Tele vannak az amerikai menhelyek kutya-farkas keverékekkel

A szakértők figyelmeztetnek: ugyan akár félmillió kutya és farkas szülőktől származó keverék is élhet az Egyesült Államokban, ráadásul akár vásárolhatók is, de a bennük lévő agresszivitás és az embertől való félelem hiányának keveréke nagyon nagy veszélyeket rejt magában, így legtöbbször menhelyen végzik a különleges hibridek.

Meglepően nagy számú populáció van már jelen az Egyesült Államokban a farkas hibridekből. Rengeteg hirdetési felületen találkozhatunk a „wolfdog”-okkal, amelyek elsőre lenyűgöző és izgalmas állatoknak tűnnek. Ez igaz is, azonban hatalmas veszélyeket rejt magában, ha háziállatként szeretné valaki tartani őket.

Gyakori, hogy ezek a keverékek megőrzik a farkas őstől származó agresszivitást, dominanciára való törekvést és zsákmányszerző hajlamot, a kutyától származó gének miatt viszont hiányzik belőlük az embertől való félelem. A kettő kombinációja életveszélyes lehet az emberre, főleg a gyerekekre nézve, ezért évente több száz farkaskeveréket altatnak el vagy adnak le menhelyen.

Egy állatjólét témájú szaklapban megjelent tanulmány szerint nagyon pozitívan reagálnak a kutya-farkas keverékek, sőt, az ember által nevelt farkasok is arra, ha menhelyi önkéntesek foglalkoznak velük: nőtt az állatok aktivitása, barátságosabbá váltak, sőt, a közös kifutóban élő állatok egymással is többet játszottak. A zárt helyen élő kutyafélékre olyannyira jellemző sztereotip futkosás viszont csökkent vagy megszűnt.

Ez azt jelenti, hogy az emberi interakció ideális (és önkéntesek bevonásával olcsó) módja a fogságban élő farkaskeverékek életének változatosabbá tételéhez. Ez az eredmény valószínűleg nem sok, a menhelyi kutyákat jól ismerő embernek okoz meglepetést, hiszen a fajtiszta kutyákra is igaz a megállapítás. A tanulmány azonban egyben arra is felhívja a figyelmet, hogy nagyon veszélyes és felelőtlen gyakorlat a farkasokat divatból vagy hóbortból keresztezni kutyákkal.

 

Cikkajánló:

A kutyák és az emberek régebb óta barátok, mint eddig hittük

Az ősi kapcsolat

Kutyáink egyik csodálatos élő rokona: a kanadai vízi farkasok

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás és fotók: internet
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...