Saját KB bal
Saját KB jobb

Így segítenek a kutyák a világ méh populációjának megmentésében

Napjainkban a méhek nagyobb veszélyben vannak, mint gondolnánk – de az még több embernek nem jutott el a tudatáig, hogyha a méhek megtizedelődnek, az emberekkel is ugyanez fog történni. Az Egyesült Államokban már kutyákat használnak arra évek óta, hogy kiszagolják a méheket irtó baktériumokat.

A méhek létfontosságú, láthatatlan munkaerőt jelentenek az élelmiszeriparban, a termények körülbelül egyharmadát ők porozzák be. A levegőben használt vegyszerek tömegesen gyilkolják a méh populációkat szerte a világon, amely hamar katasztrófához vezethet, ha a világ vezetői nem változtatják meg alapjaiban a fontossági sorrendeket. Ráadásul több baktérium faj is jelen van, amely emberre ugyan nem veszélyes, de egy kaptárban pillanatok alatt képes elterjedni és megölni minden méhet.

A nyúlós költésrothadás vagy amerikai költésrothadás (American foulbrood) a méhek költésének leggyakoribb és legpusztítóbb megbetegedése, melyet a Paenibacillus larvae baktérium okoz. Ez a fertőző betegség csupán a fiatal álcákat érinti, de rájuk nézve igen veszélyes.


Cybil Preston, a Maryland-i Mezőgazdasági Minisztérium főméhész-felügyelője rendszeresen ellenőrzi a regisztrált településeket, a méhek lárváinak károsodását nézi. Legfontosabb segítője egy kutya, akit ő maga képzett ki pár éve. Nemrégiben egy szövetségi gazdasági törvényjavaslaton keresztül kapott támogatást, hogy kiterjessze a kutyás méhvédő programot, amely más államok számára is modellként szolgálhat.

Az emberekkel ellentétben a kutyának mindössze a kaptár közelében kell lennie, nem kell megbolygatni azt, hogy kiszagolja: a baktériumok megtámadták-e a méh lárvákat. Négy teljes munkaidőben foglalkoztatott ember kevesebb, mint fele annyi munkát tud elvégezni, mint Cybil kutyája.

Az elmúlt években Mack, a labrador több mint 1,700 kolóniát tudott ellenőrizni. Most a hölgy már második kutyáját képzi: a Tukka nevű springer spánielt. A képzés viszonylag egyszerű: az ebek játékát megtölti a károsodást okozó baktériummal, ami a kutyákra nem veszélyes, de nem is tud érintkezni vele játék közben, mindössze megszokja a szagot, amelyet később képes lesz felismerni és jelezni gazdájának.

Az egész munka játék számukra, hiszen a szagot a játékukkal azonosítják, így valójában azt keresik, amikor a fertőzést jelzik.

Egy egészséges kolónia kaptárában mintegy 30,000 méh is lehet késő ősszel, a tél végéhez közeledve 20,000 körül lehet a számuk. A nyári időszakban azonban az összes kaptár maxi gázon működik: csaknem 60,000 méhhel tele. Azonban mind nagyon sebezhetőek.

Marla Spivak, a Minnesota-i Egyetem entomológiai tanszékének professzora több mint egy évtizede kutatja a méhek csökkenésének okait. Véleménye szerint ezek közé tartozik például a környezeti stressz, a pollenből származó megfelelő táplálék hiánya, amely befolyásolja a méhek immunrendszerét és a rengeteg vegyi anyag.  A Foulbrood bár már az 1930-as években is jelen volt, de mostanra kezdett igazán nagy mértékű pusztítást okozni, mivel a méhek egészsége mára igen törékeny lett.

Figyelem! Ha kipusztulnak a méhek, azt az emberiség legfeljebb négy évvel éli túl” – mondta egy alkalommal Albert Einstein. Nem tudni, mennyire állja meg a helyét ma a becslés, de egy biztos: minden, elénk kerülő élelem egy harmadát a méheknek köszönhetjük. Ne tegyük próbára, hosszabb vagy rövidebb lesz-e az a 4 év, amit már Einstein is megjósolt!

Még több fantasztikus eb:

Extrém orrok: borszakértők, ágyi poloska és bálnakaki kereső kutyák

15 meghökkentő tény a kutyákról

A pedofilokat is lebuktathatja a legújabb rendőrkutya páros

(Kutyabarát.hu)

Forrás: independent
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...