Nem biztos, hogy elaltatják a kutyát, aki Németországban megölte két gazdáját

Több mint 250 ezren írták alá azt a petíciót, amivel Chico életéért harcolnak a kutyabarátok. A staffordshire terrier saját gazdáját és annak fiát is halálra marta Németországban, de az ügy nem ilyen egyszerű, ugyanis a kutyát borzalmas körülmények között tartotta a család.

 

A kutyára altatás várt, miután Hannoverben szörnyű tragédiát okozott. Azonban az emberek összefogásának hatására a német hatóságok megvizsgálták az eljárás módját, és több szabálytalanságot is észleltek saját oldalukon, ami ahhoz vezethet, hogy talán mégsem hajtják végre Chico altatását.

A kutyát tűzoltók fogták be, akik betörtek a lakásba, ahol gazdáival élt. Ők találták meg az 52 éves Lezime és 27 éves fia, Liridon holttestét. A halottkém megállapítása szerint mindketten elvéreztek, miután kutyájuk megtámadta őket.

Szinte biztos volt, hogy a kutyát el fogják altatni egy ilyen eset után, az állatbarát emberek azonban ebben az esetben is a petíciót hívták segítségül. Pár nap alatt több mint 250 ezer aláírást gyűjtöttek össze, hogy megakadályozzák Chico elaltatását.

Ugyanis az eset régebbre nyúlt vissza: a hatóságok ismerték a hölgyet és fiát, és tisztában voltak vele, hogy túlvállalták magukat kutyákkal. Ráadásul Chico-t korábban viadalokon használták, mégsem vitték el gazdáitól a túlzsúfolt otthonból, amikor még tehették volna.

A helyi újságok szerint Chico-t a nő vásárolta nyolc éve, miután ex férje úgy megverte, hogy tolószékbe került. A kutyát korábban vidalaokra képezték ki, a nő pedig állandóan egy szűk ketrecben tartotta a lakásában, és Chico egész élete félelemben telt a tulajdonostól és négy gyerekétől.

Egy szociális munkás már 2011-ben próbált beavatkozni a kutya érdekében, és rávenni a családot, hogy keressenek meg egy hivatalos trénert, hiszen látta, hogy a család nem tud megbirkózni az agressziójával, amire tanították. Ennek hatására egy tréner megvizsgálta a helyzetüket, majd kérte, hogy egy állatorvos szakértő is mérje fel, vajon a család elboldogul-e az állattal. De mivel a tulajdonos nem mutatta be a kutyát a hatóságok előtt, így az ügy feledésbe ment, pedig a szomszédok folyamatosan panaszkodtak, amiért Chico egyfolytában ugatott.

– Ha lefolytattak volna egy szakértői vizsgálatot, akkor az vezethetett volna ahhoz, hogy eltiltsák anyát és fiát, hogy megtartsa ezt a kutyát– nyilatkozta Udo Möller, a város szóvivője. Azt is elmondta, hogy jelenleg vizsgálják annak a lehetőségét, hogy Chico-t egy olyan szervezetnél helyezzék el, ahol viselkedési problémákkal küzdő kutyákkal foglalkoznak. – Megnézzük, létezik-e olyan viselkedési rehabilitációs intézet, ahol el tudják érni, hogy Chico többé ne jelentsen veszélyt a környezetére. –

Heiko Schwarzfeld, a hanoveri állatjóléti szervezet vezetője szerint, ha létezik olyan hely, ami meg tudja menteni a kutya életét, akkor már csak az maradjon meg kérdésnek, hogy ki fizesse az ellátását.

A „Hagyjátok Chico-t élni” elnevezésű petíció mellett egy kisebb csapat demonstrációt is tartott, hogy ne altassák el Chico-t. Többszáz felajánlás is érkezett azoktól, akik befogadnák az állatot, sőt, már megpróbáltak betörni az épületbe, ahol jelenleg megfigyelés alatt áll az eb. A legtöbben úgy gondolják, Chico viselkedéséért kizárólag az emberek felelősek, így jár neki egy második esély.

 

Cikkajánló:

Az Egyesült Államok rendőrsége mostantól örökbe fogadott kutyákkal is dolgozni fog – főként pit bullokkal

A Lennox-mozgalom, és ami utána jön

A legnagyobb szánhúzó verseny – valójában rémálom a kutyáknak?

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: metro
Fotó: www.jerseypeeps.com

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...