Saját KB bal
Saját KB jobb

Kamu lenne a kutyatolmács kütyü?

Nemrég felbukkant egy videó -tegnap mi is közöltük a hírt- egy kutyanyelven értő No More Woof tolmácsgépről, amely az állat fejére helyezett elektroenkefalográf (EEG) segítségével fordítja le emberi nyelvre az agyhullámokat. Ha éhes, fáradt vagy érdeklődést mutat a kutyánk, azt a gép angolul közli velünk.

Csakhogy a felvételen nem élő demó látható, és szakértők szerint nem létezhet ilyen rendszer. Bruce Luber, a Duke Egyetem pszichiáter és viselkedéstudós professzora azt mondja, hogy a videón látottak biztosan nem úgy működnek, ahogy azt a gépet pénzért áruló társaság, a Nordic Society for Invention and Discovery állítja. Luber agystimulációval és neuropszichológiával foglalkozik, és nagyon hasonló dolgokkal foglalkozik: az agyban működő folyamatokat próbálja lefordítani. De ő azt állítja, erről nem lehet túl sokat megállapítani.

Néhány érzést viszonylag könnyű kimutatni, például az alvás különböző fázisait talán ki lehet mutatni néhány fejre szerelt elektródával is, de könnyen lehet, hogy már alszik az állat, mire sikerül valamit észlelni. Az éhséggel kapcsolatos jelek azonban az mélyén, fizikai értelemben mélyen a szerv belsejében keletkeznek, ezért Luber szerint azt nem tudják kimutatni EEG-vel.

A kütyü fejlesztői azonban ennél is többet ígérnek: később lesz olyan eszközük, ami kimutatja, hogy éhes ugyan az állat, de az elé helyetett étel nem tetszik neki.

Luber arra is felhívta a figyelmet, hogy még az általuk használt, sokkal profibb elektródák esetében is leborotválják az állatok szőrét, mert a pontos adatokhoz az érzékelőnek hozzá kell érnie a bőrhöz. Hogy a videóban bemutatott módszer működjön, ahhoz legalább egy hordható fMRI-re vagy PET szkennerre lenne szükség, de ilyenek még nem léteznek. A leolvasást a minket körülvevő elektromos eszközök is zavarják.

Persze a No More Woof fejlesztői tulajdonképpen nem is az eszközért kérnek pénzt, és a közösségi finanszírozást segítő Indiegogo portálon futó kampányukban azt állítják, a bevételeket a kutyák viselkedésének kutatására fordítják, és a bemutatott eszköz csak ajándék. Luber azt mondja, elvileg lehetséges megérteni az agy működését: adjanak rá legalább 100 millió dollárt, állítsák rá az összes szakértőt, és akkor biztosan lesz eredmény. De ettől még nagyon messze vagyunk.

A kutya pedig, meglepő módon, ha a rászerelt szerkezet azt mondja, hogy éhes, biztosan el fogja fogyasztani az elé tett finomságokat. Akkor is, ha egyébként nem is korgott a gyomra.

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: index.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...