II. Erzsébet királynő és szeretett fajtája, a Corgi

Ne gondoljuk azt, hogy a királyi kutyák élete „folyamatos móka és kacagás”. Bár luxus körülmények között élnek, napjaik a játékon kívül tanulásból is éppen úgy állnak, mint minden négylábúé.  A Királynő nem csupán birodalmában tart fegyelmet, hanem kutyafalkája körében is.  Dr. Roger Mugford állatpszichológus több mint 20 éven át dolgozott a királyi udvarban, és vett részt szakértőként a corgi falka nevelésében. A szakember a Town and Country magazinnak adott interjút.

II. Erzsébet 18 éves kora óta elkötelezettje a Corgi fajtának. Ez a fajta mindenekelőtt őrző és terelőkutya, hatalmas szívvel egy kis testben. A corgik különösen vonzódnak a marhákhoz, és tanítás nélkül is rögtön terelni kezdenek. A korábban szinte ismeretlen fajta, a Királynőnek köszönheti széleskörű népszerűségét.

Mivel a Királyi Családnak több otthon is a rendelkezésére áll – Norfolk, Buckingham Palota, Windsor Kastély -, Őfelségét kutyái rendszeresen elkísérik egyik helyről a másikra. Nekik is, mint minden átlagos kutyának, meg kellett tanulniuk kulturáltan utazni, fegyelmezettnek maradni az autóban, repülőn. Az autós utazást például II. Erzsébet maga gyakorolta kutyáival, amikor Londonból Windsorba utaztak – mondta Dr. Mugford.

Az étkezések is példás fegyelemben zajlanak a királyi házban. Őfelsége nagyon fontosnak tartja, hogy kutyái a koruknak, egészségi állapotuknak megfelelő táplálékot kapják, híve a homeopátiának és a gyógynövényekből álló készítményeket is előszeretettel adja Kedvenceinek. A 8 kutya mindegyike egyedi menüt kap, melyet porcelán tálkákban szolgálnak fel. Etetési időben a kutyák félkörben ülnek, és fegyelmezetten várakoznak, amíg meg nem kapják a saját tálkájukat. Mindezt maga a Királynő felügyeli.

A királyi kutyák képzése is ugyanúgy zajlik, mint hétköznapi társaiké. Dr. Mugford elmondta, hogy II. Erzsébet királynő számos esetben tehetséges kutyatrénernek bizonyult. Az ebek, ahogyan az minden jól nevelt kutya esetében kívánatos lenne, egyaránt tudták a helyüket a Buckingham Palota és a windsori kastély falai között is. Mivel a királyi család rendkívül sokat utazik, és kutyáikat még ők sem tudják mindenhová magukkal vinni, meg kellett tanulni az ebeknek, hogy a személyzet tagjainak éppen úgy szót kell fogadni, mint gazdáiknak. A falka tagjai a Királyi Család legfiatalabb tagjaival is barátságosan viselkednek – nyilatkozta a szakember.

Végül nézzük, milyen tippeket kapunk Dr. Roger Mugford-tól kutyánk képzéséhez.

A tanítást már nagyon fiatal korban el kell kezdeni. A kölyökkutyák ugyanolyan gyorsan tanulnak, mint a kisgyerekek. Ne odázzuk el a képzést addig, amíg szembesülünk a helytelen viselkedéssel. Ha már rögzül egy rossz  beidegződés, sokkal nehezebb leszoktatni kutyánkat róla, mint megelőzni a rossz szokás kialakulását.

A jó, számunka kívánatos viselkedést soha ne vegyük természetesnek, mindig jutalmazzuk meg a kutyát érte. Adhatunk neki jutalomfalatot, vagy később elég lehet egy simogatás, de fontos, hogy éreztessük vele, ez a magatartás az, amit szeretnénk, ezt várjuk tőle.

A kutya egész életében képes tanulni. Idős kedvenceink éppen úgy megtaníthatóak egy – egy új trükkre, mint a fiatal ebek. Életük során a természetben is folyamatosan tanulniuk, alkalmazkodniuk kellett a túlélés érdekében, nincs ez másképp az emberek társaságában sem. A megfelelő pillanatban időzített jutalom, vagy büntetés (és itt ne gondoljunk nagy dolgokra, sokszor elég egy határozott nem, vagy fújj is) segítségével a kutyák bármely életkorban képesek új dolgokat elsajátítani.

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 Forrás: townandcountrymag.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...