Ez történt 2018-ban

A hagyomány, az hagyomány. Aki évek óta követ minket, tudja, hogy minden év végén beszámolunk az év legkiemelkedőbb, legérdekesebb, legvitatottabb, legkedvesebb kutyás híreiről, eseményeiről. Idén sem fukarkodtunk az izgalmas történetekkel, a hasznos és egyedülálló kezdeményezésekkel – volt miből válogatnunk az év végi összefoglalónkhoz. 


2018-ban több mint 1000 cikket publikáltunk, 10 rendezvényt és 3 nagy kampányt szerveztünk, közel 100 új kutyabarát szolgáltatás csatlakozott közösségünkhöz. Nem volt nehéz levonni a következtetést, a kutyabarátság hazánkban egyre „menőbb”, sokan ismerik fel, hogy a kutya társ, családtag és barát. Mi a jövőben is ezért dolgozunk, lobbizunk, megteszünk mindent annak érdekében, hogy a felelős kutyatartás, a kutyabarátság filozófiája még nagyobb teret hódítson, a kutyatartás kultúrája fejlődjön.

Izgalmas évünk volt, sok új barátot szereztünk. Egy fantasztikus, innovatív és eredményes évet zártunk. Összeszedtünk minden hónapból pár kiemelkedő hírt, aktivitást – olvassátok szeretettel!


Január

Szinte minden év szomorú hírekkel indul az állatszerető emberek számára, hiszen a szilveszteri őrületben több kutya kóborol el, és sajnos előfordul, hogy nem is kerülnek elő többen közülük, vagy éppen végzetes baleset éri őket az emberek felelőtlensége miatt. Újabb év – újabb szilveszteri áldozatokról adtunk hírt a 2018-as év második napján. A részletek lesújtóak voltak: csaknem 1000 állat veszett el szilveszterkor.

A fővárosi tömegközlekedésben részt vevő kutyásoknak figyelmeztető lépés volt a BKK statisztikája, miszerint 44 bliccelő ebet kaszáltak el tavaly a BKK ellenőrök, miközben külföldön pedig zseni ötlet az új brit utcai világítás, amit kutyakaki működtet. Felhívtuk a figyelmet arra, hogy Magyarországon alig adnak vért a kutyák, pedig van lehetőség és életmentő lehet.

Szerencsére nem csak rossz dolgok történtek januárban! Szegeden új kutyafuttatókat adtak át, és – ugyan nem magyar vonatkozású hír, de ránk nézve is követendő kéne, hogy legyen – megszületett az olasz törvény: mostantól semmilyen állatot nem lehet cirkuszban használni.

A cukiságbombát ezek a hírek robbantották: A feleség titokban lefilmezte férjét, amint két kutyájukkal küzd, hogy kidobhassa a karácsonyfát, ebben a hotelben kutyát is rendelhetsz a szobaszervízzel, a tetszhalott kutya és a biciklis fergeteges esete, és talán ez sem volt újdonság, hogy a gazdik több mint a fele inkább van kutyájával, mint saját barátaival.

Február

Tápadománnyal érkezett kis csapatunk még február elején a Noé Állatotthonba. Az Év Kutyabarát Helye 2017 pályázat regisztrációs díjainak egy részét tápbeszerzésre fordítottuk, melyhez a pályázat egyik kiemelt támogatója, a Nestlé Purina is hozzájárult. Fény derült arra is, hogy állítólag sokat javult a kutyatartási kultúránk, de szerintünk még nagyon van hova fejlődni.

Büszkeséggel számoltunk be a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kezdeményezéséról is, a „szelfizz Brúnó századossal, az ország leglustább tűzoltójával” kampányukról.

Két fontos ünnep is van februárban, tudtátok? Az egyik természetesen a Valentin nap: 12 ok, amiért kutyád lesz a legjobb valentin napi partnered – írtuk ezt az ünnepnapon, a másik pedig, amit valószínűleg még kevesebben ismernek, de kutyabarátoknak fontos ünnep: a Szeresd a háziállatod nap, melyet minden év február 20-án tartanak. Továbbá szintén februárban, a hónap utolsó keddjén van az Ivartalanítás világnapja is – erről is minden felelős kutytartónak tudnia kell!

