A Büntetés-végrehajtás kutyát vesz, az USA-ban a menhelyi kutyák is labdába rúgnak

Kutyavásárt szervez a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, mert szolgálati kutyákat szeretnének beszerezni. Cáfolják az örök igazságot, a vásár Pesten lesz és nem csak egy alkalommal – írja a hvg.hu. Más országokban már a menhelyek felé is nyitott a program. 

Az esemény február 24-én kerül megrendezésre a Budapesti Fegyház és Börtön kutyatelepén (1106 Budapest, Újhegyi út 52.). Fél 9-re várják az eladó sorba lépett kutyákat, de persze nem elég csinosnak lenni, meg kell felelni bizonyos feltételeknek.

Az amerikai K9 speciális programjának keretein belül mentett pit bullok képességeit mérik fel, és a megfelelő kutyákat a képzés után a rendőrség állományába helyezik az ország minden pontján. „Minden kutyában meglehet a magabiztosság, a képesség, a vágy a munkára. Nem a fajtája választja ki egy feladatra a kutyákat” – hiszik a programban részt vevők.

Libby (alul) az egyik leghíresebb rendőr pit bull, aki pár nappal elaltatása előtt került be a programba egy menhelyről, pár hónappal később pedig egy egész drogtanyát lepleztek le a segítségével.

A hvg.hu szerint a büntetés-végrehajtás német juhászkutya és belga juhászkutya (malinois) – kan vagy szuka – rövidszőrű változataira vadászik, esetleg ezek keverékeire, de az egyéb fajták gazdáit (illetve az ebeket) sem zárják ki, ők is jelentkezhetnek. A kutyusoknak viszont teljesíteni kell, hogy az állomány tagjaivá válhassanak. Az eladásra felkínált kutyákat ugyanis a helyszínen szakmai bizottság bírálja el „a tervezett szolgálati feladatra való képesség, készség, temperamentum és pszichikai tulajdonságok alapján”.

A 8 hónapnál fiatalabb kutyáknak még várniuk kell a BV-s karrierre, a 36 hónapnál idősebbek pedig már jobb, ha más munka után néznek. Természetesen az állatoknak egészségeseknek kell lenniük, kellenek a védőoltások és mikrochip is kell, hogy legyen bennük.

 

Még több a rendőrkutyákról:

 

Elhunyt Szikra, a profi tűzvizsgáló kutya

A rendőrkutya a legjobb kényszerítő erő

Új kutya állt szolgálatunkba

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: HVG, dogtime
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...