Saját KB bal
Saját KB jobb

A nagy – Legyen-e kutyám – lista

Kutyát tartani több mint fantasztikus érzés. De mielőtt fejest ugranánk a jóba, fontos, hogy megfontoljuk, vajon mindenre felkészültünk-e, és valójában kell-e nekünk egyáltalán kutya. Vegyük végig!

 

Előre meg kell hozni a döntést: az elkövetkezendő 10-5 évben lesz-e időnk, pénzünk és energiánk minden nap ellátni egy önmagát ellátni képtelen élőlényt: gondoskodni a vízről, megfelelő táplálékról, mozgásról, állatorvosi ellátásról. Sajnos számos példát látunk környezetünkben a felelőtlen pénzügyi vagy közösségi döntésekre, ahol sokan egy kutyával nem örök életére számolnak. Úgyhogy nem győzünk segítséget nyújtani ahhoz, hogy a döntés meghozatala ELŐTT gondolják végig a leendő gazdik a kihívást, ami rájuk vár.

Miért szeretnél kutyát?

Indokot mindenki tud mondani, ezek közül azonban vannak egyértelműen jó és kevésbé jó okok. Íme néhány.

A jók:

– Barátság – a kutyák a család szerves részei, társak, barátok a mindennapokban. Szeretetteljes, szoros kapcsolat alakítható ki velük, ami mindkét felet elégedettséggel tölti el

– A gyermeki felelősség és egészség javítása – Csak a gyerek kedvéért soha, de azért, hogy a gyerek felelősebb, magabiztosabb és egészségesebb legyen, érdemes megosztani a családi életet egy négylábúval – persze, csak ha a felelősséget a felnőtt vállalja

Egészséges, kiegyensúlyozott élet – többszörösen bizonyított tény, hogy a kutya javítja közérzetünket, egészségesebbé tesz bennünket és segíti mentális kiegyensúlyozottságunkat is

A rosszak:

Hirtelen elhatározás – Szép dolog, ha beleszeretünk egy kutyába, de tudnunk kell: sok eb tud hatni a lelkünkre, mégsem teszünk azzal jót, ha meggondolatlanul bevállaljuk a megtartását – sem magunknak, sem neki.

Divat- vagy életmód kiegészítő – még a kistestű ebek sem divatos tárgyak, és nem arra vágynak, amire mi, emberek

Meglepetés – Kutyát tartani az ember személyes joga eldönteni, nem tehetünk senkire azzal nyomást, hogy megajándékozzuk egy állattal. Egy eb csodálatos lehet, de csak, ha higgadt fejjel választjuk, és mi döntünk úgy, hogy képesek vagyunk vállalni a kihívást.

Hosszasan lehetne mindkét fajta okot sorolni, de a lényeg maga az önkéntes felelősségvállalás.

Kész vagy együtt élni egy kutyával?

– A kutyának otthonra, biztonságra, magabiztos vezetőre és szocializációra van szüksége

– Az otthonunk meglehetősen át fog alakulni az állattartás jegyében

– Az időbeosztásunkat teljesen meg kell változtatni, ami sok lemondással jár

– Ha kisebb a költségvetésünk vagy apró a lakásunk, nem akadálya annak, hogy vállaljuk egy állat tartását, de olyan megoldást és olyan adottságú, igényű állatot kell találnunk, ami mindkét fél számára megfelelő lesz

– A legtöbb bérlemény nem kutyabarát, a lakás tulajdonosok sokszor féltik tulajdonukat a gazdiktól

– A kertnek is kutyabiztosnak kell lennie

Kutyával élni költséges

Étel, képzés, kozmetika, játékok, jutalomfalatok, állatorvosi és parazita elleni kezelések – ezek csak a hétköznapi kiadások. Erre jöhet még a kutya ellátása – elhelyezése, ha nem visszük magunkkal, vagy az utazási költségei, ha visszük. Biztosítást is köthetünk rá, amely segítheti a költségek menedzselését, de lényegében ez is plusz kiadással jár. A bármely korban jelentkezhető rombolás is nagy anyagi károkat okozhat – majd a leszoktatással járó szakember megfizetése is.

Készen állsz a felelősségvállalásra?

Gazdiként nem csak saját kutyánkért, de a közösségért is felelősséget kell vállalnunk, amellyel érintkezünk. Felelős tulajdonosként ezekben biztosnak kell lennünk:

– Oltási programja teljes, rendszeresen részt vesz állatorvosi kivizsgáláson

– Parazitáktól mentes és védett

– Ivartalan vagy a nem kívánt párosodás maximálisan elkerülhető

– A gazdi betartja a helyi póráz- és állattartási rendeletet

– A kutya minden körülmények között kezelhető és visszahívható

– Mikrochip-elt, nyakörvet és bilétát visel

– Minden szükséges szeretet, hétköznapi feladatot és egészséges táplálékot megkap.

Egy felelős tulajdonos kutyája boldog, egészséges, kiegyensúlyozott és megbízható partner a közösségben.

Valóban készen állsz?

Túl sok kutya végzi a menhelyeken, gyepmesteri telepeken ahhoz, hogy ezt a kérdést ne válaszoljuk meg. Természetesen senki sem tudhatja, hol fog tartani 10-15 év múlva, de ha az ember döntéseit a józanság vezérli, akkor nagy eséllyel jó gazdái tudunk majd lenni kutyánknak örök életére. Ha nem vagyunk kész, soha ne vágjunk bele, nem éri meg. Gondoljuk végig, hogyan változtatná meg egy állat az életünket, és ha ebből egyetlen dolgot is bánnánk, inkább halasszuk el a döntést. Legyenek reálisak az elvárásaink, és azt is lássuk tisztán, mit tudunk nyújtani. Ugyanis hálistennek kutyát tartani nem kötelező.

 

 

(kutyabarát.hu)
 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...