Saját KB bal
Saját KB jobb
internet függőség veszélyei

A szakértők figyelmeztetnek: minél több időt töltünk telefonunkkal, annál inkább romboljuk kutyánkkal való kapcsolatunkat

Nem győznek figyelmeztetni a modern világgal foglalkozó tudósok: túl sok időt töltünk saját életünkből azzal, hogy az internetet vagy a közösségi média oldalakat görgetjük telefonunkon. A magányosság egyetlen oka mi magunk vagyunk, fel sem nézünk, nem értékeljük a körülöttünk lévő valós világot. Mindez azonban nem elég, hogy abbahagyjuk, amit teszünk. Talán a következő indok már elég lesz néhányunknak: amikor több időt töltünk a telefonnal, mint kutyánkkal, az árt a kapcsolatunk erősségének.

Az internet függőség veszélyei

internet függőség veszélyeiHa megértjük, hogy szeretteinknek, köztük kutyáinknak szomorúságot okozunk azzal, hogy nem velük, hanem egy elektronikai kütyüvel töltjük az időnket, akkor talán az végre változásra sarkall majd bennünket. Ugyanis ezzel az elvesztegetett idővel roncsoljuk a köztünk kialakult kapcsolat erősségét, kedvencünkben a magány és az elszigeteltség érzését alakíthatjuk ki. Ez pedig később bizony depresszióhoz és viselkedési zavarokhoz vezethet.

– A mobiltelefonunk megszállottai vagyunk – nyilatkozta Iain Booth, a VetUK alapítója, sürgősségi állatorvos. – Azonban ez a készülék függőség veszélyezteti a háziállatokkal való kapcsolatunkat – elsősorban a kutyákkal való kapcsolatunkat, kisebb mértékben a macskákkal szemben. – Ennek elsődleges oka, hogy a kutyák falka állatok, sokkal inkább függnek tőlünk. – Hogy megértsük az egész lényegét, meg kell értenünk, hogy kutyáink hogyan lépnek velünk interakcióba mind fizikailag mind mentálisan. A kutya egy szociális lény, egy falkaállat, az embert pedig vezetőjének tartja. Mindenben tőlünk függ, és ha visszaveszünk a kapcsolat erősségéből, akkor azt kedvencünk meg fogja érezni. A kutyák folyamatos visszajelzést és kölcsönhatást igényelnek, le akarnak bennünket nyűgözni. –  

internet függőség veszélyei

Kutyánk életét is tönkreteheti

Ha kutyánk keresi a társaságunkat, visszajelzést vár, de mi elfordulunk tőle, akkor az gondot okozhat a kapcsolatunkban. Ha pedig ezt folyamatosan megtesszük, heteken, akár hónapokon keresztül, akkor valóban viselkedési problémákat eredményezhet. Ha belegondolunk, egészen egyszerű a gondolatmenet: ha kutyánk a figyelmünket kéri, de mi visszautasítjuk, akkor az hosszú távon összezavarja, és szorongóvá teszi.

Természetesen személyiség függvénye is, hogy melyik eb hogyan reagál a megváltozott helyzetre. Van, aki türelmesen kivár, amíg a telefont bütyköljük, de lesznek olyanok is, akik zavarukban például a rombolás jól bevált módszeréhez fognak folyamodni, hogy újra felhívják magukra a figyelmet. internet függőség veszélyeiAz is lehet, hogyha mi nem szentelünk neki elég figyelmet, akkor más emberek vagy kutyák felé fog fordulni, és nem feltétlenül jószándékkal.

Ha nem törődünk kellő mélységben kutyánkkal, joggal fogja azt gondolni, hogy semmilyen helyzetben nem kell a szavunkra figyelnie, hiszen mi is így tettünk vele. Az eltávolodás ilyenkor elindul, és ha hagyjuk idáig fajulni a kapcsolatot, kedvencünknél hamarosan akár  a depresszió jelei is mutatkozhatnak.

A legjobb lépés, amit tehetünk, hogy hanyagoljuk az elektronikai környezetet, és forduljunk újra kutyánk felé, hiszen nem lesz velünk örökké. Hagyjuk a telefont a zsebünkben, mert nem éri meg lemaradni a valós pillanatról, hogy a megörökített pillanatot kiposztoljuk a közösségi falunkra.

 

Ezeket is ajánljuk:

10-ből 1 kölyökkutyáról szinte azonnal a megvásárlás után lemondanak új tulajdonosai

Kutyád is lehet depressziós

17 jel, ami arra utal, hogy kutyád komoly stresszt él át

(kutyabarát.hu)

Forrás: metro

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...