A cukiságbombát ezek a hírek robbantották: a pit bullja mentette meg a 9 éves kisfiút a betörőtől – Kutyás termékek, amire sosem gondoltál volna, hogy szükséged lenne rá, és még ezután sem – 25 kutya, akik képtelenek bármit is elkapni

kutyatáp adomány kutyabarát.hu
Átadtuk a Noé Állatotthon részére a tápadományt

Március

Egy kutatás kiderítette, hogy hazánkban milyen sok kutyatartó van, azonban az örökbefogadások aránya nagyon csekély. Kedves történet Nyíregyházáról, ahol 2009 óta Artúr, a terápiás kutya is egy helyi szakiskola tanári karához tartozik, heti egyszer látogatja a hátrányokkal küzdő gyerekeket.

Szomorú hírek is napvilágot láttak márciusban: magyar állatorvost ítéltek el kutyacsempészésért és illegális kereskedelemért Angliában, és újabb elszorított nyakú kutyát kellett mentenie az állatvédőknek.

Írtunk egy átfogó cikket arról, hogy kik is valójában a segítő kutyák, és beszámoltunk a brutális magyar valóságról, a hazai sintértelepek jelenlegi rendszeréről.

Külföldi híreink között beszámoltunk arról, hogy külföldön már egyre több a kutyabarát mozi, és hogy egy amerikai menhelyen az összes állatot örökbe adták.

A cukiságbombát ezek a hírek robbantották: visszavitték a kutyát a menhelyre, mert túl kedves volt – 25 kutya, akik szégyentelenül bunkók – Sírva nevetős kutyás pillanatok

Április

Örömmel írtunk arról, hogy valóra vált egy magyar kislány álma, aki állatorvos szeretne lenni és tesztüzembe lépett a városligeti kutyás élménypark. Érdekes kísérletet követhettünk végig: egy újságíró egy hétig mindenhova a kutyájával ment – meglepő reakciókkal találkozott.

Szinte alig van olyan kutyabarát, aki ne ismerné Fülöp kutya tragikus esetét. Április elején döntött a bíróság: duplájára súlyosbította Fülöp kínzóinak büntetését.

Büszkeség, hogy a Kutyabarát.hu részese lehet a Művészetek Völgye fesztiválnak, amely áprilisban új himnuszt kapott, ahogy az is, hogy a hazai startup irodák fellegváraként működő Infopark három irodaháza is kutyabarát lett. A projektet szakmai partnerként támogattuk.

Kutyás összefogást is díjaztak a civil szektor legrangosabb elismerései között, 13 állatvédő szervezet vehetett át díjat. Új kutyás műsor is indult az RTL Klubon, a Pacsi!, melyben a Kutyabarát.hu is többször feltűnt. Az Év Kutyabarát Helye díjas Asia Center pedig „Állati kölyöknappal” várta a látogatókat, Óbudán pedig először került megrendezésre az Óbudai Kutyabarát Piknik és Vásár a 3K Kaszásdűlői Kulturális Központ és a Kutyabarát.hu jóvoltából.

A cukiságbombát ezek a hírek robbantották: Fotók az utolsó kanyarból az állatorvos felé menet – A világ legcukibb nagytesója árnyékként követi a család kisbabáját – 10 dolog, amit feltétlenül tanulj el kutyádtól

Május

Május 10-e a Szívférgesség Napja. Ez alkalomból a Bayer, a Nébih és a Kutyabarát.hu szakemberei egy közös sajtótájékoztató keretén belül igyekeztek felhívni a figyelmet a szívférgesség veszélyre. A kampány szorosan kapcsolódik a Kutyabarát Balaton projekthez is, hiszen a legnagyobb veszélyt a kutyákra a Balatonnál is nagy számban található szúnyogok jelentik.

Egy kísérleti kutyanapot követően minden péntek állatbarát nappá vált májustól a Telenornál. A telekommunikációs cég belső házirendjének kialakításában a Kutyabarát.hu is szerepet vállalt, ahogy más nagyvállalattal is együttműködtünk a kutyabarátság népszerűsítése érdekében. Ezért is volt szuper hír még, hogy a Mol 50 töltőállomásán helyezett ki ingyenes mikrochip-leolvasókat.

