Kifizeti a biztosító a megsérült vakvezető kutya kezelését, de a közlekedők gondja ezzel még nem oldódik meg

A délmagyar.hu oldalán volt olvasható, hogy a MÁV-START biztosítója kifizeti a vonatlépcsőn megsérült vakvezető kutya gyógyításának költségeit. Ennek ellenére a gond fennáll: ugyanis a MÁV szerint a vak és gyengénlátó utasok kérhetnek utas segítő szolgáltatást, csak nem fognak kapni. 

Nemrég számoltunk be róla, hogy amputálni kellett Jampi, a szegedi látássegítő labrador egyik körmét, miután az beakadt a vonatlépcsőbe. Az eset nem csak a kutya balesete miatt szomorú, hanem arra is rávilágított: az esélyegyenlőségi törvényben foglaltak ellenére a MÁV területén abszolút nem biztosítottak a feltételek, hogy a vakok és gyengénlátók valamint négylábú kísérőik önállóan utazva is biztonságban legyenek.

Terhes Tamás, Jampi kutyája végül megkapta a MÁV biztosítójának döntését: kifizetik Jampi állatorvosi ellátásának költségét, illetve a betegsége miatt kieső 45 napot napi 600 forintjával, ugyanúgy, mintha kísérőszemély lenne.

A délmagyar.hu korábban arról is beszámolt, hogy a Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete levélben érdeklődött a MÁV-START Zrt.-nél, kérhet-e vak utas segítő szolgáltatást vasúti utazáshoz, mint a mozgáskorlátozottak. A cég válasza szerint kérhet, de nem fog kapni, mert külön erre nincs felkészített dolgozó, viszont ha gond merül fel, a cég munkatársai a helyszínen segítenek.

A MÁV-START arra is hivatkozott, hogy a látássérült ember kísérője is 90 százalékos kedvezményt kap. – „A választ az országos szervezetünk jogászai vizsgálják, de mi biztosan nem fogjuk elfogadni” – mondta a délmagyarnak Ballai Anna Mária, a megyei szövetség elnöke. „A rejtett diszkrimináció iskolapéldája, hogy kérhetünk ugyan egy szolgáltatást, de nem fogjuk megkapni – miközben az esélyegyenlőségi törvény húsz éve világosan fogalmaz ez ügyben. Újabb levelet fogunk írni, és olyan válaszra számítunk, amelyben leírják, mit tudnak nyújtani, és miben várják az együttműködésünket.”

 

Kapcsolódó tartalmaink:

100 látássérültre sem jut egyetlen vakvezető kutya az országban

Látássérült gyerekeknek szóló hangoskönyvet mutatott be a NEO egyesület

Kutyánk szeme világa – 1. rész és 2. rész

 

 

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Délmagyar.hu
Fotók: Frank Yvette
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...