Mi az a BARF?

A B.A.R.F. egy, a kutyák etetésével kapcsolatos, több vitát is kiváltó táplálási forma (Biologically Appropriate Raw Food), azaz a biológiailag megfelelő, nyers étellel történő etetés, melynek elterjedése alapvetően a tápgyártó cégek térhódítása elleni tiltakozásként indult el. 

Honnan ered?

A B.A.R.F. alapja a kutya farkastól való származásának elmélete és ebből kiindulva a farkas táplálkozásához hasonló étrend összeállítása számukra. A kutyás társadalom nagy része kizárólag táppal eteti állatait manapság, ám a kutyák háziasításának hosszú folyamatát figyelembe véve ez nem volt mindig így.


Forrás: wikimedia

Legyünk körültekintőek!

Szakértők szerint nagyon fontos szem előtt tartani, hogy a mellettünk élő kutyáink nem egyformák. Ami tehát jó az egyik állatnak, az lehet, hogy kifejezetten árt a másiknak.
A helytelen vagy az egyoldalú táplálás sok betegségnek lehet forrása, így az alapérdeklődés mindenképpen szükséges a gazda részéről. Aki ezt nem tudja biztosítani, annak inkább egy magasabb kategóriás tápot ajánlanak. Állatgyógyászatilag, a kutya egészségének szempontjából hatalmas lehetőség van a B.A.R.F. etetésben, ha tisztában vagyunk vele, hogy milyen életszakaszban, milyen élettani helyzetben, egészséges vagy beteg ebeknél milyen étrendre van szüksége az állatnak. Emellett természetesen a gyógynövények és egyéb hasznos, természetes táplálék kiegészítők is nagy hasznunkra vannak.


Forrás: Káldi Szilvia

________________________________________________________________________Tudtad?

A BARF egyik alap „kelléke”, a kókuszreszelék hatásos kullancs ellen, mert laurinsavat tartalmaz (antibakteriális, gombaölő, élősdi ellenes) amit utálnak a vérszívók, plusz jó rostforrás.
___________________________________________________________________________________

 

 

Figyeljük kutyánkat!

A B.A.R.F. étrend lényege többek között az, hogy képesek vagyunk egy egyénre szabott étrendet kialakítani kutyáink számára. Még egy egészséges kutya is másfajta táplálékellátást igényel egy-egy adott élettani állapotában (pl. növendék, vemhes, szoptató, idős), nem beszélve arról, amikor megbetegszik. A megetetendő eledel összetevőinek és beltartalmának patikamérlegen történő méricskélése helyett inkább a kutyát kell szemmel tartani – ha egészséges, kondíciója megfelelő (tehát nem kövér, de nem is sovány), szőre fényes és tömött, bélsara normális, kedve jó, és a fajtájára jellemző viselkedésformákat mutatja, biztosak lehetünk benne, hogy jól etetjük.

Szeretnénk mindenki figyelmét felhívni arra, hogy mielőtt bármely etetési formát választanátok kutyáitok számára, feltétlenül keressétek fel állatorvosotokat.

 

További alternatív táplálási technikákról is olvashattok itt.

Ezeket a cikkeket ajánljuk még:

A kutyáknak is szüksége van természetes vitaminokra

Trendi étrendek, divatos diéták

10 veszélyes étel, amit ne etess meg a kutyáddal

 

 

(kutyabarát.hu)

Segítségünkre volt: Káldi Szilvia
Fotók: Káldi Szilvia, wikimedia, pixabay
Kezdő fotó: Káldi Szilvia

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...