Saját KB bal
Saját KB jobb

Ez történt 2018-ban

A hagyomány, az hagyomány. Aki évek óta követ minket, tudja, hogy minden év végén beszámolunk az év legkiemelkedőbb, legérdekesebb, legvitatottabb, legkedvesebb kutyás híreiről, eseményeiről. Idén sem fukarkodtunk az izgalmas történetekkel, a hasznos és egyedülálló kezdeményezésekkel – volt miből válogatnunk az év végi összefoglalónkhoz. 


2018-ban több mint 1000 cikket publikáltunk, 10 rendezvényt és 3 nagy kampányt szerveztünk, közel 100 új kutyabarát szolgáltatás csatlakozott közösségünkhöz. Nem volt nehéz levonni a következtetést, a kutyabarátság hazánkban egyre “menőbb”, sokan ismerik fel, hogy a kutya társ, családtag és barát. Mi a jövőben is ezért dolgozunk, lobbizunk, megteszünk mindent annak érdekében, hogy a felelős kutyatartás, a kutyabarátság filozófiája még nagyobb teret hódítson, a kutyatartás kultúrája fejlődjön.

Izgalmas évünk volt, sok új barátot szereztünk. Egy fantasztikus, innovatív és eredményes évet zártunk. Összeszedtünk minden hónapból pár kiemelkedő hírt, aktivitást – olvassátok szeretettel!


Január

Szinte minden év szomorú hírekkel indul az állatszerető emberek számára, hiszen a szilveszteri őrületben több kutya kóborol el, és sajnos előfordul, hogy nem is kerülnek elő többen közülük, vagy éppen végzetes baleset éri őket az emberek felelőtlensége miatt. Újabb év – újabb szilveszteri áldozatokról adtunk hírt a 2018-as év második napján. A részletek lesújtóak voltak: csaknem 1000 állat veszett el szilveszterkor.

A fővárosi tömegközlekedésben részt vevő kutyásoknak figyelmeztető lépés volt a BKK statisztikája, miszerint 44 bliccelő ebet kaszáltak el tavaly a BKK ellenőrök, miközben külföldön pedig zseni ötlet az új brit utcai világítás, amit kutyakaki működtet. Felhívtuk a figyelmet arra, hogy Magyarországon alig adnak vért a kutyák, pedig van lehetőség és életmentő lehet.

Szerencsére nem csak rossz dolgok történtek januárban! Szegeden új kutyafuttatókat adtak át, és – ugyan nem magyar vonatkozású hír, de ránk nézve is követendő kéne, hogy legyen – megszületett az olasz törvény: mostantól semmilyen állatot nem lehet cirkuszban használni

A cukiságbombát ezek a hírek robbantották: A feleség titokban lefilmezte férjét, amint két kutyájukkal küzd, hogy kidobhassa a karácsonyfát, ebben a hotelben kutyát is rendelhetsz a szobaszervízzel, a tetszhalott kutya és a biciklis fergeteges esete, és talán ez sem volt újdonság, hogy a gazdik több mint a fele inkább van kutyájával, mint saját barátaival.

Február

Tápadománnyal érkezett kis csapatunk még február elején a Noé Állatotthonba. Az Év Kutyabarát Helye 2017 pályázat regisztrációs díjainak egy részét tápbeszerzésre fordítottuk, melyhez a pályázat egyik kiemelt támogatója, a Nestlé Purina is hozzájárult. Fény derült arra is, hogy állítólag sokat javult a kutyatartási kultúránk, de szerintünk még nagyon van hova fejlődni.

Büszkeséggel számoltunk be a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kezdeményezéséról is, a “szelfizz Brúnó századossal, az ország leglustább tűzoltójával” kampányukról.

Két fontos ünnep is van februárban, tudtátok? Az egyik természetesen a Valentin nap: 12 ok, amiért kutyád lesz a legjobb valentin napi partnered – írtuk ezt az ünnepnapon, a másik pedig, amit valószínűleg még kevesebben ismernek, de kutyabarátoknak fontos ünnep: a Szeresd a háziállatod nap, melyet minden év február 20-án tartanak. Továbbá szintén februárban, a hónap utolsó keddjén van az Ivartalanítás világnapja is – erről is minden felelős kutytartónak tudnia kell!