Két kutyás sporteseményről is büszkén számoltunk be: világbajnok lett a magyar mentőkutya páros, Balatonlellén pedig kutyás futóversenyt szerveztek, melynek támogatója volt a Kutyabarát Balaton is. Nem örültünk viszont annak, hogy Siófok ismét nemet mondott a kutyabarát strandra.

Több értéket képviselő kutyás kezdeményezést pártol a kezdetektől fogva a Kutyabarát.hu, az egyik ilyen a kutyás kultúra és művészet népszerűsítése, ezért is kiemelkedő hír, hogy egy keverék kutya játszotta a főszerepet a Játékszínben. A hónap végén került megrendezésre a Walking Dog és a Kutyabarát.hu közös szervezésében a Városi Kutyapiknik a Római parton, ahová több mint ezer kutyabarát látogatott el. Nézzétek meg az MR2 Petőfi TV beszámolóját a rendezvényről.

Amire a legbüszkébbek voltunk májusban, hogy bemutathattuk az országban egyedülálló kutyás életmód magazinunkat, a Kutyabarát Balaton Magazint, ezzel kezdetét is vette a Kutyabarát Balaton szezon – számos új kezdeményezéssel.

A cukiságbombát ezek a hírek robbantották: Lencsevégre kapott ebek – akiket jó pillanatban értek tetten – A gazdik szerint ez a 20 jel mutatja legjobban, hogy kutyád a családtagod – Kunyeráló ebek, akik tökélyre fejlesztették a módszerüket


Az ország első kutyás életmód magazinja

Június

Ez a hónap is jól indult a kutyabarátságot illetően: a MOL – már saját irodáját is kutyabaráttá tette, és megtudtuk, hogy évek óta dolgoznak a szekszárdi iskola diákjai a helyi menhely kutyusaiért, majd kiderült, hogy egy tízéves kuvasz lett Magyarország első polgárőr kutyája.

Az örökbefogadásért kampányolt az Anjuna és a Mindenki fogadjon örökbe egy kiskutyát, a Kutyabarát.hu pedig – mint minden nyáron – felhívta a figyelmet, hogy ha autóba zárt kutyát látsz – először inkább segíts, utána fotózz.

Büszkén jelentettük be: Tiszafüred nyitott a kutyások felé kutyastrandot alakítottak ki a Tisza-tó partján. A város vezetése és a Kutyabarát.hu stratégiai partnerséget kötött a hatékony üzemeltetés érdekében.

Ha már nyár, adtunk 10 tippet, hogyan strandolj biztonsággal kutyáddal és leírtuk, mi a teendő, ha kutyádat is viszed a munkahelyedre.

A cukiságbombát ezek a hírek robbantották: 24 fotó, ami megörökítette a gazdihoz kerülés csodálatos pillanatát – Életed kutya előtt és kutya után 11 képpárban – 11 kutyás fotó arról, hogy a szeretet nem több, nem kevesebb, mint szeretet

Tiszafüredi kutyabarát strand
Tiszafüredi kutyabarát strand – Mancsos pancsoló

Július

Hatalmas vállalkozásra adta a fejét két állatvédő aktivista, egy hétre beköltöztek a siófoki menhely kutyái közé, hogy felhívják a figyelmet a menhelyeken élő örökbe fogadható kutyák nehéz életére. Az M3-as autópályán pedig a rendőrök mentettek meg két moszkvai őrkutyát.

Egyik vezető hazai hír volt júliusban, miszerint Cegléd vezetése bejelentette, idén tűzijáték helyett lézer show lesz az augusztus 20-i rendezvényükön – a kutyások legnagyobb örömére. Szintén büszkén számoltunk be arról is, hogy  van egy hely a Városligetben, ahol külön étlappal várják kedvencedet.

Sokak számára kérdéses volt, hogy hazánkban hol lehet kutyával is együtt legálisan fürdeni – megmutattuk: Ezen a 7 fürdőhelyen biztosan szívesen látnak kutyáddal!

Az ország legnagyobb kutyás vízparti rendezvényére, a Dog Beach Festre idén is több ezren látogattak el. A Fonyódi Kutyás Strandon már második alkalommal szervezte meg 3 napos egyedülálló rendezvényét a Kutyabarát.hu (óriási buli volt minden két- és négylábúnak, 2019-ben is várunk mindenkit! – szerk.).

