Állati testrészeket, köztük kutyalábat is találnak a kutyások egy 3. kerületi mezőn

Állati testrészek és tetemek sokkolják a 3. kerületi gazdikat, mikor egy aquincumi mezős részen sétáltatják kutyáikat – írta meg a hvg.hu. Több alkalommal találtak már levágott kutyalábat, de volt, hogy megnyúzott nyúlfejbe vagy több kiló belsőségbe botlottak kutyáikkal. Hiába fordultak több illetékes(nek tűnő) szervhez, mindegyik a másikra mutogat, a rendőrség pedig nem hajlandó nyomozni az ügyben.

 

– Már a környéken olykor szinte derékig érő szemét is elfogadhatatlan, amit próbáltunk ugyan civil összefogással eltüntetni, de reménytelen. Viszont az már tényleg hatósági intézkedést igényelne, hogy sorra találjuk az állati testrészeket. Nyúlfejeket, amin láthatóan szabályos nyúzásnyomok vannak, máskor kutyalábat, vagy különféle bőr- és szőrdarabokat – sorolta a hvg.hu-nak egy 3. kerületi lakó.

Belsőség, nyúlfej, kutyaláb

A Kaszásdűlő lakótelephez közeli füves területre sokan járnak kutyát sétáltatni – vagyis inkább járnának, ha nem találnák szembe magukat lépten-nyomon gusztustalan állati maradványokkal.

A nevét nem vállaló tanú bármiben együttműködne a hatóságokkal, ha végre valaki érdemi munkát végezne az ügyben, de a mai napig nem történt semmi. Pedig a dolog nem ma kezdődött: már pár évvel ezelőtt is volt olyan, aki többkilónyi, láthatóan valamilyen nagyobb állatból származó belsőséget talált, de jelenleg pár hetente újabb és újabb darabok bukkannak fel.

Ami különösen veszélyessé teszi az egész helyzetet, hogy legtöbbször a kutyák találják meg a maradványokat, szájukba veszik és zsákmányként a gazdihoz viszik. Így számos élősködőnek vagy fertőzésnek vannak kitéve. A tanú mesélte, hogy nemrég egy kölyökkutyától kellett elvenni egy nyúl darabját. – Nem vagyok szakértő, bevizsgáltatni nyilván nem tudtam a darabokat, de világosan látszott némelyiken, hogy szabályos, egyenes vágás mentén nyúzták meg, illetve zsigerelték ki a tetemet – magyarázta a hvg-nek.

Senki sem nyomoz

Mivel úgy tűnt, hogy kutyalábak is vannak a tetemdarabok közt, szerinte mindenképpen ki kellene vizsgálni a történteket, hiszen felmerülhet állatkínzás gyanúja. De arra is gondoltak, hogy vadászat után kerülnek ide a tetemek, főleg, mert a korábban talált belsőségek kifejezetten valami nagyobb vad részeinek tűntek. – Az ÁNTSZ-t is próbáltam értesíteni, ahogy sok más szervet, de mindenhol csak máshová küldtek – tette hozzá a lakó. Macskatetemet, több lábat eltemetett, míg az egyik levágott darabot több hónapig őrizte fagyasztójában, miután felmerült, hogy szükség lehet bizonyítékra.

Végül a szemtanú egy állatvédő szervezethez fordult, az Állatmentő Szolgálat pedig feljelentést tett elsődlegesen állatkínzás és „esetlegesen más, vadászattal kapcsolatos és/vagy vadász által elkövetett bűncselekmények”  gyanúja miatt. Ehhez csatolták a darabokról szóló fotókat is.

Ezzel párhuzamosan bejelentést tettek az Országos Magyar Vadászkamaránál is, hátha a szervezet is tud valamilyen szakmai támogatást adni a nyomozás során. Utóbbira azt a választ kapták, hogy ilyen jellegű ügyekkel nem tudnak foglalkozni, de felajánlották segítségüket.

Az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányságra érkezett feljelentést elutasították, méghozzá azért, mert nem merül fel bűncselekmény gyanúja – az nem derült ki, hogy mi alapján jutottak erre a megállapításra.

 

(kutyabarát.hu)


Forrás: hvg.hu
A fotók illusztrációk

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...