A cukiságbombát ezek a hírek robbantották: a pit bullja mentette meg a 9 éves kisfiút a betörőtől – Kutyás termékek, amire sosem gondoltál volna, hogy szükséged lenne rá, és még ezután sem – 25 kutya, akik képtelenek bármit is elkapni

kutyatáp adomány kutyabarát.hu
Átadtuk a Noé Állatotthon részére a tápadományt

Március

Egy kutatás kiderítette, hogy hazánkban milyen sok kutyatartó van, azonban az örökbefogadások aránya nagyon csekély. Kedves történet Nyíregyházáról, ahol 2009 óta Artúr, a terápiás kutya is egy helyi szakiskola tanári karához tartozik, heti egyszer látogatja a hátrányokkal küzdő gyerekeket. 

Szomorú hírek is napvilágot láttak márciusban: magyar állatorvost ítéltek el kutyacsempészésért és illegális kereskedelemért Angliában, és újabb elszorított nyakú kutyát kellett mentenie az állatvédőknek. 

Írtunk egy átfogó cikket arról, hogy kik is valójában a segítő kutyák, és beszámoltunk a brutális magyar valóságról, a hazai sintértelepek jelenlegi rendszeréről.

Külföldi híreink között beszámoltunk arról, hogy külföldön már egyre több a kutyabarát mozi, és hogy egy amerikai menhelyen az összes állatot örökbe adták

A cukiságbombát ezek a hírek robbantották: visszavitték a kutyát a menhelyre, mert túl kedves volt – 25 kutya, akik szégyentelenül bunkók – Sírva nevetős kutyás pillanatok

Április

Örömmel írtunk arról, hogy valóra vált egy magyar kislány álma, aki állatorvos szeretne lenni és tesztüzembe lépett a városligeti kutyás élménypark. Érdekes kísérletet követhettünk végig: egy újságíró egy hétig mindenhova a kutyájával ment – meglepő reakciókkal találkozott.

Szinte alig van olyan kutyabarát, aki ne ismerné Fülöp kutya tragikus esetét. Április elején döntött a bíróság: duplájára súlyosbította Fülöp kínzóinak büntetését.

Büszkeség, hogy a Kutyabarát.hu részese lehet a Művészetek Völgye fesztiválnak, amely áprilisban új himnuszt kapott, ahogy az is, hogy a hazai startup irodák fellegváraként működő Infopark három irodaháza is kutyabarát lett. A projektet szakmai partnerként támogattuk.

Kutyás összefogást is díjaztak a civil szektor legrangosabb elismerései között, 13 állatvédő szervezet vehetett át díjat. Új kutyás műsor is indult az RTL Klubon, a Pacsi!, melyben a Kutyabarát.hu is többször feltűnt. Az Év Kutyabarát Helye díjas Asia Center pedig “Állati kölyöknappal” várta a látogatókat, Óbudán pedig először került megrendezésre az Óbudai Kutyabarát Piknik és Vásár a 3K Kaszásdűlői Kulturális Központ és a Kutyabarát.hu jóvoltából.

A cukiságbombát ezek a hírek robbantották: Fotók az utolsó kanyarból az állatorvos felé menet – A világ legcukibb nagytesója árnyékként követi a család kisbabáját – 10 dolog, amit feltétlenül tanulj el kutyádtól

Május

Május 10-e a Szívférgesség Napja. Ez alkalomból a Bayer, a Nébih és a Kutyabarát.hu szakemberei egy közös sajtótájékoztató keretén belül igyekeztek felhívni a figyelmet a szívférgesség veszélyre. A kampány szorosan kapcsolódik a Kutyabarát Balaton projekthez is, hiszen a legnagyobb veszélyt a kutyákra a Balatonnál is nagy számban található szúnyogok jelentik.

Egy kísérleti kutyanapot követően minden péntek állatbarát nappá vált májustól a Telenornál. A telekommunikációs cég belső házirendjének kialakításában a Kutyabarát.hu is szerepet vállalt, ahogy más nagyvállalattal is együttműködtünk a kutyabarátság népszerűsítése érdekében. Ezért is volt szuper hír még, hogy a Mol 50 töltőállomásán helyezett ki ingyenes mikrochip-leolvasókat.

Két kutyás sporteseményről is büszkén számoltunk be: világbajnok lett a magyar mentőkutya páros, Balatonlellén pedig kutyás futóversenyt szerveztek, melynek támogatója volt a Kutyabarát Balaton is. Nem örültünk viszont annak, hogy Siófok ismét nemet mondott a kutyabarát strandra.