Szintén egyedülálló kezdeményezés volt, hogy először alakítottak ki a Művészetek Völgye fesztiválok történetében külön kutyás helyszínt. A Kutyabarát.hu udvara, a Kutyaplacc a 10 napos rendezvény alatt programokkal és kutyás pihenőponttal várta a látogatókat.

A cukiságbombát ezek a hírek robbantották: A kunyeráló ebek visszatértek és profibbak, mint valaha – Nézd meg őket, és örülj, hogy a te kutyád normális – Állatmenhelyen tartották az esküvőt

fonyódi kutyabarát strand Kutyabarát.hu
Dog Beach Fest – Fonyód

Augusztus

Újabb jó hírrel indult a hónap! Kicsi hely – szuper ötlet – hatalmas igény: ez jellemzi a Mindszenten nyáron kijelölt kutyás strandot. Sok kutyás bevéste a szívébe a nemesnépi Abbázia Country Club Hotel nevét úttörő kezdeményezésük hatására. A szálloda az országban először külön kutyás medencét épített!

Egyik fő lobbitevékenységünk, hogy minél több munkahelyet, irodát tegyünk kutyabaráttá, így örültünk, hogy – az Infopark irodaházak után –  az Oktogon Irodaház is kutyabarát lett. Nem lepődtünk meg annyira a Cofidis kutatásán, de örültünk annak, hogy az ország egyharmada kutyás.

Elutaztunk Toszkánába is, hogy megtapasztaljuk, ott milyen a kutyabarátság. Olvassátok el beszámolónk ELSŐ és MÁSODIK részét!

Második alkalommal rendeztük meg Fonyódon, a kutyás strandon a Dogs’ Chillout Day, kutyás nyárzáró eseményünket, amelyen idén is több száz kutya és gazdája vett részt.

A cukiságbombát ezek a hírek robbantották: Növeli az esélyed a boldogságra és a sikerre, ha kiskedvenced van – Mentett kutyák előtte és utána – csodálatos átalakulások – 32 alkalom, amikor a kutyák segítettek szorosabbra fűzni a köteléket

kutyabarát rendezvény Fonyód
Dogs’ Chillout Day – Fonyód

Szeptember

Úgy tűnik, hogy állandósulnak a magyar bravúrok a mentőkutyás mestervizsgán és újabb kiváló kezdeményezés indult útjára „Hello Gazdi” névvel. Továbbá, hogy folytassuk a jó híreket, idén: Kubinyi Enikő etológus kapta A nőkért és a tudományért megtisztelő díját.

Kutyás futásra buzdított a Pécs Pláza, és végre elindult az RTL Klubon a második évaddal jelentkező, örökbefogadást népszerűsítő kutyás reality-magazin is, a Pacsi!

Ötödik alkalommal hirdettük meg az Év Kutyabarát Helye kampányunkat is, melyre minden év szeptemberében lehet jelentkezni több kategóriában. Korábbi kampányunk, mely az évek alatt szintén országos ismertségre tett szert, a „Kakitündér nem létezik” társat kapott Dronti személyében, így már ketten hívják fel a figyelmet a kutyakaki veszélyeire.

A cukiságbombát ezek a hírek robbantották: 10 dolog, amit a kutyások tudnak, még akkor is, ha senki más nem érzi át – Kölyökkutyákkal a díszszemlén – Örökbe fogadta a tűzoltó a kutyát, akit az erdőtűzből mentett ki


A Kakitündér és Dronti összefogása még hatékonyabbá tette a „Kakitündér nem létezik” kampányt

Október

A hónap kiemelkedő hírei közé tartozott, hogy egy szegedi oviban terápiás kutyával ösztönzik az ovisokat a fogyatékkal élők elfogadására, és kicsit meglepődtünk a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége kutatásán, mely szerint a francia bulldog 10 éve a legnépszerűbb kutyafajta itthon.

A hónap legkiemelkedőbb országos kutyabarát aktivitása, az Év Kutyabarát Helye kampány szavazási időszaka mindeközben október 4-én, az Állatok Világnapján kezdetét vette. 135 kutyabarát szolgáltatóra lehetett idén voksokat leadni.

Kifejezetten enyhe őszünk volt, így mindenkit arra buzdítottunk, hogy kiránduljon kutyájával, adtunk is pár tippet a tökéletes kutyabarát szálláshely kiválasztásához. Örültünk, hogy talált magának kutyabarát albérletet a látássérült fiú, akinek kálváriájáról októberben számoltunk be.

