Saját KB bal
Saját KB jobb

Patadoki, a homeopata állatorvos

Egy kislány keresztelte el Patadokinak a homeopátiával gyógyító doktort, miután megszabadította kutyáját nyavalyáitól. Címét kézről kézre adják, mert sokan csodadoktornak tartják Németh József állatorvost. Az esetek nagy részében félrekezelt, majdhogynem esélytelen páciensek kerülnek hozzá. A középkorban talán boszorkánysággal is vádolták volna, hiszen többnyire növényi, ásványi és állati eredetű szerekkel gyógyít.

Rendelőjében gyakran elhangzik: „Nem bánom, mit, csak adjon valamit ennek az állatnak, mert nem találják a baját” – meséli, kissé keserűen, arra célozva, hogy még ma is a legritkább esetekben fordulnak hozzá elsőként az állattartók. Hurcolják a szerencsétlen párát orvostól orvosig, telenyomják medicinákkal, amelyek vagy használnak, vagy nem. Legvégül eljönnek a fővárosi Reménység állatorvosi homeopátiás központba, hogy kedvencük kapjon egy utolsó esélyt. Sokan nem hisznek még az évezredek során bevált gyógymódban, és tévedésben vannak, amikor egyes tünetekre homeopátiás gyógyszert keresnek, mert hiszen az nem tüneti kezelésre való, hanem a betegség okait próbálja megszüntetni. Többnyire kihívások sora várja a rendelőben, és a legsúlyosabb esetekben is segítségül hívja a homeopátiát, az akupunktúrát, ami látványosan javítja a túlélési esélyeket.

Kezeltjeiben közös, hogy betegségük általában krónikus. Közülük sokat több-kevesebb sikerrel évekig gyógyszereztek ízületi gondok, vesezavarok, bőrbetegségek miatt. Az utóbbi szemléltetésére az állatorvos fényképeket mutatott egy kutyáról: nemrégiben hálni járt belé a lélek. A korábban Németországban antibiotikummal kezelt fiatal blöki siralmas állapotban került hozzá. Gazdái az utcára sem vitték ki, olyannyira lepusztult: jóformán csak a feje búbján és a tappancsán maradt szőr, foltokban megfeketedett húsa úgy festett, mintha menten leválna. Mindez már a múlté, a mostani képen egy vigyori kutyapofát látni. Mi történt közben? Az orvos nem állt a gazdi elé széttárt karral, hogy menthetetlen az állata, el kell altatni. Leültek beszélgetni, a legapróbb részletekig kifaggatta a tulajdonost kutyája előéletéről, betegségének előzményeiről, a korábbi kezelésekről. Miután teljes lett a kép, alkalmazni kezdte a gyógymódot. A kutya állapota fokozatosan javult, majd elmúltak a tünetek, és meggyógyult.

Egy másik, fejbe lőtt kutya esete sem mindennapos: akkor hívták, amikor már nyüvek mászták a gennyes sebet. Mit tett az állatorvos? A csaknem százötven, általa használt szerből összeválogatta a szükségeseket, felszívta egy cseppentőbe, és tisztes távolságból belecsöpögtette a keveréket az állat fején keletkezett lyukba. Ezt megismételte párszor – s a kutya azóta is éli világát…

Az állatorvos ezeket a látványos gyógyulásokat a homeopátiának tulajdonítja. Miként az emberi testhez, azt állítja, az állatéhoz is hozzátartozik a szellem, a lélek. Nem mindegy, hogyan viselkedünk állatainkkal és azok miként viszonyulnak hozzánk. A városi emberben talán még nem tudatosodott ez, de azok a falusiak, akik már-már összenőttek a tehenükkel, a lovukkal, jól értik ezt, hiszen reggel-este köszönnek nekik. Örül Patadoki, hogy egyre többen ismerik az alternatív gyógymódokat. Ahogy Kikindán körzeti állatorvosként tapasztalta (a Vajdaságból települt át 1991-ben), a nógrádi falvakat járva is azt érzi, hogy a gazdálkodók hajlanak a kíméletes gyógymódokra, és olyan, működőképes gazdaságot igyekeznek felépíteni, amelynek holnapután is lesz léte. A haszonállattartók kezdik felismerni, hogy az antibiotikummal szemben a homeopátiás gyógyszernek nincs szermaradványa, ezáltal várakozási ideje sem, így a fejős állat tejét nem kell kidobni napokig, ha például a csülkét kezelik, és a gyógyulófélben levő ló vagy disznó trágyájával nem kerül szermaradvány a termőtalajba.

Egy terényi kecskefarmra például csak beszélgetni jár a tartási, takarmányozási és ellési körülményekről, mert makkegészséges az állomány. Ha ugyanis bőséges tér van a gazdag legelőn, természetes viszonyok között ritkán betegszik meg az állat, egyszerűen mert nincs mitől. Az állatorvos filozófiája, hogy ezerszer könnyebb karbantartani az egészséget, mint gyógyítani a betegséget. Egy beteg állat meggyógyításához rengeteg idő, energia és pénz szükséges. Németh József vesszőparipája a megelőzés, amihez gyökeres szemléletváltásra van szükség. Szavaival élve lehetőséget kell adni a jószágnak a minőségi állatéletre, mert nem mindegy, milyen utat jár be például a csirke a fazekunkig. Az idős állatok életminőségét, például egy öreg ló esélyeit szintén javítja a homeopátia, amivel erőt, pluszlehetőségeket, ráadás éveket kap a jószág.

Pintér Csilla

Forrás Szabad Föld – http://www.szabadfold.hu/cikk?5500

http://patadoki.hu

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...