Kutyakabátot kapnak a hidegben a hajléktalanok kutyái Nagy-Britanniában

A hajléktalanok számára az ünnepek sem voltak egyéb napok, mint a küzdelem a hideggel és a magánnyal. Számos országban az állatvédők kiemelt figyelmet fordítanak az otthontalanokkal élő állatokkal. Megítélésük kétes – hiszen az utcai élet a kutyának sem ideális, de gyakran az egyetlen társat jelentik az utcára kényszerülőknek. Nagy Britannában most hatalmas méretű kampány indult – kabáttal segítik a hajléktalanok kutyáit.

Nagy-Britanniában többszáz ezer ember él az utcákon, sokaknak van állata. Történetüket nem mindig ismerhetjük, valaki már kedvencével együtt vált hajléktalanná, de sokan később vesznek maguk mellé valamilyen állatot, hogy a magányukat és rossz sorsukat könnyebben viseljék egy baráttal az oldalukon.

Ahogy mindenhol, Magyarországon is megosztó a kérdés, hiszen sokan úgy gondolják: a kutya meleg otthont érdemel. Sajnos nem egyszer fordul elő, hogy lopott, túl fiatal vagy rossz állapotban lévő kutyákat használnak arra, hogy az embereket meghatva hatékonyabban tudjanak koldulni. De ha ezeket az eseteket félretéve belegondolunk a helyzetükbe, át fogjuk tudni érezni, mikor csak kutyánk van mellettünk, ha minden el is romlik körülöttünk.

A legtöbb gazdi vallja: ha a híd alá kell mennie, kutyáját akkor sem hagyja hátra. Sok hajléktalan pont így került az utcára. Rajtuk igyekszik most segíteni Nagy-Britannia legnagyobb segélyszervezete, az RSPCA.

Egy kis könnyebbséget szeretnének nyújtani mind a kutyusoknak, mind a hajléktalan gazdiknak: az önkéntesek az utcákat járják, és vízhatlan meleg kutya kabátokat ajándékoznak azoknak, akik a hidegben töltik mindennapjaikat. Bíznak benne, hogy így a gazdáknak eggyel kevesebb dolog miatt kell aggódniuk, a kutyusok pedig kapnak egy kis védelmet a fagyok ellen.

„Bár nem segíthetünk mindannyiukon, de szeretnénk tenni valamit, ami pusztán kedvességből fakad” – nyilatkozta Amy Quirk, a szervezet területi vezetője. – „Sok ilyen sorsú ember elmondta nekünk, hogy a legjobbat akarják kedvenceiknek, ebben próbálunk segíteni nekik.”

„Ő a fülem, a váll, amin kisírhatom magam, ő a legjobb barátom” – foglalja össze az egyik hajléktalan, akit drog függőségéből is kisegített kutyája jelenléte. – „Ha mindenki el is hagyott, ha egyedül érzem magam, ő akkor is itt van velem. Ő a mindenem, igyekszem neki a legjobbat adni, ami erőmből telik.”

 

Mindenki máshogy segít:

Kutyás hajléktalanokat alkalmaz egy brazil menhely

Az állatorvos, aki ingyen kezeli a hajléktalanok kutyáit

Az örökbe fogadott kölyök megosztotta a takaróját egy kóbor kutyával a kerítésen keresztül

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: the dodo
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...