A zoknipárok misztikus eltűnése minden családban előfordul. De ki gyanakodna a kutyára?

A kóros evészavar (PICA) egyik rekorderének számít az a portlandi német dog, akinek gyomrából pontosan 43 darab zoknit operáltak ki. Az orvosok a röntgent meglátva meg sem próbálták összepárosítani őket, az eb csak hosszadalmas műtéttel élte túl a habzsolást. 

Az idegen tárgyak kényszeres lenyelése hátterében a szakemberek szerint számos tényező állhat, de mindenképp nagyon veszélyes problémával állunk szemben, ugyanis sok esetben az „étkek” elzáródást, gyomor- és bélsérülést okozhatnak.


A kutyatulajdonosok hihetetlen esetekről számoltak már be: lenyelt késről, tűről, pulóverről, kövekről, de többen valódi kincseket is láttak már a röntgenfelvételen: gyűrűt, fülbevaló, pénzérmét.


A rendellenes étvágy része a bélsárevés is, amiről sokan ma is úgy gondolják, hogy valamilyen tápanyaghiány állhat a háttérben. De mivel hibátlanul táplált ebek is érintettek, ma már inkább az az általános nézet, hogy ennek elsődleges oka a dominancia érvényesítése, az „ellenséges” nyomok eltüntetése a területükről. Mindamellett komoly fertőzésveszélyt jelent kedvencünkre, így maximális odafigyelést igényel a probléma.

  
Röntgenfelvétel egy konyhakést tartalmazó és egy kövekkel teli kutyagyomorról (forrás: wordpress.com)

Az egyéb idegen tárgyak evésekor állatorvosi tanács, hogy ellenőrizzük a pajzsmirigy működést, az emésztő enzimek termelését és a gyomor működését. Ilyen zavarokra utalhat, ha az állat hiába eszik, mégsem jut elég tápanyaghoz: ekkor fanyalodik rá akár nem ehető tárgyakra is. Amennyiben a vérkép semmilyen rendellenességet nem mutat, érdemes megnézni a gazda és kedvence kapcsolatát: a kóros étkezési zavart okozhatja az unalom, a nem megfelelő mennyiségű és minőségű feladat vagy akár a gazdi figyelmének felkeltésére irányuló törekvés is.

Ha kedvencünk egészségével és táplálásával minden rendben, és mégis minden nap eltűnik egy ruhadarabunk, érdemes viselkedés terapeutához fordulnunk.

 

További hasznos cikkek:

Ne engedd, hogy elhízzon!

5 tipp, hogy óriás testű kutyád egy lakásban élve is boldog lehessen

A rettegett gyomorcsavarodás

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...