Saját KB bal
Saját KB jobb

Amikor a kutyád rájön, hogy már nem ő az egyedüli gyereked

Amikor már az utolsókat rúgjuk, és kisbabánk lassan megszületik, akkor is kötelességünk odafigyelni: áldott állapotunk nem áldatlan-e kutyánk számára. Valószínűleg azt is elmulasztottunk megkérdezni tőle: ő vágyott-e egyáltalán „kistestvérre”, akinek csak két lába lesz, és még fellökni sem szabad. Mike Levad fotós megörökítette egy kisbaba hazatértét, de a család boston terrierje bizony teljesen ellopta a show-t.

 

# Úristen, honnan jött ez az izé?

 

# Szóval… ez… itt marad?!

 

# Engem senki sem kérdezett, hogy ez így ok-e nekem

 

# Hát, azt hiszem, én lettem az idősebb testvér, nincs itt már mit tenni…

Komolyra fordítva a szót

Dr. Varga József véleménye szerint azért, mert jön a baba, nem kell ész nélkül elajándékozni az állatainkat. Mindenkinek más a viszonya a kutyájával. Nem lehet, és nem is kell elvárni, hogy a kapcsolatot lazábbra fűzze a gazdi, főleg egy lakásban tartott kutyával szemben, ahol szoros az együttélés. Ha annyira nagy a szerelem, hogy a pocakos kismama akár egész nap simogatja kutyusát, akkor is inkább helyes megoldást jelent a gyakori kézmosás, mint az elválás.

– Kár lenne a kutyáért, hiszen kiküszöbölhető problémákról van szó. Egy szűrővizsgálattal meg lehet nézni, hogy egy ember átesett-e azokon a potenciális fertőzéseken, ami esetleg a babára veszélyes lehet. Amennyiben igen, akkor védetté válik ezekkel szemben, ha pedig nem, akkor egy tisztességes távolságtartással elkerülhető a baj. De ez nem azt jelenti, hogy az állatoktól kell megszabadulni.

Főleg a terhesség elején az együttalvást és a kutya piszkának eltakarítását igyekezni kell kerülni. Ha nem akkor lett kutyája a kismamának, mikor terhes lett, hanem már előtte is volt, akkor különösebb dolga nincs, csak várni a babát, és kicsit óvatosabban szeretni az eddig szeretetteket. –

Az állatorvos szerint egy normális kutyatartás mellett nem kell semmilyen kockázati tényezővel számolnunk. Ha eddig megfelelően gondoztuk kutyánkat és környezetünket, akkor nincs sok teendőnk. De azért akad pár jó dolog is, amit ha eddig mi végeztünk, most végre nyugodtan áttolhatjuk rokonainkra.

– Kesztyűben megoldható, akinek esetleg nincs segítsége, de lehetőleg a családtagok mindenképp vállalják át a kutyapiszok eltakarítását vagy az etetőtál elmosását.

A mindennapi, erős kontaktust igénylő feladatokat, mint a kutyafürdetést, a parazitamentesítőket, vagy a gyógyszerek beadását lehetőleg ne a terhes kismama végezze.

Érdekes, hogy aki allergiás a kutyaszőrre, de ennek ellenére tud kutyát tartani, az allergia mértéke a várandósság alatt megváltozhat. Azonban ezt is elkerülhetjük a rendszeres kézmosással, és hogy a kutya simogatását nem fokozzuk. –

Sokan félnek, de az állatorvos szerint le kell szögezni: a tévhitekkel ellentétben a toxoplazmózis fertőzésnek semmi köze a kutyákhoz, nem tudjuk tőlük elkapni. Ahogy mondja: a terhesekre igazán semmi sem veszélyesebb, mint más emberre. A személyes higiéniát betartva nem kell tartani semmitől.

– Ehhez persze az szükséges, hogy a kutya megfelelően legyen kezelve bolha, kullancs, féreg és egyéb paraziták ellen. Természetesen a rendszeres oltás is elengedhetetlen, de ez nem csak a kismamák melletti állatoknak kötelező, hanem a hétköznapi életben is. A kockázatot nem fokozzuk, ha ezek szerint járunk el, de természetesen egy kismama melletti kutyát nem illik az erdőn-mezőn, vagy vidéken sok, ridegen tartott háziállat között szabadon engedni. Azért olyan csúnyaságoktól, mint a disznó dagonyája, távol tartandók kedvenceink. –

 

Ha még érdekel a téma:

A világ legcukibb nagytesója árnyékként követi a család kisbabáját

Emberek, akiket arra kértek, szabaduljanak meg kutyájuktól

Ugatásával mentette meg állapotos gazdáját és a babát

5 jel, amiből a kutyád tudhatja, hogy kisbabát vársz

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás:buzzfeed

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...