Anglia, Skócia és Wales 5 évre emeli az állatkínzásért kiszabható börtön mértékét

A brit kormány határozott és múlt hétvégén bejelentette szándékát: 5 év börtönbüntetésre emelik a kiszabható büntetés maximumát állatkínzásos ügyekben. Eddig nevetséges volt a felső határ: mindössze hat hónapot lehetett adni. 

Westminster szívében, a Battersea Dogs & Cats Home Állatotthonban indult el a legfőbb kampány a változásért: hét hónappal ezelőtt itt készítettek egy jelentést, amiből kiderült: Európában Angliában és Wales-en volt a legalacsonyabb a kiszabható büntetés mértéke, mindössze hat hónap, még a legsúlyosabb ügyekben is, pedig az amúgy állatszerető nemzet tele van nagyon durva állatkínzásos esetekkel. Skócia a maga 12 hónapjával nem sokkal előzi meg szomszédait.

Ha hétköznapi nyelvre fordítjuk a bíráskodás gyakorlatát, kiderül: kevesebb időt kell börtönben töltened, ha megkínzol vagy megölsz egy állatot, mintha tiltott helyre teszed ki a szemeted. Szerencsére a tanulmány sokkoló eredményei elegek voltak ahhoz, hogy végre jó pár ember szeme felnyíljon.

A jelentés üzenete egyértelmű volt: a legtöbben már nem hajlandók tovább tűrni ezeket a súlytalan ítéleteket. Kevesebb, mint 8 hónap alatt majdnem 62,000 ember lépett kapcsolatba a választott képviselőjével, hogy álljon a kampány mellé, és végül összesen 145 politikus pedig biztosította a mozgalmat a támogatásáról.

Először a skót kormányfő jelentette be a szigorítást, pár héttel később Anglia is csatlakozott, most minden szem Wales-re szegeződik, de valószínűleg ott sem marad el majd a szigorítás.

A kampányban részt vevők természetesen még nem elégedtek meg a szándék nyilatkozattal, azt tekintik mostantól legfőbb feladatuknak, hogy minél előbb törvénybe foglalják a szigorítást, utána pedig a bíróságok figyelmét szeretnék felhívni, hogy éljenek is az új szabadságukkal, ha már megadatott nekik.

A szigorítás iránti vágy nem véletlen: korábban beszámoltunk róla, hogy Nagy-Britanniában jelenleg az állatkínzók 10%-a sem kerül börtönbe.

 

Jogi cikkünkből megtudhatjátok, miért olyan ritka a tényleges börtönbüntetés állatkínzásos esetekben

Állati joggal kapcsolatos témákat itt találtok

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: huffingtonpost UK
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...