Saját KB bal
Saját KB jobb

Demonstrációt tartott több csoport – köztük sok kutyás az akadálymentes 3-as metróért

Ugyanis a 3-as metró nem az. És a tervek szerint még az átépítés költségeibe sem fér bele, hogy a felújítás után lifteket biztosítsanak a kerekesszékeseknek, babakocsival közlekedő szülőknek, időseknek, kutyásoknak. Így több csoport együtt próbálta felhívni a figyelmet arra, hogy akármennyire nehéz is elfogadni, de Magyarországon is 2017-et írunk már.

A hvg.hu cikke szerint a résztvevők közül sokan nem értik, az Európai Uniós támogatással létrejövő és több mint százmilliárd forintba kerülő metróvonal felújításából miért nem jut pénz az akadálymentesítésre. Így hétfőn azért gyűltek össze az érintettek, hogy együtt demonstrálják: kísérő vagy külső segítség nélkül egyszerűen nem tudnának feljutni a felszínre. A Teljes értékű metrót akció elnevezésű eseményhez több mint harminc nonprofit szervezet csatlakozott, köztük a kutyabarát helyiségekkel rendelkező Suhanj Alapítvány is. 

A hármas metró vonalán húsz állomás található, ebből csak a Kőbánya-Kispest és az Árpád-hídi metrómegálló akadálymentesített. Az akció célja az volt, hogy a felújítás alatt álló metró teljes vonalát akadálymentesítsék.

„A mozgólépcső életveszélyes kerekesszékkel. Nonszensz, hogy felújítanak egy metróvonalat, és az akadálymentesítés már nem fér bele a keretbe” – mondta a hvg-nek Csángó Dániel, az esemény egyik fő szervezője, emellett a Mozduljunk ki! program alapítója. Ez egy önkéntesekre épülő egyesület, akik abban segítenek, hogy ha egy mozgássérült ki akar mozdulni otthonából, elkísérik őt. Dani 12 évvel ezelőtt, súlyos autóbaleset következtében került kerekesszékbe. „Senki nem csinál semmit, láthatatlan része vagyunk a társadalomnak.”

A demonstrálók már a KÖKI terminál megállójánál elakadtak: kétszer kell lifttel menni ahhoz, hogy a metróhoz lejussanak, de mivel egyszerre csak egy kerekesszék fér be a liftbe, így 30 percre rúg, mire sikerül egyáltalán megközelíteniük a kocsikat. Egy féllábú idős bácsi megunva a várakozást fokról fokra ugrált le a lépcsőkön, a kerekesszékét az esemény egyik önkéntese viszi utána.

„Mindenkinek alapvető joga, hogy meg tudja közelíteni könnyen azt a célpontot, ahova menni szeretne. Ha már van egy metróátalakítás, akkor szerintem a minimum lenne, hogy akadálymentessé teszik, és hogy normalizálják a közlekedést ezeknek az embereknek is. Ez az esemény felhívja a figyelmet arra, hogy ez a társadalmi csoport létezik, és hogy ez egy létező probléma” – nyilatkozta a hvg-nek egy húszas éveiben járó gyógypedagógiát hallgató lány.

Csángó szerint „másodrangú állampolgároknak tartanak minket, akik csak otthon rohadnak, nem csinálnak semmit, vagy csak nehezítik a közlekedést. Azt szeretnénk elérni, hogy láthatók legyünk.”

A Ferenciek terére érkezve igazán élővé válik a demonstráció: leszállásnál ugyanis a metróvezető rácsukja az ajtót a csoport utolsó kerekesszékesére, egy fiatal lányra.

A 35 éves Petra, aki kutyájával érkezett a tüntetésre, így fogalmaz: „Az nem közösségi közlekedés, amiből kiszorulnak a mozgássérültek, kiszorulnak az idősek, kiszorulnak a babakocsisok vagy a nagykutyák.” Arra, hogy Tarlós István főpolgármester szerint elenyésző a mozgássérültek utasszáma Petra azt mondja: „Nyilván, ha nem tudnak lejönni, akkor nem fogjuk látni őket. Így tényleg elenyésző marad a száma azoknak, akik erre mintegy extrém sportra vállalkoznak, hogy mozgólépcsőn kerekesszékkel közlekedjenek.”

„Az a célunk, hogy azoknak, akiknek ott van a döntési jog a kezükben, azok hozzák meg azt, vegyenek minket ugyanolyan állampolgárnak, mint bárki mást” – mondta Csángó.

 

Ez is mind Magyarország:

70 méternyi metrópénzből meg lehetne oldani a fővárosi kóbor kutyák problémáját

Mozgólépcső miatt kellett amputálni egy kutya lábujját

Kötelezték a MÁV-ot, hogy a látássérülteknek is biztosítsanak segítséget

 

 

 

(Kutyabarát.hu)

Forrás: HVG, TÉMA facebook
Fotók: Aron Erdohati Rehab Critical Mass
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...