Elpusztult a Hortobágyon autóba zárt kutya

Hiába tűnt úgy, hogy túlélte a kutya a sokkot, amit a forró, zárt autóban átélt, mégsem sikerült felépülnie. Másnapra már stabil állapotban volt: járkált és ivott, azonban nem evett, folyamatosan hányt. Kiderült, hogy előrehaladott szívférgességben szenved, az autóba zárás csak meggyorsította a leépülési folyamatot. Állapota nem javult, így elpusztult – adta hírül a dehir.hu.

 

Április végén számoltunk be a szomorú esetről, ahol a hortobágyi vásártér melletti parkolóban kisebb tömeg vette körül az autót, amely a napon állt, és egy kutyát találtak benne. A látogatók értesítették a Madárkórház dolgozóit, akik nem húzták az időt: a helyszínre érve, mivel a tulajdonos sehol nem volt, a vásártéren szolgáló rendőrök segítségével azonnal betörték a kocsi ablakát.

Mikor rátaláltak, már csak magatehetetlenül feküdt, valószínűleg perceken belül el is pusztult volna. Azonnal a hortobágyi Madárkórház műtőjébe szállították, ahol megkezdték a kezelését, de állapota válságos volt. Pár pillanatra a légzése is leállt, pupillái kitágultak, nem reagált semmilyen ingerre. Vizes lepedőkkel igyekeztek hűteni, és kapott infúziót is. Több órába telt, mire magához tért, de fejét csak annyi ideig tudta megemelni, míg hányt. Testhőmérséklete folyamatosan ingadozott: hol a kritikus alá-, hol fölé ment. Belső szerveit szintén megviselte a meleg és az oxigénhiány.

– Gyakorlatilag másnapra, harmadnapra már olyan stabil állapotba tudtuk hozni, hogy járkált és ivott, azonban nem evett, folyamatosan hányt. Ebből az állapotából már nem épült fel, és egy hét után sajnos elpusztult – nyilatkozta a dehir.hu-nak Déri János, a Hortobágyi Madárkórház vezetője.

Déri János arról is beszámolt a portálnak, hogy a laborvizsgálati eredményekből kiderült, hogy a kutyának olyan mértékű szívférgessége volt, amely az az élettel összeegyeztethetetlen.

– A fertőzés miatt összeomlott a kutya vérkeringése, amit jelentősen súlyosbított, hogy az autóban hagyták. A gazda egyértelműen felelőtlen volt, azonban előbb-utóbb elpusztult volna a kutya akkor is, ha nem zárják be a kocsiba. Ettől a megterheléstől azonban légzési nehézségekkel küzdött, ami meggyorsította a folyamatot. A kutyát tényleg a klinikai halál állapotából hoztuk vissza, de emiatt sajnos már nem lehetett rajta segíteni – közölte Déri János.

Plásztán-Kopcsa Kamilla, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság megbízott szóvivője a Dehir.hu érdeklődésére elmondta, az ügyben a Balmazújvárosi Rendőrkapitányság állatkínzás vétség megalapozott gyanúja miatt indított eljárást. Ennél az esetnél dilemmát okozhat majd, hogy az állat betegsége okán egyébként is elpusztult volna.

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: dehir
Fotók: Facebook/Hortobágyi Madárkórház

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...