A vörös iszap a kutyákat sem kímélte. A bíróság szerint nincs felelőse a katasztrófának

2010. október 4-én Magyarország eddigi legnagyobb környezeti katasztrófája történt, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. iszaptároló gátja átszakadt Ajkán. A katasztrófában 10 ember meghalt, illetve sok kutya, macska és haszonállat vesztette életét a tragikus napon. Az állatvédők emberfeletti munkájának köszönhetően azonban sok életveszélyben lévő állat szerencsére megmenekült. A bíróság ma döntött: a katasztrófában senki nem volt felelős, nem hibázott senki.

A Veszprémi Törvényszék első fokon felmentette a vörösiszapper mind a tizenöt vádlottját a halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége, a gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, továbbá a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése vádja alól. A törvényszék szerint a katasztrófa oka „altalaj eredetű stabilitásvesztés” volt – írta a HVG.hu.

A katasztrófa családokat tett tönkre, az anyagi kár hírek szerint több, mint 30 milliárd forint volt. A tározóból lezúduló vörös iszap szinte minden elpusztított vagy használhatatlanná tett, nem beszélve a 10 halálos áldozatról, és a még több meghalt kutyáról, macskáról, csirkéről, malacról, szerencsétlen menekülni képtelen állatról.

A tragédia után sok állat megsérült, elkóborolt, gazdátlanná vált. Rajtuk az állatvédők próbáltak segíteni, akiknek köszönhetően nagyon sok állat megmenekült.

A bíróság ma döntött: a katasztrófában senki nem volt felelős, nem hibázott senki.

Figyelem! Megrázó képek következnek.


Fotó: origo.hu

Fotók: origo.hu, Noé Állatotthon, vaol.hu

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...