Vakvezető kutyák képzése egy kiképző szemével

„A vakvezető kutya nem olyan, mint egy taxi, ahol bemondjuk a címet és a kutya oda vezet.” – Április 27-e a Vakvezető Kutyák Világnapja. Vak, alig-, vagy gyengénlátó embertársaink nap mint nap életüket bízzák négylábú segítőikre, sokan kutyájuk nélkül egyáltalán nem boldogulnának, és ki sem tudnának mozdulni otthonukból. A Vakvezető Kutyakiképző Iskolák Világszövetségének javaslatára, 1994 óta minden év április 27.-én emlékezünk meg ezekről a nagyszerű munkakutyákról.

Vakvezető kutyának azonban nem minden kutya alkalmas, ezért annak, aki ilyen segítőkutyák képzésére adja a fejét, rendkívüli felelősség nyomja a vállát. Rajta múlik, hogy a kiskutyát megfelelően szocializálja, speciálisan képezze és alaposan felkészítse az előtt álló feladatok teljesítésére. 

A kutyák kiképzése hosszadalmas és rendkívül költséges, amit az erre jogosult szervezetek, alapítványok állami támogatás nélkül, gyakorlatilag önerőből kénytelenek finanszírozni.

A Vakvezető Kutyakiképzők Országos Egyesületének alapítói között volt Lakatos Krisztina és Paróczai József, akik a Paróvári Kennel név alatt igyekeznek a látássérülteknek segítséget nyújtani azzal, hogy európai színvonalú kutyákat képeznek.

  

A vakvezető kutyák képzéséről, a nehézségekről, és ennek a munkának a szépségeiről kérdeztük Lakatos Krisztinát.

Kutyabarát.hu: Hogyan kezdődött, mióta képeztek kutyákat?

Lakatos Krisztina: Mindketten gyerekkorunk óta kutyakiképzéssel foglalkozunk, eleinte őrző-védő-, és sportkutyákat képeztünk. Természetesen az első időkben, a tanulás, majd a munka mellett hobbiként, aztán 1989-ben lehetőség nyílt  Csepelen a Vakvezető Kutyakiképző Iskolán hivatásos kutyakiképzőként a kiképzés más területét is megismerni.

Kutyabarát.hu: Mi motivált arra, hogy vakvezető kutyákat képezzetek?

Lakatos Krisztina: Eleinte a kiképzésben rejlő új kihívások motiváltak, majd menet közben egyre több látássérült emberrel kerültünk kapcsolatba,ennek köszönhetően fontossá vált, hogy segíteni tudjunk a kutyára váró látássérülteken.  Megtapasztaltuk, hogy milyen nagy segítség egy kutya és milyen nagy a várólista, ezáltal felértékelődött az a munka, amit eleinte a kutyákhoz való vonzódás motivált.

Kutyabarát.hu: Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy kiskutyának ahhoz, hogy vakvezetővé válhasson?

Lakatos Krisztina:  A vakvezető kutyának alkalmas egyedek magas elvárásoknak kell, hogy megfeleljenek. A megfelelő vakvezető kutya középtermetű, szőrzete könnyen tisztántartható, megfelelő fizikai állóképességgel rendelkezik, örökletes betegségektől mentes, kiegyensúlyozott idegrendszerű, szolgálatkész, könnyen teremt kapcsolatot az emberekkel, agresszivitástól mentes. Az őrző és a védő ösztön megléte nem kívánatos.

Kutyabarát.hu: Milyen fajtájú kutyák a legalkalmasabbak erre a munkára?

Lakatos Krisztina: A kritériumoknak leginkább a retriever fajták felelnek meg, azon belül is a leggyakrabban a labrador retrieverből lesz vakvezető kutya. A retriever rövid idő lefutása alatt kiszorította a korábban ezen a területen is szívesen használt német juhászkutyát, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy a gazdaváltást különösebb lelki törés nélkül átvészelik, nem annyira „egygazdásak”, mint általában a német juhászkutyák. Ennek a tulajdonságnak az előnyei a vak gazdához kerülés, és az összeszoktatás nehézségeit nagyban megkönnyítik.

Kutyabarát.hu: Honnan kerülnek Hozzátok a vakvezető tanoncok?

Lakatos Krisztina: Leginkább saját tenyészetünkben született kölyköket fogunk kiképzésbe. Elsősorban kiképzéssel foglalkoztunk, de mivel nehezen találtunk vakvezető munkára alkalmas egyedeket, így 20 évvel ezelőtt kezdtük el tenyészteni a labrador retriever fajtát. Kifejezetten szem előtt tartva a fajtára jellemző viselkedés megtartását és az örökletes betegségek kiküszöbölését.

Kutyabarát.hu: Hogyan zajlik egy kutya kiképzése, mit kell elsajátítania? Mennyi időbe telik, amíg egy alkalmas kölyökből vakvezető lesz?

Lakatos Krisztina: A szűrővizsgálatok és az alkalmassági tesztek elvégzése után, egy éves kor körül kezdődik a kutyák tényleges kiképzése. Az alapfegyelmezettséghez tartozik, hogy a kutya a gazda parancsának feltétlen engedelmeskedjen: ül, fekszik, minden körülmények között visszahívható, lábhoz jön, helyben marad.

