Saját KB bal
Saját KB jobb

Valaki nem érti, miért tartasz kutyát? – ezt a 17 okot sorold fel

Gazdiként nem kérdés, hogy kutyánk minden nap fényt hoz az éjszakánkba. Azonban sokszor találkozunk olyan emberrel, aki egyszerűen nem érti, mi a jó abban, hogy kutyatulajdonosok vagyunk. Napestig sorolhatnánk az okokat, de ez a 17 éppen elég lesz – annak pedig, akinek még többre lenne szüksége, egyszerűen nem kell kutyát tartania.

 

1. Drámai módon emelik a hangulatunkat

Amellett, hogy már 30 percet a kutyánkkal töltve csökkentjük a stresszt és növeljük a boldogság szintünket, de bizonyított tény, hogy a kutyával való játék növeli az agyunk dopamin és szerotonin szintjét, amelyek mindegyike az öröm és nyugalom központunkkal áll kapcsolatban. Az, hogy hihetetlenül vicces helyzeteket képesek produkálni, már csak hab a tortán.

 

2. Csökkentik a szív megbetegedéseket

A szív- és érrendszeri megbetegedések a vezető halálozási okok közé tartoznak világszerte: 2016-ban Európában a halálozási okok 45%-át tették ki. A kutya jelenléte – főleg az egyszemélyes háztartásokban és az időseknél  – azonban pozitívan hat a társadalmi elszigetelődésre, az általános jóllétre és a fizikai aktivitásra, csökkenti a vérnyomást és a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

 

3. Megóvják a gyerekeket az allergiás megbetegedésektől

Nem csak az asztma előfordulását csökkenti, de a különböző bőrbetegségekben is segítségükre vannak a kisebbeknek: az ekcéma is kevésbé gyakori a kutyás háztartásokban, pedig az egyik leggyakoribb megbetegedés a kicsik között. Minden gyerek megérdemelne egy ilyen barátot!

 

4. Javítják a fizikai állapotunkat

Ha nekik igényük van a napi mozgásra, akkor nem engedhetjük meg magunknak a lustulást: minden napra megvan a szükséges sport, fizikai és szellemi felfrissülés.

 

5. Gyorsabban gyógyulunk fel a betegségekből

Mind immunrendszerünk erősebb, mind a motivációnk más: a kutyatulajdonosoknak eggyel több okuk van hamar talpra állni.

 

6. Kitűnő segítő állatok

Ha segítségre szorulunk, akkor is ők lesznek a lehető legjobb választás: rengeteg feladatra ki lehet képezni őket, miközben tökéletes társaink is egyben.

 

7. A kutyás gyerekek kevesebbet hiányoznak a közösségből

Nem csak nagyobb ellenálló képességüknek köszönhetik, nem is csak a hasznos elfoglaltság megtanulásának, de a kutyák segítenek szorosabb kapcsolatokat kialakítani, magabiztosabbakká teszik a gyerekeket és csökkentik a szorongást. Minden tinédzsernek erre lenne szüksége.

 

8. Még egy ok a gyerekeseknek

Egyre több a túlsúlyos és a különböző mentális betegségekkel küszködő gyerek, ami később komolyabb problémákhoz vezethet. A kutyák azonban segítik a kommunikációt, szó szerint megtörik a jeget, ami csökkenti a szociális szorongást. Mivel a kutyáknak kiváló kommunikációs képességük van, ez fejleszti a gyerekek érzelmi intelligenciáját. Azok a hét-nyolc éves gyerekek, akiknek van kutyájuk, sokkal magasabb önbizalommal és önbecsüléssel rendelkeznek.

 

9. Az ember legjobb barátai

10-30 ezer évre nyúlik vissza közös utunk, fejlődésünk. Hatással vagyunk egymásra és hasonulunk is egymáshoz. Az egyik állat a közül a kevés közül, aki minden körülmények között bennünket választ bárkivel szemben.  

 

10. A fél világot átutaznák értünk

Lassie se volt kutya, de a leghíresebb mégis Bobbie, a csodakutya, aki több mint 4500 kilométert tett meg, hogy visszatérjen családjához, amikor véletlenül elveszett.

 

11. Kitűnő őrzőink

Családunkat és értékeinket az életük árán is megőrzik, akár külön tanítás nélkül is. Nem csak házőrzőként állják meg a helyüket, hanem valóban képesek lennének életüket adni értünk.

 

12.  Emelik szociális életünket

Nem csak idős korban lehet fontos, hogy folyamatosan kapcsolatban maradjunk a bennünket körülvevő világgal – mindegy, hány évesek vagyunk, kutyánk biztosítani fogja, hogy folyamatosan emberek vegyenek körül bennünket. Ahogy telik az idő, még inkább fontossá válik a táras kapcsolat: arra is van megoldás!

 

13.  Nincs unalmas pillanat

Volt már olyan, hogy kutyásként otthon ültünk, és azon gondolkodtunk, mit is csináljunk? Ugye, hogy nem. Nem csak állandó elfoglaltságot jelentenek, de állandó társaságot és állandó szórakozási lehetőséget is.

 

14. Talán egyszer még életünket is megmentik

Annyi történetet hallani a nagyvilágból, ahol egyedül a kutyának köszönheti valaki az életét. Legyen az egy baleset vagy lelki felépülés: tény, hogy kedvenceink minden nap megmentenek bennünket egy kicsit. Még azt is kiszagolják, ha betegek vagyunk.

 

15. Stresszelünk a munkahelyen? Na mi a megoldás?

Annyi cikket tudnánk ide linkelni, hogy több oldalt is kitennének. Ma már nem kérdés, hogy a kutya jelenléte a munkában növeli a hatékonyságot, a megtermelt profitot és elégedettebbé teszi a munkavállalókat. Példának az Amazon cég munkahelyét hozzuk, a maga 6,000 kutyájával.

 

16. Menőbbek vagyunk kutyástól!

Erős, magabiztos felnőttként nézhetünk a világgal szembe, hiszen naponta gondoskodunk valakiről, aki nem tudja ellátni magát. Felelősség, türelem, önzetlenség – mind mind megerősít bennünket. Ja, és azt nem mondtuk még, hogy a kutyák sokkal vonzóbbá teszik a megjelenésünket, és a párkeresésben is erős befolyással vannak választásainkra.

 

17. Van még kérdés?

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: barkpost

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...