Saját KB bal
Saját KB jobb

Tényleg jártak kutyák az űrben?

Léteztek valójában az űrkutyák? Hogyan kerültek az űrbe és mit láthattak ott? Valóban részt vettek a világtörténelem alakításában? Két kutyát, Belkát és Strelkát 1960. augusztus 19-20-án valóban űrutazásra küldtek az akkori szovjet űrprogram keretében a Szputnyik-5 nevű űrhajó fedélzetén, akik sértetlenül földet is értek.  A látványos kísérlet hasznos adatokkal szolgált a súlytalanság vizsgálatára, és bebizonyította, hogy akár egy ember is képes túlélni az addig elképzelhetetlennek tűnő expedíciót.

Strelka egyik elbűvölő kölykét később a Szovjetunió vezetője, Nikita Hruscsov az Egyesült Államok akkori elnökének John F. Kennedynek ajándékozta. A küldemény váratlanul érkezett a Fehér Házba, de annál melegebb fogadtatásban részesült, és a Fluffy nevet kapta. Történészek szerint az ajándék és a gesztus pozitívan hatott a hidegháborús helyzetre, és segítette a kommunikációt a két nagyhatalom között. Így az űrutazó kutyák diplomáciai feladatot is teljesítettek.

Az űrben járt orosz kutyák történetéből készült rajzfilmet a Minimax mutatja be február 16-án, 17:45-kor Csillagkutyák – az űrkaland címmel.  A látványos, minden epizódban izgalmakat és tanulságokat tartogató mese a barátságról, hűségről és családi összetartásról szól.


A képen a két űrutazó kutya Strelka és Belka.

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...