Fantasztikus hangulatban telt az őszi Szimpla Kutya – Kutyabarát Vásár a Szimpla kertben. Nézzétek meg a rendezvényről készült rövid videót!

A cukiságbombát ezek a hírek robbantották: A kutyások szerencsésebbek a szerelemben – Te is kutyás vagy? Életünk képekben – 20 dolog, amit a gazdik titokban csinálnak, de semmi pénzért nem vallanák be

kutyabarát rendezvény Szimpla Kert
Szimpla Kutya – Kutyabarát vásár a Szimpla Kertben

November

A Kutyabarát.hu nyíltan kiáll amellett, hogy a cirkuszokban ne szerepeltessenek állatokat, így örömmel számoltunk be arról, hogy Portugália is betiltotta a szórakoztatás címén kizsákmányolt cirkuszi állatok használatát.

Büszkén mutattuk be az Év Kutyabarát Helye kampány új tagokkal kibővült zsűritagjait, majd az Év Kutyabarát Helye kampány nyerteseit is, melynek ünnepélyes díjátadójára november 9-én került sor a kutyabarát MagNet Bank székházában.

Örülünk, hogy részesei lehettünk egy könyvbemutatónak is, ugyanis a regény megvásárlásával a Noé Állatotthont támogathatták a vásárlók.

Kiemelt hír volt a hónapban, hogy több mint 100 önkéntes készített kutyaházakat a hazai menhelyi kutyusoknak, és csoda történt: az új rendelet szerint Tatán november 1. és február 28. között tilos minden fajta tűzijáték.

A cukiságbombát ezek a hírek robbantották: Kutyák, akik beszorultak valahova, de nem igazán zavarja őket – Óriás ebek, akik kisebbnek képzelik magukat, mint amekkorák – Kutyák kozmetikus előtt és után

Az Év Kutyabarát Helye 2018 díjátadója

December

Az év végére is jó és örömteli híreket válogattunk össze. Rekord mennyiségű kutyaház gyűlt össze közösségi összefogással, a Kutyaszemmel kampánynak köszönhetően idén 7 millió forint értékű adomány érkezett a vidéki menhelyen élő kutyáknak.

Magyarország legnagyobb kutyás sétáját szervezi a Dorko – mely kampányban a Kutyabarát.hu is részt vesz. Karácsony közeledtével fontosnak tartottuk felhívni a figyelmet arra, hogy – hiába a szeretet ünnepéről van szó – felelőtlenül ne ajándékozzunk kutyát.

Hagyományainkhoz hűen idén is kiemelt rendezvényeink közé tartozott a Szimpla Kutya – Kutyabarát karácsonyi vásár, melyen több újdonsággal is előrukkoltunk. Közösségi adományozási pontot állítottunk fel a Hangya Közöséggel közösen, illetve Tornóczky Anita is tartott workshopokat. A rendezvényről a Floppy and me készített összefoglalót, melyet ITT találtok.

Egy kedves kezdeményezésről is beszámoltunk, melyet szeretnénk a jövőben követendő példaként felállítani a kutyabarátoknak, állatszerető embereknek.

A legfontosabb hírünk pedig a végére maradt! December elején jelent meg (a Kutyabarát Balaton magazin folytatásaként) az ország egyedülálló kutyás életmód magazinja, egyedi és különleges tartalommal, a Kutyabarát Magazin, melyet negyedévente ad ki csapatunk mostantól. A Kutyabarát.hu partnereinél juthattok hozzá a magazinokhoz országszerte. Figyelem, nagyon gyorsan fogynak a magazinok, érdemes gyorsnak lenni!

A cukiságbombát ezek a hírek robbantották: A világ legcukibbnak választott kölyökkutyás képei – A troll kutyák újra lecsapnak – Kutyák, akiket kajalopáson kaptak

kutyabarát magazin kutyás életmód magazin

Köszönjük, hogy 2018-ban is olvastatok minket, velünk voltatok rendezvényeinken, részt vetettek kampányainkban, velünk együtt népszerűsítettétek a felelős kutyatartást és a kutyabarátságot. 

Boldog, kutyázásban gazdag új évet kívánunk!


Jövőre is: Együtt mindenhová! Kutyabarát.hu


(Kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...