Több értéket képviselő kutyás kezdeményezést pártol a kezdetektől fogva a Kutyabarát.hu, az egyik ilyen a kutyás kultúra és művészet népszerűsítése, ezért is kiemelkedő hír, hogy egy keverék kutya játszotta a főszerepet a Játékszínben. A hónap végén került megrendezésre a Walking Dog és a Kutyabarát.hu közös szervezésében a Városi Kutyapiknik a Római parton, ahová több mint ezer kutyabarát látogatott el. Nézzétek meg az MR2 Petőfi TV beszámolóját a rendezvényről.

Amire a legbüszkébbek voltunk májusban, hogy bemutathattuk az országban egyedülálló kutyás életmód magazinunkat, a Kutyabarát Balaton Magazint, ezzel kezdetét is vette a Kutyabarát Balaton szezon – számos új kezdeményezéssel.

A cukiságbombát ezek a hírek robbantották: Lencsevégre kapott ebek – akiket jó pillanatban értek tetten – A gazdik szerint ez a 20 jel mutatja legjobban, hogy kutyád a családtagod – Kunyeráló ebek, akik tökélyre fejlesztették a módszerüket


Az ország első kutyás életmód magazinja

Június

Ez a hónap is jól indult a kutyabarátságot illetően: a MOL – már saját irodáját is kutyabaráttá tette, és megtudtuk, hogy évek óta dolgoznak a szekszárdi iskola diákjai a helyi menhely kutyusaiért, majd kiderült, hogy egy tízéves kuvasz lett Magyarország első polgárőr kutyája.

Az örökbefogadásért kampányolt az Anjuna és a Mindenki fogadjon örökbe egy kiskutyát, a Kutyabarát.hu pedig – mint minden nyáron – felhívta a figyelmet, hogy ha autóba zárt kutyát látsz – először inkább segíts, utána fotózz.

Büszkén jelentettük be: Tiszafüred nyitott a kutyások felé kutyastrandot alakítottak ki a Tisza-tó partján. A város vezetése és a Kutyabarát.hu stratégiai partnerséget kötött a hatékony üzemeltetés érdekében. 

Ha már nyár, adtunk 10 tippet, hogyan strandolj biztonsággal kutyáddal és leírtuk, mi a teendő, ha kutyádat is viszed a munkahelyedre.

A cukiságbombát ezek a hírek robbantották: 24 fotó, ami megörökítette a gazdihoz kerülés csodálatos pillanatát – Életed kutya előtt és kutya után 11 képpárban – 11 kutyás fotó arról, hogy a szeretet nem több, nem kevesebb, mint szeretet

Tiszafüredi kutyabarát strand
Tiszafüredi kutyabarát strand – Mancsos pancsoló

Július

Hatalmas vállalkozásra adta a fejét két állatvédő aktivista, egy hétre beköltöztek a siófoki menhely kutyái közé, hogy felhívják a figyelmet a menhelyeken élő örökbe fogadható kutyák nehéz életére. Az M3-as autópályán pedig a rendőrök mentettek meg két moszkvai őrkutyát.

Egyik vezető hazai hír volt júliusban, miszerint Cegléd vezetése bejelentette, idén tűzijáték helyett lézer show lesz az augusztus 20-i rendezvényükön – a kutyások legnagyobb örömére. Szintén büszkén számoltunk be arról is, hogy  van egy hely a Városligetben, ahol külön étlappal várják kedvencedet.

Sokak számára kérdéses volt, hogy hazánkban hol lehet kutyával is együtt legálisan fürdeni – megmutattuk: Ezen a 7 fürdőhelyen biztosan szívesen látnak kutyáddal!

Az ország legnagyobb kutyás vízparti rendezvényére, a Dog Beach Festre idén is több ezren látogattak el. A Fonyódi Kutyás Strandon már második alkalommal szervezte meg 3 napos egyedülálló rendezvényét a Kutyabarát.hu (óriási buli volt minden két- és négylábúnak, 2019-ben is várunk mindenkit! – szerk.).

Szintén egyedülálló kezdeményezés volt, hogy először alakítottak ki a Művészetek Völgye fesztiválok történetében külön kutyás helyszínt. A Kutyabarát.hu udvara, a Kutyaplacc a 10 napos rendezvény alatt programokkal és kutyás pihenőponttal várta a látogatókat.

