Saját KB bal
Saját KB jobb

Ha elviselhetetlen a szomszéd kutyájának ugatása

Sok lakó életét megkeseríti a szomszédban folyamatosan ugató házi kedvenc, s komoly konfliktusokhoz vezethet, ha a gazdi meg sem próbál tenni ellene. Mit lehet tenni, ha már elviselhetetlenné válik a helyzet? Van megoldás? 

Egy ilyen helyzetben szinte mindig a kutya a legkevésbé érintett, annak ellenére, hogy ő a konfliktus forrása.

Egy Budapest közelében fekvő nyaralóövezetben „estek egymásnak” a szembeszomszédok. Egy foglalkozásukból kifolyólag éjjel dolgozó és napközben pihenő házaspár azt nehezményezte, hogy a szemközti ház nagytestű kutyája állandóan hangosan ugat, így nyugalmuk ellehetetlenül. Noha a házaspár panasszal élt a helyi jegyzőnél az ügyben, egy olyan kereskedelmi forgalomban kapható ún. ultrahangos készüléket is felszereltek kerítésükre, amely működésével „átneveli” a kutyát. A készülék gyártója ugyanis azt ígéri, hogy a sértő hang miatt az ugatás megszűnik – írja a Híradó.hu

A kutyatulajdonos ugyanakkor azt állítja, hogy a készülék hatásköréből kedvence nem tud kitérni, azóta folyamatosan levert és depressziós az állat, ezért ő is panasszal fordult a jegyzőhöz és kéri az eszköz eltávolítását.

Mit tehetnek a felek, ha elmérgesedik egy szomszédvita?

A fenti eset egy életszerű példa arra, hogy folyamatos kutyaugatás megkeserítheti a szomszédok életét. Amennyiben nem sikerül békésen rendezni a problémát, megbeszélni a szomszéddal, hogy mások életére is legyen tekintettel, akkor igénybe lehet venni a törvényes lehetőségeket.

A települési önkormányzatnál kell bejelentést tenni és birtokvédelmet kérni. Az önkormányzat illetékese helyszíni szemlét tart, felméri a kutya tartási körülményeit, s amennyiben azt állapítja meg, hogy a kutya tartása ellehetetleníti a szomszédok lakhatását, a gazda kötelezhető, hogy oly módon helyezze el a kutyáját, ami a környékbeli lakók nyugalmát nem zavarja.

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: hirado.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...