Saját KB bal
Saját KB jobb

Nagy változások történhetnek a kutyák személyiségében

Általános feltételezés, hogy a kutyák sokkal stabilabb lelkiállapottal rendelkeznek, mint az emberek. A ScienceDirect nevű weboldal viszont a dolog mélyére ásott, és kiderítette: a kétlábúakhoz hasonlóan a kutyák személyisége is drasztikus változásokon mehet keresztül.

A megállapítást egy nemrég elvégzett kutatásra alapozták, amit 1600 kutyán végeztek el, benne közel 50 fajtával. A vizsgálat során egyebek mellett megkérdezték a kutyatartókat arról, megfigyeltek-e bármilyen jelentős viselkedésbeli változást, amikor bekövetkezett egy, az életükre nagy hatást gyakorló esemény. Az adatok feldolgozása után William Chopik, a kutatás vezetője elmondta, az eredmények összefüggést mutatnak a nagy kaliberű életesemények és a kutyák személyiségének változása között.

A kutatás során kiderült az is, hogy a kutyák hajlamosak átvenni a velük élő kétlábúak szokásait, és idomulni látszanak hozzájuk a személyiségük tekintetében is. A nyitott és társaságkedvelő, barátságos gazdik kutyái hozzájuk hasonlóan energikusak, játékosabbak, és boldogabbak voltak, míg az otthonülő, morgolódó kutyatulajdonosok négylábúi idővel melankolikusabbak lettek. Mindez a kutyák taníthatóságát is befolyásolta, hiszen a boldog ebek szívesebben tettek gazdájuk kedvére új trükkök elsajátításával.

kutyabarat kutyabarát

Chopik szerint rendkívüli jelentősége lehet a kutyák engedelmességre nevelésnek, mert azok minden esetben pozitív hatással voltak a kutyák személyiségére. Ellenben a felnőtt korú emberekével, akiket nem vethetünk alá hasonlónak.

 

Szerencsi Évi

(Kutyabarát.hu)

Forrás: sciencedirect.com

Képek: Unsplash

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...