A cukiságbombát ezek a hírek robbantották: A kunyeráló ebek visszatértek és profibbak, mint valaha – Nézd meg őket, és örülj, hogy a te kutyád normális – Állatmenhelyen tartották az esküvőt

fonyódi kutyabarát strand Kutyabarát.hu
Dog Beach Fest – Fonyód

Augusztus

Újabb jó hírrel indult a hónap! Kicsi hely – szuper ötlet – hatalmas igény: ez jellemzi a Mindszenten nyáron kijelölt kutyás strandot. Sok kutyás bevéste a szívébe a nemesnépi Abbázia Country Club Hotel nevét úttörő kezdeményezésük hatására. A szálloda az országban először külön kutyás medencét épített!

Egyik fő lobbitevékenységünk, hogy minél több munkahelyet, irodát tegyünk kutyabaráttá, így örültünk, hogy – az Infopark irodaházak után –  az Oktogon Irodaház is kutyabarát lett. Nem lepődtünk meg annyira a Cofidis kutatásán, de örültünk annak, hogy az ország egyharmada kutyás.

Elutaztunk Toszkánába is, hogy megtapasztaljuk, ott milyen a kutyabarátság. Olvassátok el beszámolónk ELSŐ és MÁSODIK részét!

Második alkalommal rendeztük meg Fonyódon, a kutyás strandon a Dogs' Chillout Day, kutyás nyárzáró eseményünket, amelyen idén is több száz kutya és gazdája vett részt.

A cukiságbombát ezek a hírek robbantották: Növeli az esélyed a boldogságra és a sikerre, ha kiskedvenced van – Mentett kutyák előtte és utána – csodálatos átalakulások – 32 alkalom, amikor a kutyák segítettek szorosabbra fűzni a köteléket

kutyabarát rendezvény Fonyód
Dogs' Chillout Day – Fonyód

Szeptember

Úgy tűnik, hogy állandósulnak a magyar bravúrok a mentőkutyás mestervizsgán és újabb kiváló kezdeményezés indult útjára “Hello Gazdi” névvel. Továbbá, hogy folytassuk a jó híreket, idén: Kubinyi Enikő etológus kapta A nőkért és a tudományért megtisztelő díját.

Kutyás futásra buzdított a Pécs Pláza, és végre elindult az RTL Klubon a második évaddal jelentkező, örökbefogadást népszerűsítő kutyás reality-magazin is, a Pacsi!. A Netpincér és a Vigyél Haza Alapítvány jóvoltából ételrendeléseddel most már a kutyákon is segíthetsz

Ötödik alkalommal hirdettük meg az Év Kutyabarát Helye kampányunkat is, melyre minden év szeptemberében lehet jelentkezni több kategóriában. Korábbi kampányunk, mely az évek alatt szintén országos ismertségre tett szert, a “Kakitündér nem létezik” társat kapott Dronti személyében, így már ketten hívják fel a figyelmet a kutyakaki veszélyeire.

A cukiságbombát ezek a hírek robbantották: 10 dolog, amit a kutyások tudnak, még akkor is, ha senki más nem érzi át – Kölyökkutyákkal a díszszemlén – Örökbe fogadta a tűzoltó a kutyát, akit az erdőtűzből mentett ki


A Kakitündér és Dronti összefogása még hatékonyabbá tette a “Kakitündér nem létezik” kampányt

Október

A hónap kiemelkedő hírei közé tartozott, hogy egy szegedi oviban terápiás kutyával ösztönzik az ovisokat a fogyatékkal élők elfogadására, és kicsit meglepődtünk a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége kutatásán, mely szerint a francia bulldog 10 éve a legnépszerűbb kutyafajta itthon.

A hónap legkiemelkedőbb országos kutyabarát aktivitása, az Év Kutyabarát Helye kampány szavazási időszaka mindeközben október 4-én, az Állatok Világnapján kezdetét vette. 135 kutyabarát szolgáltatóra lehetett idén voksokat leadni.

Kifejezetten enyhe őszünk volt, így mindenkit arra buzdítottunk, hogy kiránduljon kutyájával, adtunk is pár tippet a tökéletes kutyabarát szálláshely kiválasztásához. Örültünk, hogy talált magának kutyabarát albérletet a látássérült fiú, akinek kálváriájáról októberben számoltunk be. 

