Saját KB bal
Saját KB jobb

A veterán megtanult repülőt vezetni és vásárolt egy gépet, hogy új gazdikhoz szállítsa az altatásra váró kutyákat

A katonai veterán, Paul Steklenski a ’90-es években vezető kiképzőként dolgozott Kentucky-ban. Mára egy finomabb módját választotta honvédelemnek: megtanult repülőt vezetni és saját gépével két év alatt 700 kutyát mentett meg az altatástól.

Pennsylvania – még 2013-ban Pault épp egy reptéren vitte keresztül útja, ahol elgondolkodott. Nagybátyja pilóta volt, így mindig foglalkoztatta a gondolat, hogy megtanuljon repülőt vezetni. Így beiratkozott egy tanfolyamra.

Ugyanabban az évben örökbe fogadott egy kutyát, Tessát, aki egy kamionnal érkezett északról. Paul ezen is töprengeni kezdett: vajon hogyan segíthetne a Tessához hasonló kutyákon, és hogyan lehetne legyőzni az örökbe adás területi akadályait.

Paul mindig is azon volt, hogy a repülőútjaihoz valamilyen nem profit orientált társadalmi hasznot is csatoljon, kezdetben azt remélte, együttműködhet az „Angel Flight”-al, amely ingyenes szállítást biztosít az orvosi kezelést igénylő utasoknak. Bár az együttműködésük nem jött össze, de szöget ütött a fejébe a gondolat: egy hasonló járatot lehetne indítani azoknak a kutyáknak, akiket az altatás veszélye fenyeget.

„Komolyan hiszek benne. Ez lett a szenvedélyem” – vallja a 45 éves Paul. – „Nem hiszem, hogy én találtam ezt, ez az egész megtalált engem.”

 

Így fogta magát, és két éve megalapította a „Repülő Szőr Állatmentés” (Flying Fur Animal Rescue) nevű szolgáltatást. A jelentkezőket különböző menhelyekről választják ki, Paul átszállítja őket az államhatárokon, hogy új, ideiglenes befogadóra vagy végleges otthonra találjanak valahol máshol.

„Ezzel gyakorlatilag a halál elől szállítjuk őket az életbe” – magyarázza Paul. – „A részesük vagyok, minden egyes repülést megőrzök az emlékezetemben.”

Hogy a repülőutak tervezésének nehézségeit a minimálisra csökkentse, Paul saját pénzéből ruházott be közel 70,000 dollárt (18 millió forint) egy gépre. Utazásaira pedig mintegy 1,000 dollár (260,000 forint) megy el.

De amit cserébe kap, az megfizethetetlen: két év alatt közel 700 kutya életét mentette meg így. Az egyik legjobb útja az volt, mikor összesen 12 kutyát szállított, és mind a 12-re szerető család várt a reptéren.

Henley volt az egyik legemlékezetesebb esete. Az állatkínzás áldozatául esett kutya rettegett a férfiaktól.

„Éppen szállító boxokba tettük a kutyákat, és amint Henley meglátott, szabályosan felsikoltott. Egyszerűen képtelen volt elviselni a férfiak közelségét. Szörnyű nehéz volt feldolgozni ezt az érzést” – meséli Paul. Végül Henley-t sikeresen elszállította, és később örökbe is fogadta egy család. Pár hónappal később Paul beugrott őket meglátogatni. Henley teljesen átváltozott, a biztos, szerető otthonában nyugodttá és barátságossá vált. Paul szerint ez mindent megér.

 

Mások is igyekeznek hasonló módszerekkel segíteni:

Tracy egy kamionnal járja az országot, hogy elvigye az örökbe fogadásra váró kutyákat új családjukhoz

John Stamos több sztárral és sajt mentett kutyájával buzdít az örökbe fogadásra

Kevin Costner Kanadába viszi repülővel a kaliforniai menhelyi kutyákat

 

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: Life with dogs
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...