Saját KB bal
Saját KB jobb

Miért nem kap valaki letöltendő börtönbüntetést, ha az ügyészség azt kér?

Újabb végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozza a Füzesabonyi Járási Ügyészség azzal a férfival szemben, aki külföldi munkavállalásának ideje alatt nem gondoskodott megfelelően az otthonában felügyelet és ellátás nélkül maradt kutyáiról, akik csont és bőrré soványodtak. De már szinte senki nem számít arra, hogy a bíróság valóban letöltendő börtönbüntetésre ítél bárkit is. Vajon miért?

A büntetett előéletű 30 éves vádlott még 2014 előtt tett szert két bordeaux-i dog fajtájú kutyára, egy hímre és egy nőstényre, melyeket kápolnai lakóhelyén tartott és gondozott egészen az év őszéig, amikor tartós munkavégzés céljából Németországba utazott.

A férfi ezt megelőzően egyedül élt a házban, így távozásával az lakatlanná vált, ám a Milán és Maya továbbra is az udvaron maradt bezárva. A vádlott mindössze annyit tett az érdekükben, hogy elutazása előtt, illetve akkor, amikor nagy ritkán hazatért, megkérte egy ismerősét, hogy a kerítésen át dobjon be néha egy kis kutyatápot abból a pár dobozból, amit alkalmanként nála hagyott. A kutyák éheztek ugyan, de ily módon az év végéig időnként még megfelelő táplálékhoz jutottak.

2015-ben azonban a gazdájuk már sem élelmet, sem ivóvizet nem biztosított a számukra. Az udvaron tengődő állatok elhelyezése nem volt megfelelő, emberrel nem találkoztak, és rendszeres állatorvosi ellenőrzésben sem részesültek. A teljes ellátatlanság miatt mindkét eb kórosan lesoványodott, medencecsontjuk és bordáik szinte átszúrták a bőrüket, mivel azokat zsírszövet egyáltalán nem fedte.

Milánt és Mayát egy helyi állatvédő alapítvány munkatársai mentették meg végül, akik észlelve, hogy emberi segítség nélkül elpusztulnának, gondoskodtak az elszállításáról és szakszerű egészségügyi ellátásáról. A Füzesabonyi Járási Ügyészség az állatok gazdáját – aki sorozatosan és többszörösen megszegte az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény előírásait – állatkínzás vétségével vádolja.

Az ügyészség kérdésünkre elmondta, hogy nincs hivatalos szabály vagy konkrét pontrendszer, ami alapján be lehetne sorolni az adott ügyeket, hogy egy állatkínzás mennyire minősül súlyosnak. Nagyon sok szempontból vizsgálják a konkrét eseteket, többek között ilyen például az elkövető személye – büntetett vagy büntetlen előéletű és meghatározó lehet az életkora az ítélet meghozatalkor. Nincs rá statisztika, de általában a fiatal elkövetőkkel szemben szokott enyhébb ítélet születni, az is sokat számít, hogy mennyi állat érintett az ügyben illetve, hogy az állat túléli-e az állatkínzást.

Sok esetben az állatkínzás vádja mindössze vétségként indul el a bírósági folyamatban, így már eleve borítékolható a felfüggesztett börtönbüntetés, mint ítélet.

 

Ezek mind itthoni esetek:

Súlyosbították a pulit vasvillával leszúró pár büntetését, de így is csak felfüggesztettet kaptak

Felfüggesztettet kapott, amiért lelőtt egy kutyát

Letöltendő börtönbüntetést kér az ügyészség a menhelyi kutyákat megverő férfi ellen

 

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: Heves Megyei Főügyészség
Fotók: nyomozati anyag
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...