Városliget – kutyás élménypark és növekvő tiltott zónák

A Liget Budapest Projekt, a Városliget fejlesztése az idejáró gazdiknak és kutyáiknak számos újdonságot ígér, az egyik ilyen a kutyás élménypark. Azonban a projektért valószínűleg mindenhogy nagy árat kell majd fizetni. A fakivágás és a szabad kutyázás megszűnése az egyik ilyen. 

A négy kis fejlesztés már őszi munkakezdéssel indul, az egyik ilyen a Hermina úti kutyás élménypark.

A Városliget Zrt. állítólag 2014 óta rendszeresen összehívta a Városligetet használó civil csoportok képviselőit, hogy kikérje véleményüket, szerintük a kutyások, akik igen magas intenzitással használják a parkot, a kezdetektől részt vettek az egyeztetéseken. Túlnyomórészt az Eb-ovo egyesület képviselte érdekeiket, akik egy tanulmánnyal is hozzájárultak a Liget Budapest Projekt sikeréhez, melyet a Városliget Zrt. megbízásából készítettek el a helyi, kutyás szokásokról.

A ZöldEB kutyás érdekérvényesítő szervezet már nem látja ennyire rózsásnak az együttműködést, sőt. Véleményük szerint minden állítólagos fejlesztés – nevezzük futattónak vagy mostantól élményparknak, csak egyetlen dologhoz vezet: hogy az évtizedek óta szabadon használható Városliget egyszerűen bezárja kapuit azok előtt a kutyások előtt, akik szabadon, ámde felelősen szeretnék sétáltatni kedvenceiket, és nem kavicsos, fák nélküli, tűzforró, zsúfolt futtatókon.

A Liget Budapest Projekt közleménye szerint egy hosszú, közös egyeztetés eredményeként jött létre a Hermina úti kutyapark terve. Az út melletti, egykori állatorvosi rendelő helyén valósulna meg a kutyás élménypark. A kutyák számára játszófelületek, agility elemek kapnak itt helyet, a gazdákat padok, kényelmes utcabútorok várják a félhektáros területen. A cserjés, füves parkrészben terepalakulatok, ügyességi elemek várják a kutyákat, ivókút és – szintén a kutyások felvetésére – kutyamosó is lesz. A futtató-labdázó tér – alagút és szlalom is helyet kap benne – és a kerékpártároló mellett a legnagyobb újdonság a vizes élmény medence, mely kis- és nagyobb méretű kutyáknak is remek pancsoló helyként szolgál majd.

A látványtervek nagyon meggyőzőek, bár a városligeti kutyák számához mérten kissé gyéren lettek illusztrálva négylábúakkal és emberekkel, a forgalmas főút mellett pedig igencsak merész egy mindössze 1,2 méter magas kerítés.

A Liget projekt folyamán állítólag kialakítanak majd egy több mint egy hektáros integrált területet is, illetve egy másik kutyás élménypark is helyet kap az Ajtósi Dürer sor szomszédságában.

Ez összességében nagyon jól hangzik, főleg, ha a tervezésbe kutyás szakembereket is bevonnának, a kérdés inkább az, hogy mi lesz az átalakításoknak áldozatul eső fákkal, az árnyékkal, a friss levegővel és a szabadon kutyázással. A tervezett futtató területén már most 16 fa kivágása szerepel a tervekben, a tiltott zónák pedig egyre nőnek, ahogy azt a ZöldEB is megmutatta legutóbbi liget-bejárásukon.

 

A helyzet sehol sem rózsás:

Futtatóban fotózkodtak 100 kutyával a Városligetért

Senki nem tudja, hol kezdődik a futtató és hol végződik a játszótér Szegeden

Abszurd helyzet: kutyafuttató kutyák nélkül

 

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: ligetbudapest, Zöldeb
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...