Fantasztikus hangulatban telt az őszi Szimpla Kutya – Kutyabarát Vásár a Szimpla kertben. Nézzétek meg a rendezvényről készült rövid videót!

A cukiságbombát ezek a hírek robbantották: A kutyások szerencsésebbek a szerelemben – Te is kutyás vagy? Életünk képekben – 20 dolog, amit a gazdik titokban csinálnak, de semmi pénzért nem vallanák be

kutyabarát rendezvény Szimpla Kert
Szimpla Kutya – Kutyabarát vásár a Szimpla Kertben

November

A Kutyabarát.hu nyíltan kiáll amellett, hogy a cirkuszokban ne szerepeltessenek állatokat, így örömmel számoltunk be arról, hogy Portugália is betiltotta a szórakoztatás címén kizsákmányolt cirkuszi állatok használatát.

Büszkén mutattuk be az Év Kutyabarát Helye kampány új tagokkal kibővült zsűritagjait, majd az Év Kutyabarát Helye kampány nyerteseit is, melynek ünnepélyes díjátadójára november 9-én került sor a kutyabarát MagNet Bank székházában. 

Örülünk, hogy részesei lehettünk egy könyvbemutatónak is, ugyanis a regény megvásárlásával a Noé Állatotthont támogathatták a vásárlók.

Kiemelt hír volt a hónapban, hogy több mint 100 önkéntes készített kutyaházakat a hazai menhelyi kutyusoknak, és csoda történt: az új rendelet szerint Tatán november 1. és február 28. között tilos minden fajta tűzijáték.

A cukiságbombát ezek a hírek robbantották: Kutyák, akik beszorultak valahova, de nem igazán zavarja őket – Óriás ebek, akik kisebbnek képzelik magukat, mint amekkorák – Kutyák kozmetikus előtt és után

Az Év Kutyabarát Helye 2018 díjátadója

December

Az év végére is jó és örömteli híreket válogattunk össze. Rekord mennyiségű kutyaház gyűlt össze közösségi összefogással, a Kutyaszemmel kampánynak köszönhetően idén 7 millió forint értékű adomány érkezett a vidéki menhelyen élő kutyáknak.

Magyarország legnagyobb kutyás sétáját szervezi a Dorko – mely kampányban a Kutyabarát.hu is részt vesz. Karácsony közeledtével fontosnak tartottuk felhívni a figyelmet arra, hogy – hiába a szeretet ünnepéről van szó – felelőtlenül ne ajándékozzunk kutyát.

Hagyományainkhoz hűen idén is kiemelt rendezvényeink közé tartozott a Szimpla Kutya – Kutyabarát karácsonyi vásár, melyen több újdonsággal is előrukkoltunk. Közösségi adományozási pontot állítottunk fel a Hangya Közöséggel közösen, illetve Tornóczky Anita is tartott workshopokat. A rendezvényről a Floppy and me készített összefoglalót, melyet ITT találtok.

Egy kedves kezdeményezésről is beszámoltunk, melyet szeretnénk a jövőben követendő példaként felállítani a kutyabarátoknak, állatszerető embereknek.

A legfontosabb hírünk pedig a végére maradt! December elején jelent meg (a Kutyabarát Balaton magazin folytatásaként) az ország egyedülálló kutyás életmód magazinja, egyedi és különleges tartalommal, a Kutyabarát Magazin, melyet negyedévente ad ki csapatunk mostantól. A Kutyabarát.hu partnereinél juthattok hozzá a magazinokhoz országszerte. Figyelem, nagyon gyorsan fogynak a magazinok, érdemes gyorsnak lenni!

A cukiságbombát ezek a hírek robbantották: A világ legcukibbnak választott kölyökkutyás képei – A troll kutyák újra lecsapnak – Kutyák, akiket kajalopáson kaptak

kutyabarát magazin kutyás életmód magazin

Köszönjük, hogy 2018-ban is olvastatok minket, velünk voltatok rendezvényeinken, részt vetettek kampányainkban, velünk együtt népszerűsítettétek a felelős kutyatartást és a kutyabarátságot. 

Boldog, kutyázásban gazdag új évet kívánunk!


Jövőre is: Együtt mindenhová! Kutyabarát.hu


 

 

(Kutyabarát.hu)

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...

Weboldalunk a felhasználói élmény növelése érdekében sütiket használ. Elfogadom Tovább olvasok