Saját KB bal
Saját KB jobb

Idős korban már nem merünk kutyát vállalni? Itt a megoldás – ideiglenes gazdinak lenni

Idős korban ugyanolyan fontos a gondoskodás, hiszen a másokon való segítés értelmet vagy új értelmet adhat egy korábban aktív életnek. Az állatszerető, ámde már korosodó emberek – azonban teljes joggal már nem mernek bevállalni egy saját állatot, félnek az idővel járó bizonytalansággal. Erre is van megoldás, bár Magyarországon még mindig nem elég elterjedt: idős emberekből kitűnő ideiglenes befogadó válhat, amivel hatalmas támogatást tudnak nyújtani az állatmentő szervezeteknek és az otthonra váró kutyáknak.

 

Felelősség nem tartani saját kutyát

Nem baj, ha az idős korral bizonyos felelősség tudat is együtt jár, de sajnos ennek az a szomorú következménye, hogy az éveiben előre haladó emberek gyakran már nem vállalnak saját kutyát. Talán egy kellően nyugodt, felnőtt kutya még nem haladná meg a határaikat, de a kutyatartással járó bizonytalanságot már sokan nem vállalják fel.

Érdemes reálisan mérlegelni a lehetőségeket, azonosulni a korlátokkal. Ha már koruk vagy egészségi állapotuk miatt nem kockáztatnak meg egy saját állatot, attól még kitűnő, mindenki számára nyertes ügynek lehetnek főszereplői. És ez az ideiglenes befogadás!

Win – win helyzet

Korábban már írtunk róla, milyen lelki hátterei vannak, mikor egy állatról „csak” átmenetileg gondoskodunk. Nem könnyű helyzet, de az idős emberek mégis tökéletesen ki tudnak teljesedni ebben a helyzetben. Az állatvédelemmel foglalkozó alapítványok, szervezetek számára mindig hatalmas gond a helyhiány illetve az, hogy a náluk lévő kutyákat telephelyükön, kennelekben kell elhelyezniük ahelyett, hogy az eb a végleges gazdi elérkezéséig egy meleg otthonban szokna hozzá újra az ember közelségéhez, tanulna, fejlődne, szeretne és viszont szeretnék. Ezért számukra hatalmas kincs, ha a kutyák jólétének biztosítását legalább átmenetileg átvállalja valaki.

Az ideiglenes befogadással az idős emberek szívéről hatalmas teher kerül le: maguk mögött hagyhatják a bizonytalanság érzését, hiszen ha már nem tudnak gondoskodni az ideiglenesen rájuk bízott állatról, a velük kapcsolatban álló alapítvány biztosan hamar meg tudja oldani az elhelyezésüket. Azonban így idős korban sem kell lemondaniuk arról az érzésről, ami addig olyan fontos volt: hogy gondoskodhatnak valakiről, társuk van – valamint nem utolsó sorban rendszeres az elfoglaltságuk, aktivitásuk is megmarad.

Nem utolsó sorban a kutya kap egy olyan biztonságérzetet, amit egyetlen kennel sem tud számára megadni. Még ha átmenetileg is, de tartozik valakihez, újra tanulja a társas kapcsolat szabályait és az alkalmazkodást, ami nagyban növeli az örökbe fogadási esélyeit.

Fontos szempontok

Nem csak a kutya kora és testmérete fontos egy idősebb embernél az állat kiválasztásánál, hanem fontos szempont, hogy mekkora a mozgás igénye, mennyire aktív az állat.

– Ideiglenes befogadóként idősebb korban már érdemes inkább felnőtt, nyugodtabb életvezetésű kutyát választani

– A felnőtt kutyák nehezebben kerülnek gazdihoz, így általában több időt töltenek menhelyen: rajtuk segíteni kiemelten fontos és szép feladat

– A kutya mentális érettsége függ a fizikai és lelki állapotától is, így a vállalás előtt mindenképp meg kell ismerni a kutyával szemben támasztott elvárásokat és vállalható feladatokat mind az állatvédő szervezet, mind az idős ember részéről

– Fontos, hogy az ideiglenes befogadás mindkét fél részéről feltételek nélkül felmondható legyen.

 

Ha még több jó dologról szeretnél olvasni:

6 szuper ok arra, hogy idősebb kutyát fogadj örökbe

Így javítja egy kutya a boldogságod, a szociális életed és a munkáddal való elégedettséget

Receptre írnák fel a kutyát az időseknek

 

 

(kutyabarát.hu)
 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...