Könnycsatorna rendellenességek – a szem alatti szőr elszíneződés komolyabb baj jele is lehet

Gyakran tapasztaljuk, hogy kedvencünk könnyezik, a szem alatti szőr elszíneződik. Fontos tudni, hogy ennek hátterében állhatnak könnycsatorna rendellenességek is, amelyeket nem hagyhatunk annyiban.

 

Hogyan történik a szemből a könny elvezetése?

A könnypontok az állat belső szemzugától néhány milliméterre, az alsó és felső szemhéj „élén”, a kötőhártyán a szemhéjszélhez közel helyezkednek el. Apró, kerek vagy csepp formájú, szabad szemmel alig látható kis pontként láthatók. Ezektől a pontoktól két kis csatornácska vezet a könnyzacskóba, amely a könnycsatornában folytatódik, vége az orrjáratban van, esetenként – főként a rövid orrú kutyafajtákban – a szájüregben.

Melyek a leggyakoribb könnycsatorna rendellenességek?

A könny túlfolyásának oka lehet, ha például a könnypontok szűkek, „imperforáltak”, ami azt jelenti, hogy egy kis hártya fedi a könnypontot. Előfordulhat az is, hogy ki sem fejlődik, illetve elzáródást okozhat az alsó szemhéj belső területének a befordulása is.

Az előbbi elváltozások akkor feltűnőbbek, ha az alsó könnypontot érintik, a felső könnypont átjárhatatlansága gyakran észrevétlenül marad, mert nem okoz tüneteket. Előfordulhat továbbá (igen gyakran), hogy gyulladásos anyag „tömi el” a könnycsatornácskákat.

Láthatjuk, hogy sokféle lehet az ok, a tünetek azonban többé-kevésbé hasonlók: a könny túlcsordul, így a kutya vagy macska szeme könnyezik, mely az állat szeme alatti szőrzetét barnásan elszínezi. Esetenként ugyanitt a bőr kipirul, bőrgyulladás alakul ki.

Hogyan kezeljük a fenti elváltozásokat?

Az állat alapos vizsgálatát követően választjuk ki az állat számára legmegfelelőbb kezelést. Ha a könnypont felkereshető, elvégezzük a csatornácskák öblítését. Ha a könnypont nyílása nem szabad, például ha a (főként alsó) szemhéj deformitása miatt nem megfelelő anatómiai pozícióban van, akkor a szemhéj plasztikai műtétét szükséges elvégeznünk. Ha a könnypontot (rendszerint az alsót) egy kis hártya fedi, azt egy bizonyos technikával fel tudjuk szabadítani. Ez az ún. imperforált járat egyes fajtákban, például amerikai cocker spánielekben vagy angol bulldogokban gyakrabban fordul elő.

Nehezebb a helyzet, ha nem találjuk meg a könnypontot, ha az ki sem fejlődött vagy a kis odavezető csatornácska hiányzik veleszületetten. Ilyenkor mesterségesen kialakított kis csatornácskát képezhetünk, például a szájüreg felé. Azonban jelenleg ezeket a beavatkozásokat igyekszünk elkerülni a viszonylag magas szövődmények elkerülése miatt, hiszen olyan betegségről van szó, amely az állat látását nem befolyásolja, és tüneti kezeléssel is az állat fájdalommentesen élhet.

Hogyan történik a könnycsatorna átmosása kutyákban, macskákban?

A fentiekből következik, hogy a könny elvezető járatainak a vizsgálata során meg kell vizsgálnunk, átjárható-e a könnycsatorna, illetve át kell-e öblítenünk. Ez nyugodt állatoknál történhet éber állapotban is, azonban idegesebb, élénkebb kutyákat illetve macskákat rövid időre ilyenkor elbódítunk. Nagyon vékony, ún. könnycsatorna kanült vezetünk először a felső könnypontba, és fiziológiás sóoldattal átmossuk a könnycsatornácskákat, illetve magát a könnycsatornát.

További részleteket olvashatsz a könnycsatorna átjárhatóságának vizsgálatáról szóló tájékoztatóban. Ha abnormális mennyiségű könnyet vagy elszineződést látsz kutyád szeme körül, mielőbb keressétek fel az állatorvost!

 

Cikkajánló:

Kutyánk szeme világa – 1. rész

Kutyánk szeme világa – 2. rész

5 jel, hogy kutyád látása romlik

 

 

(kutyabarát.hu)

dr. Fenyves Ildikó

Klapka Állategészségügyi Központ

Kisállat Szemészeti Központ Kft.

Forrás: allatorvos.net

 

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...