Saját KB bal
Saját KB jobb

Miért veszi ki a kutya a táljából az ételt és viszi el valahova máshova

Néhány kutyának nincs vele gondja, hogy megossza a tálját egy másik ebbel, de gyakran előfordul, hogy egy-egy állat szinte elmenekíti az ételét a tálból, akkor is, ha soha semmi nem veszélyezteti, még másik kutya sincs a közelében. A választ valószínűleg a farkassal közös ősi ösztönökben kell keresni, de más magyarázatok is futnak már a jelenséggel kapcsolatban.

 

Közös életünk legnagyobb részében úgy tekintünk kutyánkra, mint teljesen átlagos családtagunkra, szinte, mintha ember lenne. De mégis van pár olyan húzása, ami egyszerre furcsa, idegen és megmagyarázhatatlan. 

Az egyik ilyen az, amikor szépen feltálaljuk a jól megszokott táljában a vacsoráját, majd ő falatonként elviszi máshova és ott eszi meg. Amikor ilyennel találkozunk, jusson eszünkbe, hogy maradt még kapcsolódás az ősi ösztönökhöz.

A természetes élőhelyen kell keresni a választ?

A többezer éves háziasítás és a többszáz éves tenyésztési folyamat sem tudott minden ösztönt végleg kiölni belőlük. A vadonban rengeteg harcot kell megvívniuk az állatoknak az élelemért, nem csak a megszerzéséért, de a megtartásáért egyaránt. Amit látunk saját kutyánknál, az pedig nem más, mint az a jelenség, hogy ha egy farkas nem kíván harcba keveredni a többiekkel, akkor egyszerűen fogja az adagját – vagy amennyit elbír egyszerre a szájában – és biztonságos helyre menekíti.

Természetesen ez gyakoribb olyan otthonokban, ahol egynél több kutya él a családdal, de ugyanúgy előfordul ott is, ahol egyke kutyát nevelnek. Sajnos a kevésbé szocializált állatoknál ez a fajta viselkedés sokszor agresszióval is együtt jár, kész akár harapni is, ha bárki közelít felé. Szerencsésebb esetben a gazdival szemben nem vetemedik ilyen döntésre, de az ősi üzenet maga egyértelmű: ne nyúlj a kajámhoz, mert megjárod. 

A háziasított ebek azért arra is figyelnek, hogy továbbra is szemmel tarthassák a tálban maradt többi ételt, így általában nem viszik messzire a falatokat.

Vagy inkább a közösségi evés az ok?

Egy másik felfogás inkább a családtagsággal magyarázza a jelenséget: a kutyák olyannyira közösségi lényekké váltak, hogy azért viszik be például a nappaliba az ételüket, hogy a család közelében legyenek még evés közben is, ahelyett, hogy magányosan ennék meg odakint.

Vagy a fém tál?

Egy harmadik teória pedig a fém edényekkel magyarázza a jelenséget: a ma használt kemény fém edényekből inkább kiveszik az ételt, mert nem szeretik a hangját, ahogy a tál és a keményebb darabok vagy a foguk összeütődik.

Ha nem jár együtt agresszivitással, ennek a viselkedésnek egyébként nem kell nagy feneket keríteni – maximum a szőnyeg látja kárát.

 

Még többet az ősi ösztönökről:

A kutyákból kiveszni látszik az egymással való együttműködés ösztöne

Miért kaparják a földet a kutyák a dolguk végeztével?

Miért bámul bennünket kutyánk, miközben kakil?

A kutyák mára kevésbé békülékenyek, mint a farkasok

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: mercurynews

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...