Saját KB bal
Saját KB jobb

„Gyilkos-tó” a Magas-Bakony mélyén – kirándulás kutyával

Egy olyan különleges kirándulóhelyre invitálunk benneteket, amely akár közismert is lehetne, hiszen itt van az orrunk előtt, mégis szinte ismeretlenül, csendesen bújik meg a bakonyi erdő mélyén. Kutyával ideális kirándulóhely.

Ezt a varázslatos helyet nem jelölik a térképeken, és a turistautak is – egyelőre – elkerülik. Jobbára csak az erre felé élők ismerik, vagy híre talán szájhagyomány útján terjed. Nevét nagytestvéréről az Erdélyben található Gyilkos-tóról kapta. 

A Bakonyi Gyilkos-tavat, hivatalos nevén Hubertlaki-tavat, a Hamuházi-séd és a Szalai-séd találkozásánál, a Sombereki-séd völgye rejti. Egykoron itt, a hamuházi-réten magasodott Eszterházy-gróf vadászkastélya, a hubertlaki vadászkastély, melynek helyén ma vadászház áll.

Túránk kiinduló pontja a Bakonybélt Pápával összekötő műút mentén található Odvaskő Hotel parkolója. Innen, a kis zúgokkal teli Gerence patak partján haladva érjük el a kb. 200 méterre lévő sédi-pihenőt (É: 47°17’04.2 ; K: 17°42’30.1).  Parkolni itt is tudunk, hiszen a patakon átívelő fahíd autóval is járható. 

A tűzrakóval, padokkal és esőbeállóval tarkított rét mögött elhaladva csatlakozunk rá a kék kereszt jelzésre. 

Ezt követve a Molnárkút- árokban haladunk, egy széles, jól járható erdei úton. A völgyben vezető út néhol teljesen kinyílik, helyet adva a hol jobbról, hol balról őt szegélyező réteknek. Bár a táj most még inkább kora tavaszi arcát mutatta, de az erdei virágok és a medvehagyma már néhol elő-előbukkantak az avar alól. 

A jól jelzett túraút egy gyönyörű bükkös erdőben folytatódik, ahol az enyhe emelkedőket és egy kicsit meredekebb kapaszkodót leküzdve érjük el a hegygerincet. Ha eddig nem tettük meg, itt mindenképen érdemes megállnunk néhány pillanatra, hogy gyönyörködhessünk a minket körülölelő hatalmas erdőben. 

Ezután lefelé ereszkedünk, majd egy útelágazáshoz érkezve balra fordulunk, és már meg is látjuk a fákra festett, útbaigazító „tó” feliratot. Ezt követve, az erdei úton még nagyjából 300 métert haladunk, mire a fák között elérjük az izgalmas látványt nyújtó tavat. A Hubertlaki-tó egy mesterségesen felduzzasztott tavacska, melynek víztükrét meg-megtörik a vízből kiálló, elárasztott fák csonkjai, pont ugyanúgy, mint a „nagytestvérét”. A fantasztikus, már-már földöntúli látványban sokáig elgyönyörködhetünk, ráadásul a szerencsésebbek gőtéket és más ritka kétéltűeket is láthatnak itt. A völgyzáró gát mindkét oldalán padok, asztalok és tűzrakó hely várja az idelátogatókat. 

A túra oda-vissza nagyjából 7 km, mely idős kutyával vagy kisgyerekkel is könnyedén teljesíthető. 


Fotók: a szerző


Egerszegi Krisztina

 

További kirándulóhelyek

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...