Saját KB bal
Saját KB jobb

Elkezdődött Fülöp bírósági ügye – az egyik vádlott hárít, a másik nem beszél

Elkezdődött, majd el is napolták a halálra kínzott nagycserkeszi kutya, Fülöp ügyében indult pert. A tárgyalás november 29-én folytatódik. A vádlott azt vallotta, hogy az internetes képeken látta először Fülöp állapotát – adta hírül a 24.hu.

Az elsőrendű vádlott vallomása szerint az állat etetéséről élettársa és felnőtt gyermeke gondoskodott, illetve, hogy a szoros zsinórt nem ők tették a kutya nyakára. Állítja: az eb több hétig kóborolt, miután megtalálták náluk, és, hogy éppen aznap hajnalban ment haza. Azt állította, hogy csak az internetes képekből vette észre, milyen állapotban volt a kutya.

A 24.hu értesülései szerint a férfi élettársa, a másodrendű vádlott nem válaszolt a kérdésekre, és a nagykorú lányuk sem kívánt vallomást tenni. A bíróság  – a teljes körű bizonyítás lefolytatása miatt – szakértő kirendelését látta indokoltnak, így elrendelte a tárgyalás elnapolását.

A vádirat szerint a vádlottak élettársi kapcsolatban élnek Nagycserkeszen. Tulajdonukat képezte – kölyökkutya kora óta – egy német juhász keverék fajtájú, általuk Tappancsnak, illetve Talpasnak nevezett kutya. Az állat sem egyedi azonosítóval, sem oltási igazolvánnyal nem rendelkezett, állatorvosi ellátásban nem részesült. Lakhelyéül az udvaron elhelyezett, aljzat nélküli, oldalára fektetett fém hordó szolgált.

A vádlottak egyike kb. 2016. novemberében úgy kötött zsinórt a kutya nyakára, hogy az már a felhelyezéskor is túl szoros volt. A zsinór kb. 6 hónapig volt folyamatosan a kutya nyakán, amely a nyakmozgató izmokat a nyak mindkét oldalán teljesen elvágta. A nyakon lévő zsinór szorossága következtében a vénás pangás az egész fejre kiterjedő ödémát okozott.

A bíróság tanúként hallgatta ki a kutyát ellátó alapítvány orvosát, aki elmondta: maga az állat látványa döbbenetes volt, amikor hozzá került. Praxisában ilyen mértékig elhanyagolt állatot még nem látott. 

Fülöpöt az egész ország ismeri, ügye is biztosan el fog híresülni, így a bíróságon bizonyára nagy a nyomás. Sokan remélik, hogy ez lesz az első olyan precedens értékű ügy, ahol valóban kézzel fogható, komoly büntetést rónak ki a vádlottakra. Ha nem így lesz, félő, hogy az állatszerető emberek, állatvédők aktívabb és talán vehemensebb módszerekhez nyúlnának, hogy végre valaki igazságot szolgáltasson.

 

Az előzményeket itt megtaláljátok:

Az ügyészség letöltendő börtönt kért Fülöp kínzóira

Békés tüntetést tartottak Nagycserkeszen Fülöp emlékére

Fülöp feladta a küzdelmet

Egy ideig volt remény Fülöp felépülésére

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: 24.hu, Nyíregyházi Törvényszék
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...