tegyünk egy próbát. –

Számos ismert ember állt ki nyíltan a javaslat mellett, ilyen Moby, a világhírű zenész is, aki szintén elkötelezett vegán.

Természetesen sokan vannak a kezdeményezés ellen is: a város vezető állatorvosa, Jeremy Prupas klinikai táplálkozástudósokat, állatorvos-toxikológust és más szakértőket idézett, akik a vegán étrend ellen vannak. Az egészségügyi kérdéseken kívül azt is kiemelte, hogy az amúgy is kis létszámú menhelyi alkalmazottaknak meg kell majd küzdenie a kutya hasmenéssel, ami nagy probléma lesz.

Armaiti May, egy los angeles-i állatorvos, aki támogatja a javaslatot, elmondta, hogy mint minden fajta hirtelen étrend változtatás, ez is lazább székletet eredményezhet, de fokozatos átmenettel elkerülhetők a nagyobb problémák. Úgy véli, hosszú távon sokkal nagyobb gondot okozhat, hogy a hús alapú etetés egyre több rákos és allergiás megbetegedéseket okozhat a kutyákban.

Tracy Reiman, a PETA állatvédő szervezet alelnöke szerint a vegán étrend egészségesebb és sokkal etikusabb, mint gyárban előállított állatokkal etetni, akik egész életükben szenvednek, születési rendellenességekkel küzdenek, szánalmas és értelmetlen időt töltenek el a földön, hogy utána leöljék őket és valamelyik másik állat gyomrában végezzék.

Azok a kutyatartók, akik már áttértek a vegán étrendre kedvenceiknél, azt mondják, a hasmenés problémája felfújt gond, viszont az egészségügyi előnyök kézzel foghatók – nem csak emésztési kérdésekben, hanem például allergiás megbetegedésekben vagy akár fülgyulladásban is pozitív változásokat tudtak elérni.

 

Ezek is érdekesek lehetnek:

Csontos kérdések

Ketogén diéta az epilepsziás kutyák terápiájában

Trendi étrendek, divatos diéták

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: the guardian
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...