Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Tisztázatlan körülmények között elhunyt két elefánt a szadai szafari parkban

A Magyar Nemzeti Cirkusz által működtetett szadai szafari parkban tisztázatlan körülmények között elpusztult két elefánt augusztus végén. A halálesetről azonban csak most nyilatkozott a cirkusz igazgatója, miután az ügy nyilvánosságra került.

A szadai parkot ifj. Richter József, a Magyar Nemzet Cirkusz igazgatója álmodta és valósította meg, akinek régi vágya volt egy autós szafari park nyitása Magyarországon. A koronavírus járvány kitörésével a cirkuszok is bezártak, így az állatok „munka” és közönség nélkül maradtak tavasszal. A cirkusz pedig bevétel nélkül. Az igazgató álma így gyors önkormányzati és külföldi segítséggel hetek alatt megvalósult, májusban megnyitotta kapuit Szadán az autós szafari park. A cirkusz több mit 100(!!!) állata 5 hektáros területen állhatott újra szolgálatba, hogy szórakoztassák az odalátogató embereket és pótolják a kiesett bevételt.

Tisztázatlan körülmények

A Casselly cirkuszi család tulajdonában lévő két elefánt Mambo és Betty is a parkba került, akik eddig tisztázatlan körülmények között augusztus végén meghaltak. A hír először a közösségi médiában kezdett szivárogni, hivatalos közleményt sem a park, sem a cirkusz nem adott ki egészen mostanáig. A csendet az törte meg, hogy René Casselly tulajdonos a saját Facebook oldalán írt a tragédiáról. Ennek nyomán pedig a német sajtóban kezdtek el írni az esetről, ami villámgyorsan begyűrűzött a magyar médiába is. Ifj. Richter József ezután adott ki közleményt, miszerint a család kérését tiszteletben tartva, a hatalmas trauma és gyász miatt nem hozták nyilvánosságra a halálesetet.

Nem volt boncolás, hivatalosan nem tudni a halál okát

Mambo 37, Betty pedig 35 éves volt. Ifj. Richter József nyilatkozatában így fogalmaz: „az állatok nem voltak már fiatalok, de hirtelen elpusztulásuk nagyon megrázta a tulajdonosukat és őket is”. Nos, egy afrikai elefánt természetes élőhelyén 60-70 évig él. Halálukat pedig az okozza, hogy kihull az összes foguk és nem tudnak tovább táplálkozni. Fogságban tragikusan kevesebb idő adatik meg nekik, Mambo és Betty pedig egészen biztosan nem természetes halállal haltak meg a szadai szafari parkban. Az viszont már soha nem fog kiderülni, hogy pontosan mi történt, mert a tulajdonos kegyeleti okokból nem kért boncolást. Felmerült, hogy a két állat halálát egy szállítóeszközben történt fulladás okozta, ezt azonban a cirkusz cáfolta. Mambo és Betty halálának kivizsgálásáért egy petíció indult, melynek szövegezésében az olvasható, hogy a fulladás hivatalos megerősítést nyert.

Az állatok nem az emberek szórakoztatására születtek

Ma már a világ számos országában, az Európai Unió többségében is tilos a vadállatok cirkuszi szerepeltetése. A cirkuszban szereplő vadállatok az ember foglyai, sokszor kegyetlen és drasztikus módszerekkel kényszerítik őket mutatványok elvégzésére. Elhelyezésük természetes élőhelyükhöz képest legtöbbször nagyon szűkös, ingerszegény és nem megfelelő. Döbbenetes tény azonban, hogy az egyre hangosabb felvilágosító és tiltakozó kampányok ellenére is van kereslet a vadállatos cirkuszra. Mambo és Betty tragédiája talán még jobban rávilágít arra, hogy az állatok nem az emberek szórakoztatására születtek, joguk van a szabad élethez.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: blikk.hu,  safaripark.hu

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...