Saját KB bal
Saját KB jobb

Még csak 5 és fél éves, de már kitüntetést kapott a rendőrkutya

Még csak öt és fél éves, de máris az amerikai akcióhőshöz hasonlítják – és nem csak a neve miatt – Norrist, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon dolgozó német juhászt. Norris a napokban kapta meg a Fejér megyei rendőrség Szolgálatban négy lábon nevű díját, többek között azért, mert egyetlen lábnyomból elindulva lebuktatta a székesfehérvári temetői táskarablót. A kutya forgalmas csomópontokon, többsávos közúton egy fogadóig követte a férfit, aki éppen ebédelt, amikor elfogták – írja a Magyar Idők oldalán.

Szinyéri Béla, az eb gazdája korábban a Zsaru magazinnak beszélt kedvencéről. Norris 2010 októberében született, ordas német juhászkutya kan. Még nem volt egyéves, amikor a rendőrséghez került, és szinte azonnal felfigyeltek kiváló szaglására – mondta a törzsőrmester. Három éve kezdték a közös munkát, és Norrisra azóta sem volt panasz.

– Nagyon jó az orra, aprólékosan kutatja fel a szagnyomokat, mindig van türelme a követéshez elegendő mennyiségű minta megkereséséhez és memorizálásához. Sokat dolgozunk, évente hatvan-hetven esethez megyünk, a három esztendő alatt 88 alkalommal teljesítettünk sikeres nyomkövetést – tette hozzá Szinyéri Béla, aki azt is elmondta, hogy nem csak bűnügyek miatt hívják őket. Az elmúlt három évben már több eltűnt embert is sikerült megtalálniuk.

A kutyával folyamatosan kell foglalkozni. Erről a törzsőrmester gondoskodik, ő talál ki újabb és újabb feladatokat. Sokszor akár kilométereket is gyalogol, hogy eldugjon egy tárgyat, amit négylábú társa persze mindig megtalál.

Norris képes akár három kilométeren keresztül azonosítani a felvett szagnyomot. De a kutya természetesen nem gép, a vele jóformán szimbiózisban létező vezetője tudja, hogy mikor milyen munkát várhat tőle. Ha Norris ásít, hosszabb ráhangolódás várható. Máskor már induláskor viháncolva ugrálja körbe a szállítófurgont: ilyenkor agilis nyomkövetésre lehet számítani – mesélte a kitüntetett ebről a törzsőrmester.

A páros 2013 decemberében kiváló minősítéssel végezte el az Országos Rendőr-főkapitányság Oktatási Központja által szervezett nyomkövetőkutya-vezető tanfolyamot. A Szolgálatban négy lábon díjat a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője 2013-ban alapította azzal a céllal, hogy a rendőri szakmai munkát segítő négylábúak közül az arra leg­érdemesebb elismerésben részesüljön.

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

Forrás: Magyar Idők, feol.hu
Fotó: feol.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...