Saját KB bal
Saját KB jobb

Bamse, a második világháborús hős eb a norvég szabadság szimbólumává vált

Bamse, a bernáthegyi a második világháborúban szolgált, és gyorsan híressé vált hősies tetteiről. Nem csak tengerészek életét mentette meg, de képes volt verekedő férfiakat szétválasztani, és olykor még vissza is kísérte a hajóra a részeg katonákat a kocsmából.

 

 

 

Az eb egy norvég hadihajó, a Thorod legénységéhez tartozott, amely Norvégia megszállása után sikeresen átjutott az Egyesült Királyságba 1940-ben. Bamse, akinek neve norvégul macit jelent, a hajó fedélzetén élt, és igencsak komolyan vette feladatkörét. Őrt állt a fegyveresek mellett, még akkor is, ha támadás érte őket, vakmerősége miatt kapott egy különleges sisakot is, hogy megvédje egy esetleges sérüléstől.

Bamse állítólag képes volt azonnal észrevenni, ha egyetlen tengerész is hiányzott a hajóról, kettőjüket meg is mentette. Egyiküket egy késsel támadó emberrel szemben védte meg, másikuk pedig a vízbe esett, de a hős kutya kimentette. Cserébe tiszteletük jeléül a hajó kapitánya hivatalosan is a legénység tagjává nyilvánította.

Képes volt lenyugtatni az egymással veszekedésbe majd verekedésbe keveredő legénységet pusztán azzal, hogy a vállukra tette a mancsát és hozzájuk bújt. A katona társait akkor is elkísérte, amikor a szárazföldre léptek, és képes volt bárhonnan – főként a kocsmákból – visszakísérni őket a fedélzetre.

Később Bamse már a norvég királyi tengerészet hivatalos kabalája és az ország szabadságának szimbóluma lett. Sajnálatos módon 1944. július 22-én egy végzetes szívrohamban elhunyt.

A legteljesebb tisztelettel temették el, az eseményen több száz norvég tengerész, szövetséges katonák és gyerekek vettek részt. 2006-ben állítottak neki szobrot (Fotó: Royal Navy), majd később egy méretarányos szobrot is kapott Montrose-ban, ott horgonyzott a hajó, mikor elpusztult.

Utólag kitüntették azért az odaadásért, amit hivatása és szolgálata iránt mutatott. A norvég királyi tengerészet minden 10 évben rendez egy megemlékezést az emlékére és tiszteletére.


Tudtad? A második világháborúban többmillió állat pusztult el, Németországban például két hónap alatt 179,000 lovat vesztettek. Nagy Britanniában is pusztított a kisállat holokauszt, ahol nagyjából 750,000 háziállatot, főként kutyát és macskát öltek meg saját tulajdonosaik, miután a kormány figyelmeztette őket, hogy altatás vár rájuk – erről bővebben itt olvashattok. Nagy Britannia egyébként több mint 200,000 állatot használt, beleértve a lovakat, macskákat, egereket, szamarakat, galambokat és rókákat is.


 

Kapcsolódó tartalmak:

A vietnámi háború kutyái

A tragikus angol kisállat-holokauszt

Kutyák az első világháborúban

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: metro
Fotók: PA
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...