Nyugodtan viseli a vezetőhámot és a felszerszámozást. A vezetőhám a kutya munkaruhája. Amikor ezt viseli, akkor „működik” úgy, ahogy egy vakvezető kutyának kell. A gazda bal oldalán, a vezetőhámon keresztül, enyhe húzással, normál tempóban vezet. Munka közben semmiféle külső inger nem vonhatja el a kutya figyelmét (pl.: menekülő macska, kerítés mögött ugató kutya, madarak, vagy más egyéb állatok, illetve a járókelők, akik kedvesen szólnak hozzá, esetleg etetni próbálják stb.).

A vezetőhám levétele után normális, jól fegyelmezett családi kutyaként viselkedik.

Egy jól szocializált kutya kiképzési ideje 6-8 hónap. Ezalatt megtanulja, hogy minden körülmények között a járdán vezeti a gazdáját, olyan módon, hogy az útjukba kerülő akadályokat úgy kerüli ki, hogy a gazda is kényelmesen elférjen. Ha erre nincs mód, akkor az akadályt megállással jelezve, úgy kerüli ki, hogy a lehető legrövidebb úton visszatérhessen a járdára és az eredeti irányban folytatják az útjukat. A járdán, a megadott vezényszónak megfelelően halad előre, jobbra, vagy balra.

Nem csak az oldalirányú akadályokat, hanem az ún. magas akadályokat, pl. állványzat, nyitott ablak, faág, stb., ami alatt a kutya kényelmesen átsétálna, 2 m magasságig jelzi. A szintkülönbségeket megállással jelzi, ilyen például a járdaszegély, vagy bármilyen egyéb egyenetlenség.

A kiképzés 2. felében a kutya megtanulja a  gazdája számára szükséges, az útvonalukban előforduló tárgyak megkeresését és annak jelzését, mint pl.: ajtók, lépcsők, padok, megállók, tömegközlekedési eszközökre való le-és felszállás, lift, ülőhely, zebra, bank automata stb.

Kutyabarát.hu: Hol történik a kutyák kiképzése?

Lakatos Krisztina: A vakvezető kutyák képzése életszerű helyzetekben a városban történik, ahol lehetőségük van a kutyáknak megismerkedni minden olyan szituációval, amellyel a munkája során találkozhatnak majd.

Kutyabarát.hu: Mi az, amit talán a legnehezebb megtanítani a kutyáknak?

Lakatos Krisztina: Szerintem az „értelmes engedetlenség”, amikor a kutyának felül kell bírálnia a gazda parancsát.
Úttesten való átkelésnél a gazda utasítására indul el a kutya és a lehető legrövidebb úton vezeti át a gazdáját a szemközti járdára. A jelzőlámpát a kutya nem érzékeli, függetlenül a piros, vagy zöld jelzéstől megáll a járda szélén, mivel az egy vak ember számára akadály, és várja a gazda parancsát az átkelésre. A nem látó ember a forgalomban résztvevő járművek zajából nagyrészt meg tudja ítélni, hogy áthaladhat-e. Amennyiben nem biztos a dolgában, látó segítségre szorul. Ha a gazda nem jól ítéli meg a forgalom helyzetét és parancsot ad az átkelésre, miközben egy jármű veszélyes közelségben van, a kutya megtagadja a parancsot. Ezt hívjuk értelmes engedetlenségnek. Ez a kiképzés egyik legnehezebb pontja, mivel a kutyát feltétlen engedelmességre képezzük, és ilyen esetekben mégis felül kell, hogy bírálja a gazda parancsát.

Kutyabarát.hu: Milyen elvárásoknak kell megfelelnie annak, aki vakvezető kutyát szeretne?

Lakatos Krisztina: A vakvezető kutya nem olyan, mint egy taxi, ahol bemondjuk a címet és a kutya oda vezet. Elengedhetetlen követelmény a gazda felé, hogy jól ismerje a környezetét, jól tudjon tájékozódni. Mielőtt kutyát kapna, lehetőleg vegyen részt egy rehabilitációs tréningen, ahol szakemberek segítségével megtanulja a tájékozódást, a fehérbot használatát, stb., mert a kutya az ő általa megadott útvonalon fogja őt balesetmentesen elvezetni.

Tehát a gazda irányításával vezet a kutya, és a gazda által ismert terepen nyújt megbízható segítséget. Ez nem azt jelenti, hogy a kutya csak előre betanult útvonalon tud dolgozni, de ha  a gazda nem tudja, hogy éppen hol van, vagy merre tart, akkor látó segítség igénybevétele szükséges.

Kutyabarát.hu: Követitek-e az általatok képzett kutyák sorsát?

Lakatos Krisztina: Az általunk képzett kutyák munkáját nyomon követjük  az utógondozási programunk keretében.

Kutyabarát.hu: Mennyibe kerül átlagosan egy kutya képzése, és miből finanszírozzátok?

Lakatos Krisztina: Egy vakvezető kutya, valamint képzése, vizsgáztatása és utógondozása kb. 2 millió Ft. költséget jelent. Ezt az összeget különböző felajánlásokból igyekszünk előteremteni. A vakvezető kutyakiképzés mellett labrador tenyészetet tartunk fenn és kutyák panzióztatását, képzését is vállaljuk, valamint egy állatorvosi rendelőben dolgozom asszisztensként. 

  

  

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

Fotók: Paróvári kennel
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...