Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Alexandra Mirgheș on Unsplash

Komoly bírálat érte a kötődést tanulmányozó állatkísérleteket

Az anya-gyermek kötődés megértésére irányuló állatkísérleteket bíráltak és tartanak kegyetlenségnek kutatók egy új tanulmányban. A kísérleteket majmokkal és kicsinyeikkel végzik.

A Harvard Medical School által végzett és publikált kutatásban az anya-gyerek kötődés természetét és kialakulását vizsgálják. A kísérlet során az anya majmot elszakítják a kicsinyétől és mindkettőjük számára egy élettelen „helyettesítő” tárgyat adnak. Az állatkísérleteket szinte minden országban már számos bírálat éri, ezt pedig sok tudós egyenesen feleslegesnek tartja.

Korai elszakítás

A kutatás során a kicsinyeket nagyon korai szakaszban elszakítják anyjuktól. Az elszakítást követő időszak után a kicsik erős és tartós kötődést alakítottak ki a puha, élettelen helyettesítő tárggyal. A szülés utáni anyamajmok pedig szintén erősen és tartósan kötődtek a szintén puha és élettelen helyettesítő „kismajomhoz”. Tulajdonképpen a publikált kutatási anyagnak ez a megállapítás a lényege, mely nagyon sok kutatót és tudóst felszólalásra késztetett.

Etikátlannak és feleslegesnek tartják

Összesen 250 tudós írta alá azt a levelet, melyben a tanulmány eredményeinek visszavonására szólították fel a kutatókat és a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) című folyóiratot, mely közölte a cikket. A tanulmányban említett állatkísérleteket „etikátlannak” minősítik. A tudósok csoportjába olyan primatológusok tartoznak, akik összesen több mint 100 éves tapasztalattal rendelkeznek mind a vadon élő, mind a fogságban tartott főemlősök kutatásában.

A levél szerint rengeteg bizonyíték van arra, hogy az anyaállatok és kicsinyeik között fontos anyai kötelék van. A kutatás során viszont véglegesen elválasztották őket egymástól. A tudósok kijelentik, hogy a tanulmány szükségtelen volt és nem segíti elő a „tudományos ismeretek fejlődését”. A kutatást publikáló Harvard Medical School szerint a tanulmányuk segít megérteni az anyai kötődést az emberekben, ami viszont javíthatja a halva születések és vetélések kezelését. Nyilatkozatukban számos olyan korábbi általuk végzett állatkísérletre hivatkoznak, melyek sikeresek és eredményesek voltak.

Készen áll a tudomány az állatmentes kísérletekre?

Az állatkísérletek betiltását egyre többen ellenzik, etikátlannak és szükségtelennek érzik.  Sok tudós azonban úgy véli, hogy a tudomány még nem áll készen az állatmentes kutatásra. Nehéz igazságot tenni, hiszen ki döntheti el, hogy feláldozhatjuk-e és hogy miért áldozhatjuk fel az állatok egészségét, jóllétét az ember egészségének érdekében.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...